Pup opvoeden met kinderen: zo pak je het aan!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
labrador met kind

Een (labrador) pup opvoeden is een serieuze taak. Je moet dit proces als baasje heel bewust uitvoeren, om ervoor te zorgen dat je pup een vriendelijk huisdier wordt dat luistert en goed in de omgang is. Maar als je (jonge) kinderen hebt, verloopt het iets anders. Niet alleen de pup moet aan jou en je kinderen wennen. Je kinderen moeten dat andersom ook aan de nieuwe viervoeter in huis. Daarom is het belangrijk dat je puppy en kinderen de tijd krijgen om aan elkaar te wennen. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel!

Labrador pup opvoeden: dit is waarom

Er zijn tal van goede redenen te noemen waarom een pup opvoeden cruciaal is. Laten we beginnen bij het feit dat je hond maar één keer een puppy is en dat het de perfecte tijd is om een goede basis te leggen voor de toekomst. Als je goed gedrag, zoals gehoorzaamheid en sociaal zijn aanleert, bepaalt dat hoe het gedrag van je pup zich verder ontwikkelt. Hoe een pup opvoeden nog meer invloed heeft op de toekomst, is wanneer je kinderen hebt. Het is heel belangrijk om vanaf het begin van de opvoeding duidelijk te zijn tegen zowel je pup als je kinderen. En zij ook tegen elkaar. Puppy’s leren heel gemakkelijk, dus hoe jonger je start, hoe beter. Dat bespaart je enorm veel tijd.

Bovendien voorkomt het dat je je pup straks nergens mee naartoe kunt nemen, dat hij of zij alles kapotmaakt of juist overal aandacht voor heeft, behalve voor jou. Je hoeft een opgevoede pup veel minder te corrigeren, waardoor je uiteindelijk tijd bespaart gedurende alle jaren dat je hond bij je is. Dit leidt vanzelf tot een betere band tussen jou, de kinderen en je pup, tot meer speelplezier met elkaar en een veilig gevoel voor je pup. En dat is wat je wilt, toch?

Pup opvoeden: eerste weken zijn cruciaal

Vooral de eerste weken zijn cruciaal bij een (labrador) pup opvoeden. Dat is namelijk de periode waarin een pup heel makkelijk leert, vooral omdat hij of zij zo afhankelijk van jou is. Jij wordt letterlijk als veilige haven en een beetje als rolmodel gezien door de ogen van je viervoeter. Bij je pup opvoeden zijn de eerste weken dus echt belangrijk. Je kunt de aandacht van je pup nog goed vasthouden en op jou en de kinderen richten. Hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker het wordt. Je labrador pup zal dan namelijk steeds meer geprikkeld worden door andere interessante dingen, mensen en situaties.

Pup opvoeden met kinderen

Wil je je labrador pup opvoeden en heb je een kind of meerdere kinderen? Dan is het helemaal belangrijk dat je het proces van je pup opvoeden goed aanpakt. Zowel je pup als je kind(eren) moeten namelijk aan elkaar wennen. Wanneer dit op een logische, gestructureerde manier gebeurt en met kleine stappen per keer, moet het helemaal goed komen. Geef zowel je pup als je kind(eren) de tijd en wees duidelijk in je communicatie naar hen toe. Aangezien zij allebei jong zijn, kan het een uitdaging zijn. Onthoud dat het absoluut de moeite waard is, zeker op de lange termijn.

Zo doe je dat: een labrador opvoeden met kinderen

Bij een labrador pup opvoeden is positiviteit heel belangrijk. Is je kind bang voor honden, zorg en dan voor dat je dit goed begeleid en de rust bewaard. Een hond voelt dit aan. Laat je hond en kinderen (vooral als ze jong zijn) niet alleen met elkaar. Zelfs niet met bepaalde hondenspeeltjes. Verder is het belangrijk dat lichamelijk contact (zoals optillen, knuffelen of lang in de ogen kijken) niet gebeurt of geforceerd wordt totdat de pup goed is getraind. Maak je kind(eren) goed duidelijk dat de pup geen speelgoed is.

labrador pup met kind

Ook het aanleren van trucjes of andere bevelen geven door kinderen zonder begeleiding, is geen goed idee. En hoewel het misschien leuk is voor een foto, moeten je puppy en kinderen nooit samen in de bench gaan liggen. Dat is namelijk een veilige plek voor je pup om zich terug te trekken. Gun je pup rust en praat met een kalme stem. Ook je kind(eren) moet(en) rustig praten tegen de viervoeter om vertrouwen op te bouwen. Ben je wel in de buurt, houd dan toezicht op het spelen van je hond en kinderen. Dan is het namelijk wel oké. En wat een nog beter idee is: op puppy cursus gaan samen met je kinderen, zodat jullie echt samen het proces ondergaan van een pup opvoeden.

Cursus Puppypower volgen? Goed idee!

Zijn je pup en kind er klaar voor? Ik heb namelijk een puppy cursus ontdekt waarbij je spelenderwijs je pup opvoeden kunt. De cursus Puppypower is geschikt voor een puppy en kinderen. En natuurlijk voor jou als baasje. In 16 weken leer je elke week 5 oefeningen die elkaar op een logische manier opvolgen. Ook krijg je video’s en tips en heb je elke week twee dagen de tijd om alle oefeningen van die week nog een keer over te doen.

De cursus bestaat uit 5 stappen. De eerste stap gaat over zindelijkheid en huisregels, stap twee is gericht op spel en socialisatie, stap 3 gaat over beweging in rust. In stap 4 leert je pup goed luisteren en basiscommando’s op te volgen en in stap 5 leert hij of zij alleen zijn en overal mee naartoe te gaan zonder gedoe.

Klinkt de cursus als een tijdrovende klus? Geen zorgen, want de sessies duren maar een paar minuten. Daardoor ben je dagelijks niet veel tijd kwijt, maar geef je je pup wel structuur en regelmaat. Dankzij deze kleine tijdsinvestering zullen je hond en kinderen veel leren. En jij ook! Bovendien vraag je zo niet te veel energie aan je hond en kinderen, maar kun je wel je pup opvoeden op een manier die fijn is voor iedereen!

Cursus Puppypower ervaringen

Ben je benieuwd hoe anderen de cursus Puppypower ervaren hebben? Lees hier hun reacties na het volgen van de cursus. “Mijn pup opvoeden leek mij lastig, maar deze cursus heeft mij echt goed geholpen. Bobby is onze eerste hond, dus we vonden het wel spannend. Omdat we het in 1 keer goed wilden doen hebben we deze cursus gevolgd. Wat een succes”, aldus Willemijn met haar hond Hugo.

Ook Anita volgde de cursus Puppypower met haar hond Luna. “Ik dacht: dit keer doen we het anders. De vorige hond die we hadden is niet op cursus gegaan, maar daar kregen we echt spijt van. Er ontstonden veel problemen, daarom wilden we het met Luna anders doen. We zijn nu echt blij dat we dit gedaan hebben, want het is goed gelukt. Luna doet het super!”

Tot slot de review van Francien. “Door de jaren heen verandert er veel in de manier(en) waarop je je pup opvoeden het beste kunt aanpakken. Bobby is mijn 5e hond, maar ik heb weer zoveel geleerd in de Puppypower cursus. Het is een leuke en speelse methode die heel leerzaam is. Het gaat bijna vanzelf. Mijn hond vindt het overigens heel leuk.”

blonde labrador met kind

Cursus Puppypower kopen!

Hopelijk ben je enthousiast geraakt en wil je lekker aan de slag met je Labrador pup. De Cursus Puppypower bestel je voor €117. Je pup opvoeden voor dit bedrag is echt een hele goede investering. Je leert hem of haar letterlijk van baby naar perfecte peuterhond te ontwikkelen. Bovendien kun je zo ook de omgang tussen je puppy en kinderen optimaliseren. Zo krijg jij niet alleen een sterke band met je trouwe viervoeter, maar zij ook.

Nu tijdelijk met 4 extra bonus cursussen!

  • Bonus #1: Zindelijkheidstraining pup – Masterclass
  • Bonus #2: Socialisatie training pup – Materclass
  • Bonus #3: Puppy bijten afleren – Masterclass
  • Bonus #4: Het 3 gangen trainingsmenu’s t.w.v. €37,- er GRATIS bij

Meest gestelde vragen

Heb je nog vragen over een labrador pup opvoeden? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Doe er je voordeel mee. En staat jouw vraag er niet tussen, laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel.

1. Kun je een pup opvoeden en werken?

Een pup opvoeden en werken is goed mogelijk. Hoe meer tijd je doorbrengt met je pup tijdens het opvoedingsproces, hoe beter. Maar dat betekent niet dat je niet kunt werken terwijl je je pup opvoedt. Volg een goede (online) puppy cursus om te leren hoe je het beste met je nieuwe vriend(in) kunt omgaan. En probeer de tijden dat jij en je partner/kinderen/huisgenoten thuis zijn goed op elkaar af te stemmen. Dan is een pup opvoeden ook goed te doen wanneer je tussendoor moet werken.

2. Kunnen een pup en kind samen?

Ja, een pup en een kind kunnen zeker samen. Meerdere kinderen trouwens ook. Het is alleen wel belangrijk dat je snapt hoe een pup opvoeden werkt en dat je je kinderen goed duidelijk maakt wat zij wel of niet kunnen doen bij het nieuwe gezinslid. In dit artikel lees je waar je zoal op moet letten en welke puppycursus ik aanraad om hiervoor in te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *