Oormijt bij je labrador

Wat is oormijt precies en hoe behandel je het?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Oormijt zie je geregeld voorkomen en is vervelend voor je labrador. Kleine beestjes in het oor die daar niet horen. De officiële benaming van oormijt is Otodectes cynotis. Een oormijt bij je labrador is een heel klein diertje wat met het blote oog amper te zien is. Bij de dierenarts is dit beter te zien met een otoscoop (oorkijker). Wanneer dit niet lukt, kan de dierenarts een uitstrijkje maken in het oor, en deze microscopisch bekijken.

Oormijt leeft in de gehoorgangen van je labrador. Je ziet het ook veel voorkomen bij jonge honden, die zijn vatbaarder doordat de weerstand nog niet optimaal is. Deze kleine beestjes voeden zich met oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers in het oor.

Hoe herken je oormijt precies, wat zijn de symptomen? Hoe behandel je het, en kan je het voorkomen? In deze blog geef ik je de antwoorden!

Wat is oormijt precies?

Oormijt is een klein beestje dat eitjes legt in het oor. In drie weken tijd ontwikkelt het zich van een eitje tot een volwassen oormijt. Deze ontwikkeling vindt plaats in de gehoorgang van je labrador. Tijdens deze ontwikkeling voeden zij zich met oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers. Een volwassen oormijt heeft een totale levensfase van ongeveer 2 maanden.

Oormijt is besmettelijk voor andere huisdieren wanneer er direct contact is. Denk bijvoorbeeld aan een moederhond die één of meerdere pups makkelijk besmet. Onderling zullen de pups elkaar ook weer besmetten. Je ziet het veelal voorkomen bij jonge dieren, doordat de weerstand nog laag is. Besmetting van oormijt vindt niet plaats door korstjes of oorsmeer, wat je labrador eventueel uit het oor schut.

Besmetting gebeurt niet alleen bij honden onderling. Wanneer er oormijt bij je labrador aanwezig is, en je hebt bijvoorbeeld een kat, dan kan de besmetting ook overgaan van labrador naar je kat. Het is daarom aan te raden om alle aanwezige dieren te behandelen tegen deze kleine irritante beestjes. Oormijt kan het beste zijn gang gaan op plekken waar veel dieren samen zijn. Denk bijvoorbeeld aan dierenasiels.

Voor ons mensen is de kans op een besmetting klein. Mocht dit wel het geval zijn, dan kan dit jeuk geven op de armen en de romp.

Wat zijn de symptomen van oormijt bij je labrador?

Wanneer de oormijt enige tijd in het oor van je labrador aanwezig is, worden de eerste symptomen zichtbaar. Hieronder zet ik er een aantal op een rij;

  • Veel aan de oren krabben
  • Schudden met de kop
  • Wondjes in het oor door het vele krabben
  • Kop schuin houden
  • Opeenhoping van veel oorsmeer (vergelijkbaar met soort koffiedik)
  • Vieze lucht uit het oor
  • Opgezwollen en/of rode oorschelp
  • Piepen als je aan het oor zit (pijnlijk als er veel irritatie is ontstaan)

Hoe behandel je oormijt bij je labrador?

Om zeker te weten of er oormijt bij je labrador aanwezig is, raden we aan dit te laten nakijken/behandelen bij de dierenarts. Daar zal in het oor gekeken worden met een otoscoop. Daarnaast wordt er vaak een uitstrijkje gemaakt van het oorsmeer in het oor. Dit wordt nagekeken onder de microscoop. Op deze manier is goed te zien of het om oormijt gaat.

Als de diagnose oormijt is vastgesteld, zal de behandeling gestart worden. Er zijn meerdere manieren om oormijt te behandelen. Voor een goede effectiviteit is het belangrijk dat de grote hoeveelheid oorsmeer eerst verwijdert wordt. Dit kan met een oorreinger of er wordt gekozen voor het doorspoelen van de oren.

Vervolgens is er een optie voor een pipet in de nek wat een mijtdodend middel bevat. Ook wordt er vaak nog gekozen voor een oorzalf, die één of twee keer per dag in het oor moet worden toegediend. De dierenarts zal vragen om na een bepaalde periode terug te komen ter controle. Op zo’n moment kan er bekeken worden of de behandeling aanslaat, of wellicht moet worden aangepast of herhaalt.

Wacht niet af bij het vermoeden van een oormijt infectie. Wanneer het niet tijdig behandelt wordt, kan het doorslaan naar het trommelvlies. Dit kan leiden tot nare oorontsteking. Als dit verwaarloosd wordt, kan het in het ergste geval leiden tot een hersenvliesontsteking.

Kan je oormijt bij je labrador voorkomen?

Iedereen kent het wel, voorkomen is beter dan genezen. Kan je oormijt bij je labrador voorkomen? Er zijn zeker wat handelingen die de kans op een besmetting klein maken. Controleer de oren regelmatig, denk aan iedere week. Vooral labradors die hangende oren hebben en graag zwemmen is controle zeer belangrijk. Bij deze controle kan je zien of het nodig is de oren van je labrador te reinigen.

Doe dit ten alle tijden met een geschikte oorreinger speciaal voor jouw viervoeter. Zoals deze OxyFresh Pets Oorreinger. Ideaal om de gehoorgang van je labrador schoon te houden. Prikt, bijt of brandt niet, helpt tegen jeuk en werkt ontstekingsremmend en desinfecterend! Je laat de vloeistof in het oor lopen en vervolgens masseer je het oor. Vuil wat eventueel vrijkomt kan verwijderd worden met een schone doek of wattenschijfjes. Gebruik geen wattenstaafjes! Hiermee duw je het eventuele vuil juist dieper de gehoorhang in.

Nogmaals, heb je het vermoeden dat er oormijt bij je labrador aanwezig is, laat dit checken bij de dierenarts en ga niet zelf aan de slag. Bovengenoemde handelingen zijn enkel van toepassing wanneer je zeker weet dat de oren in gezonde staat zijn. Op het internet is te lezen dat olijfolie of azijn zou helpen tegen oormijt. Echter kunnen deze middelen in sommige gevallen andere problemen veroorzaken of verergeren. Dit wordt dus afgeraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *