Oren van je labrador reinigen

Hier lees je hoe je het reinigen aanpakt en #4 nuttige tips!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Net als je viervoeter borstelen, af en toe wassen en nagels knippen, hoort het reinigen van de oren van je labrador ook bij de verzorging. Helaas is het iets wat te weinig wordt gedaan, of zelfs helemaal niet. Doordat labradors geen opstaande oren hebben, zie je niet gelijk de eerste symptomen van bijvoorbeeld een beginnende oorontsteking.

Labradors zijn redelijk vatbaar voor oorinfecties. De meeste zijn echte zwemliefhebbers, dit kan een boosdoener zijn als goede verzorging aan de oren ontbreekt. Hoe kan je het beste de oren van je labrador reinigen?

In dit artikel leg ik je uit hoe je dit doet en geef ik tips.

Hoe kan je het beste de oren van je labrador reinigen?

De oren van je labrador reinigen is dus geen luxe. Het is iets wat absoluut hoort bij de standaard verzorging. De oren van je labrador hebben een belangrijke functie. Uiteraard voor het gehoor, maar ook voor de emoties, evenwicht en oriëntatie. Bij regelmatig controle en reiniging van de oren van je labrador, voorkom je zoveel mogelijk oormijt of ontstekingen.

De handelingen bij het reinigen van de oren

Bij het reinigen van de oren heb je een milde oorreiniger nodig. Een geschikt product is bijvoorbeeld de Oxyfresh Pets Oorreiniger. Uitermate geschikt om de oren te beschermen tegen oormijt of infecties. Het desinfecteert, helpt tegen jeuk, neutraliseert geurtjes en wordt aanbevolen door dierenartsen.

Vervolgens ga je de oorreiniger toepassen bij de oren. Het is aan te raden dit eventueel met zijn tweeën te doen. Het is van nature een gek gevoel om iets in het oor te krijgen. Daarbij loop je kans dat je labrador meteen wilt gaan schudden met zijn kop. Het is daarom ook slim dit buiten te doen, of op een plek waar je geen vlekken op meubels o.i.d. riskeert.

Druppel ongeveer 10 tot 15 druppels in ieder oor van je labrador. Vervolgens leg je je hand op het oor en begin je deze te masseren. Het zal een soort ‘soppend’ geluid geven, dit hoort erbij. Je labrador zal dit masseren hoogstwaarschijnlijk erg waarderen. Dit doe je bij beide oren op deze manier.

Houd daarna de kop van je labrador nog even vast zonder dat hij gaat schudden. Zo kunnen de druppels even inwerken. Vervolgens laat je je labrador even lekker schudden met zijn kop. Weet dat deze reactie normaal is. Hierna verwijder je het overtollige product en het eventuele vuil wat eruit is gekomen. Maak NOOIT gebruik van een wattenstaafje. Hiermee kan je de gehoorgang van je labrador beschadigen, en duw je het vuil alleen maar dieper het oor in.

Het beste kan je gebruik maken van wattenschijfjes of wat zachte tissues. Het reinigen is klaar. Je labrador kan enige tijd na het reinigen, de neiging hebben te schudden met zijn kop. Dit is niet erg en volkomen normaal. Probeer er wel op te letten dat je labrador niet teveel aan de oren gaat krabben. Dit kan beschadiging en irritatie aan het oor brengen.

Hoe vaak moet je de oren van je labrador reinigen?

Nu je weet hoe je de oren van je labrador moet reinigen, is het fijn te weten hoe vaak deze handeling nodig is. Voor de meeste honden is 1 keer per maand reinigen een goede richtlijn. Dit kan wel per hond verschillen. Het is aan te raden de oren wekelijks te controleren. Zo kan je goed observeren hoe de conditie van de oren ervoor staat. Je kijkt of je overtollig oorsmeer ziet, irritatie of eventueel vuil wat achterblijft na het uitlaten. Zodra je dit signaleert is het verstandig de reiniging uit te voeren.

Heb je een rasechte zwemliefhebber, dan is het wijsheid het reinigen 1 keer per week te doen. Zorg er altijd eerst voor dat je de oren goed droogt na het zwemmen. Ook als je niet gaat reinigen. Dit voorkomt een ideale broedplek voor bacteriën.

#4 Tips

  1. Wanneer je nog een jonge labrador hebt, is het aan te raden vroeg te beginnen met het oefenen van de reiniging. Doe dit spelenderwijs. Raak tijdens het spelen of knuffelen de oren van je labrador aan. Probeer of je er even in kan kijken en masseer de oren. Probeer dit steeds iets meer uit te breiden. Zo wordt het wat meer een gewenning, wat prettig is voor jou én je labrador.
  2. Wanneer je de oorreiniger in huis hebt, zorg er dan voor dat het niet te koud staat. Een koude vloeistof in het oor is geen prettig gevoel. Gezien de reiniging een terugkerende handeling is, is het slim enig comfort te bieden. Voordat je de oren van je labrador gaat reinigen, zou je de vloeistof bijvoorbeeld even in een bakje met warm warm kunnen zetten. Zo voelt het een stuk minder akelig voor jouw labrador!
  3. De juiste voeding is op heel veel vlakken heel belangrijk. Zorg dat het van goede kwaliteit is en kijk altijd goed hoe jouw labrador reageert op het voer. Onze retriever had bijvoorbeeld allergie voor teveel eiwitten. Dit resulteerde in heel veel irritatie bij zijn oren! Mocht je de oren altijd goed verzorgen en toch problemen ervaren, dan is het voer een belangrijk punt om onder de loep te nemen.
  4. Heb je de maximale verzorging aan de oren uitgevoerd voor een bepaalde periode? Gecheckt of je het juiste voer hebt, of er geen allergieën zijn? Twijfel je of het ongemak bij de oren van je labrador verholpen krijgt met enkel reinigen? In zo’n situatie raad ik je aan om de dierenarts te raadplegen. Als je te lang doorsukkelt met irritatie bij de oren kan het uitlopen op serieuze oorontsteking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *