Eet je labrador poep?

Lees hier waarom je labrador poep eet, en wat je er aan kan doen!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
hond met hondenpoep

Niet het meest smakelijke onderwerp en gedachte. Helaas een veel voorkomend probleem onder de honden, ook zeker bij de labradors. Veel baasjes hebben hiermee te maken en worden radeloos. Eet je labrador poep? Dan wil je natuurlijk weten waarom? Wat is de oorzaak? Wat kan je er aan doen?

Uiteindelijk is het natuurlijk onwijs smerig. Hoewel jouw labrador daar anders over denkt. Je bent misschien bang dat je labrador ziek wordt van het eten van poep. Of wil je jouw labrador voorlopig niet in je buurt hebben, voordat hij je een lebber verkoopt! Het kan verschillen waar je labrador de voorkeur voor heeft. Eigen ontlasting, van een andere hond of kat, vogelpoep of paardenpoep.

In dit artikel lees je meer over je labrador en het eten van poep.

Waarom eet je labrador poep?

Ten eerste wil ik je zeggen, wees niet bang dat jouw labrador de enige gek is die poep eet. Er is maar een heel klein percentage honden die GEEN poep eet. Nogmaals, dit onsmakelijke gedrag is een veelvoorkomend probleem bij honden. Vooral ook onder de retrievers. Het wetenschappelijke woord voor honden die poep eten is ‘coprofagie’.

Mijn retriever had de voorkeur voor kattenpoep. Oh wat vond ik het vreselijk als het weer zover was. Hij was op zulke momenten zo sneaky! Ik was altijd zo trots als hij zo diep mogelijk de bosjes in dook, ondanks aangelijnd, om vervolgens daar zijn behoefte te doen. Echter deed hij dit zo nu en dan ook om een kattendrol te scoren, dat ging dan vliegensvlug! Uit onderzoeken blijkt dat honden de meeste voorkeur hebben voor poep van andere dieren. Zoals bij mijn retriever de kattenpoep.

De kunst is om erachter te komen wat de oorzaak is dat jouw labrador poep eet.

Een aantal mogelijke oorzaken van dit gedrag op een rij;

 • Een toegenomen eetlust door bijvoorbeeld castratie. Of door andere bepaalde ziektes die leiden tot meer eetlust.
 • Een toegenomen eetlust door bepaalde medicatie
 • Gedragsstoornis. Denk aan stress of verveling
 • Ondervoed. Er zijn veel honden te dik, maar er zijn ook hondeneigenaren die teveel angst hebben dat de hond te dik wordt, en hierdoor te weinig voeren.
 • Vitaminen of mineralen tekort
 • Van jongs af aan voor langere tijd in een prikkelarme omgeving geleefd (denk aan stal of apart schuurtje o.i.d.) waarbij de uitwerpselen zich opstapelen.
 • Gevolg van verkeerde zindelijkheidstraining. Sommige hondeneigenaren denken er goed aan te doen, door de neus van een pup door de poep te halen, als straf! Hierdoor kan de hond gewend raken aan de smaak.
 • Een andere keerzijde bij het vorige benoemde punt, is dat je creëert dat ze uit angst de ontlasting ‘zelf opruimen’.
 • Helaas omdat ze het gewoon lekker vinden

Wat kan je er aan doen?

Dit is iets wat jij ongetwijfeld heel graag wilt weten! Als je labrador poep eet, dan wil je dat dit stopt! Wat misschien wel goed is om te weten, is dat een moederhond de ontlasting van haar pups eet. Dit is een normaal verschijnsel! Dit gebeurt meestal tot de pups overgaan op vaste voeding.

Een ander belangrijk punt is blikvoer. Hier zijn vaak allerlei smaakmakers aan toegevoegd, die zelfs de ontlasting daardoor aantrekkelijker maken! Wanneer jij jouw labrador dus blikvoer geeft, en hij eet zijn eigen ontlasting, zou je eens over kunnen gaan op ander voer. Dit kan maar zo het verschil maken!

Ik zal een stappenplan beschrijven waarmee je aan de slag kan, om je labrador het eten van poep af te leren. Het stappenplan is geschikt voor zowel pup als een volwassen labrador.

Stappenplan bij het afleren van poep eten

Wat je nodig hebt bij die stappenplan is een korte lijn en onwijs lekkere beloningssnacks. Zo lekker dat je labrador er bewijze van een moord voor doet! Daarnaast heb je nog lekkernij nodig dat in het stappenplan dient als hondenpoep. Ik gebruik hier meestal pens voor, dit ruikt zeer sterk en zijn vrijwel alle honden dol op! Verder nog een aantal bakjes waaronder je de pens kan verstoppen.

Stap 1: Het beste is om de training binnen te beginnen. Dit is een vertrouwde en prikkelarme omgeving voor je labrador. Zorg dat je 5 stuks pens hebt met daarbij 5 bakjes. Deze leg je in een rechte lijn naast elkaar, met elke keer een meter ertussen. Je zet het bakje over de pens heen. Gezien de sterke geur heb je hoogst waarschijnlijk de interesse van je labrador al gewekt.

Stap 2: Vervolgens ga je met je labrador aangelijnd langs deze bakjes wandelen. Dit doe je zoals je normaliter je hond uitlaat. Zorg van tevoren dat je heerlijke beloningssnacks of favoriete speeltje bij je hebt. Op het moment dat je langs de bakjes loopt en je labrador gaat met zijn neus richting zo’n bakje, zeg je duidelijk ‘nee’ en loop je haaks op het bakje achteruit. Dit is uitnodigend voor je labrador en kan jij precies zien wat hij doet. Je loopt net zolang achteruit tot je zijn aandacht weer hebt. Zodra je labrador netjes meeloopt en de aandacht weer voor jou heeft, geef je direct het lekkers of zijn speeltje en beloon je uitbundig!!

Stap 3: Zodra je je labrador hebt beloond ga je verder met de oefening waar je bent gebleven. Je loopt weer terug richting de bakjes. Als je labrador op dat moment gelijk weer richting het bakje wilt, loop je direct weer achteruit tot hij weer de aandacht voor jou heeft. Vervolgens beloon je weer. Het kan voorkomen dat je dit een aantal keren moet herhalen. Net zolang tot je alle bakjes langs bent geweest. Let goed op dat je iedere keer op tijd reageert als je labrador naar de pens wilt.

Stap 4: Deze oefening ga je heel wat keren herhalen, totdat het vlekkeloos verloopt. Het geeft zo’n kick als je merkt dat je labrador steeds meer door krijgt wat de bedoeling is en netjes meeloopt. Op het moment dat je langs een bakje loopt en je labrador neigt er naartoe, zeg je onmiddellijk ‘nee’! Als je labrador zijn neus weer de goede kant op heeft of de aandacht voor jouw heeft, beloon je weer uitbundig!! Je loopt door tot aan het laatste bakje.

Stap 5: Dit blijf je herhalen tot je labrador geheel zonder problemen langs de bakjes loopt. Vervolgens ga je de oefening uitbreiden door de pens enkel met een stukje keukenpapier te bedekken. Zo wordt de verleiding nog groter. Als laatste oefen je zonder iets over de pens heen te leggen. Uiterste concentratie is zeer belangrijk! Want je moet voorkomen dat je labrador de pens te pakken krijgt. Elk succes dat hij boekt, brengt je een stap terug in de oefening.

Met dit stappenplan leer je jouw labrador te corrigeren bij alles wat je tegenkomt op straat. Of het nou een boterham is of poep, met de ‘nee’ weet je labrador precies wat de bedoeling is. Bij mijn retriever was het zeker een succes. Zodra we ontlasting tegenkwamen en ik zei op tijd ‘nee’ herpakte hij zich en liep door. Een hele verademing!

Hieronder noem ik een aantal punten die oplossing kunnen bieden;

 • Laat je hond niet los op plekken waar je weet dat hij vaak poep eet. Dit zijn vaak plekken waar ze makkelijk ontlasting vinden, en dit ook weten!
 • Aangelijnd uitlaten zodat je het eten van poep voor kan zijn, of gelijk kan corrigeren.
 • Heb je het vermoeden dat het honger is, voer dan groente bij de maaltijd. Bijvoorbeeld sperziebonen.
 • Ga na of je de juiste voeding hebt voor je labrador.
 • Laat nakijken of het eventueel een medische reden heeft.
 • Train nog eens zorgvuldig met je labrador zodat hij goed onder appél staat. Dit helpt je om je labrador aan te sturen wanneer dit nodig is.
 • Geef je labrador genoeg uitdaging. Denk aan trainen, speuren, spelletjes zoals bijvoorbeeld hersenwerk. Dit geeft je hond voldoening en zal daardoor misschien minder afwijkend gedrag vertonen.
 • Zorg dat je lekkers op zak hebt. Zo kan je goed gedrag direct belonen! Zeer belangrijk!
 • Met de stem corrigeren. Dit werkt veelal het beste bij jonge honden die daar nog wat ‘gevoeliger’ voor zijn. Let wel dat de band tussen jou en je labrador dik in orde moet zijn.
 • Bij ernstig gedrag, denk aan dwangmatig eten van poep, is het aan te raden hulp in te schakelen van een gedragsdeskundige.
 • Gebruik van een muilkorf

Hoe voorkom je dat je labrador poep eet?

Iedereen kent het wel, voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je wilt voorkomen dat je labrador poep gaat eten, is de start van je viervoeter heel belangrijk. Bekijk goed uit welk nest je jouw pup weghaalt. Over het algemeen zal een hond die een goede start heeft gehad, minder snel afwijkend gedrag vertonen. Zorg ervoor dat je labrador een schone frisse plek heeft, zonder uitwerpselen die langere tijd blijven liggen.

Een ander belangrijk punt is goede voeding van pups af aan. Dit zorgt ervoor dat je labrador bijvoorbeeld geen tekorten oploopt. Of door honger de poep van de straat gaat eten. Zorg vol voldoende afleiding en uitdaging, zowel geestelijk als lichamelijk. Hierdoor heb je überhaupt een meer tevreden labrador in huis!

bruine labrador liggend op bankje

Is het gevaarlijk als je labrador poep eet?

Wanneer je labrador poep eet lijkt het in eerste instantie vooral vies, maar verder redelijk onschuldig. Toch zijn er situaties waarin het heel ongezond is voor onze viervoeters.

Medicatie

Mijn retriever was bijvoorbeeld als pup dol op paardenpoep! Als het paard net een wormenkuur heeft gehad of een bepaalt medicijn krijgt, dan zit dit ook in de ontlasting. Wanneer jouw labrador deze poep eet, zal hij dit ook binnen krijgen.

Nou zullen het geen grote hoeveelheden zijn, en is de labrador een grotere hond. Bij een klein hondje of pup kan een bepaalde hoeveelheid meer schade toebrengen. Het beste is natuurlijk dat jouw labrador dit gewoon helemaal niet binnen krijgt. Wij hebben onze retriever met hulp op de hondenschool dan ook goed kunnen begeleiden hierin. Uiteindelijk met een simpele ‘NEE’ wist hij genoeg en liet hij de paardenpoep voor wat het was.

Parasieten en bacteriën

Parasieten en bacteriën spelen hierin ook een rol. Ik weet nog goed als mijn retriever weer eens een drol te pakken had, dat hij daarna aan de dunne kon zijn! DIt is nog goed te overzien. Parasieten zijn een ander verhaal, zeker bij pups. Denk bijvoorbeeld aan de Giardia parasiet. Deze bevinden zich in het maag-darmstelsel en veroorzaken diarree.

Een manier om besmet te raken met de Giardia parasiet, is als je labrador enkel aan de ontlasting ruikt die deze parasiet bevat, laat staan op eet. Dit gaat dus heel gemakkelijk. Er is wel een behandeling tegen de parasiet. Helaas niet in alle gevallen even effectief.

Prognose

Het eten van poep is zeker goed te behandelen, dus de prognose is goed. Echter, net als bij vele vormen van probleemgedrag, vergt het vaak veel tijd en geduld! Wanneer je dit volhoudt en zeer consequent blijft, komt er een eind aan dit smakeloze gedrag. Het blijft wel altijd op de loer liggen, een terugval blijft aanwezig. Mocht je merken dat je hulp nodig hebt, dan kan je altijd een gedragsdeskundige inschakelen.

2 reacties op “Eet je labrador poep?

 1. Hartelijk dank voor het stappenplan voor genoemde training.
  Ik neem aan dat we gaan trainen met gedroogde pens.
  Mogen we haar buiten de training om deze pens stukjes wel als tractatie geven of mogen we onze hond helemaal geen pens geven. Is niet helemaal duidelijk voor mij. Senna, onze hond heeft tot nu toe totaal geen ervaring met pens.

  1. Hi Senna,

   Het is zeker goed om met pens te werken als Senna hier zelf heel gek op is. De meeste honden zijn hier dol op. Belangrijk is dus dat het iets lekkers is waar Senna zelf dol op is. Echter is het wel slim om voor de trainingen, bijvoorbeeld de pens, ‘speciaal’ te houden. Zo blijft Senna getriggerd door de pens en dat is prettig voor de trainingen. Ik zou dan als beloning voor andere momenten buiten de training is anders geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *