Je labrador verdedigt zijn eten

In dit artikel lees je een #6 stappenplan om bakbijd te voorkomen!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
voerbak met brokken

Wanneer je labrador zijn eten verdedigt is dit een serieus probleem. Het is gedrag wat geregeld voorkomt bij honden. Het houdt simpelweg in dat je niet in de buurt kan komen wanneer je labrador zijn maaltijd eet. Wanneer je dit wel doet kan het agressief gedrag met zich meebrengen, zoals grommen en happen/bijten. Dit gedrag wordt ook wel baknijd genoemd.

Baknijd is in vele gevallen geen onschuldig gedrag en moet je ook zeker niet op zijn beloop laten. Het kan gevaarlijke situaties met zich mee brengen. In dit artikel lees je meer over baknijd en hoe je met dit gedrag aan de slag kan!

Wat zorgt ervoor dat baknijd ontstaat?

Als je labrador zijn eten verdedigt, heeft dit een oorzaak. Het is belangrijk om te weten dat het niet per definitie dominant bedoelt is van je labrador. Het is een natuurlijk instinct wat een rol speelt. Je labrador voelt het daadwerkelijk als onterecht dat jij hetgeen afpakt wat van hem is. Met dit gevoel wat jouw labrador hierbij heeft is niks mis, het gedrag wat daarop volgt natuurlijk wel.

Ergens in het verleden is er iets misgegaan waardoor jouw labrador dit zo ervaart. Misschien één of meerdere slechte ervaringen gehad als het gaat om zijn eten en/of speelgoed. De oorzaak ligt ook niet altijd aan de oppervlakte, soms is er een structurele handeling geweest die onbewust dit gevoel heeft veroorzaakt bij je labrador. Misschien heeft jouw labrador als jonge hond altijd zijn kluifjes netjes afgestaan zonder protest. Alleen heeft hij deze momenten toch ervaren als iets wat jij ‘afpakt’. Dit kan een oorzaak zijn waardoor baknijd gaat groeien bij je labrador.

Een eventuele andere oorzaak is dat je labrador als pups in het nest niet gescheiden gevoerd werden. Zo wordt het ‘vechten’ voor je plekje en ontstaat er een soort wedstrijd. Ook als je meerdere huisdieren hebt kan dit een oorzaak zijn. Zodra ze een lekkere kluif hebben gehad, zal de één deze helemaal op kauwen en de ander halverwege misschien stoppen. Die halve kluif slingert dan nog rond. Dit betekent dat de andere huisdieren toegang hebben tot die kluif. Op deze manier kunnen ze het van elkaar ‘afpakken’.

labrador die kluif verdedigt

Het kan ook zijn dat je labrador zijn eten enkel verdedigt naar jou of andere mensen. Ik benoemde net al het gevalletje kluif wegnemen bij je labrador. Het kan ook voorkomen dat je buiten wandelt, en je labrador komt vol trots aanlopen met een stuk scherp plastic in zijn bek. Je eerste reactie is om dit scherpe stuk plastic weg te nemen bij je labrador. Wanneer je dit doet, snapt jouw labrador niet dat dit gebeurt om hem te beschermen. Je pakt gewoon zijn mooie vondst af denkt hij!

Dit geldt ook voor zijn eten en kluiven. Er bestaat een theorie dat het goed is om tijdens het eten of kluiven, het even weg te pakken. Dit om baknijd te voorkomen. Wanneer je dit doet voor enkel een paar seconden, om bijvoorbeeld de kluif even te checken, en je geeft het direct weer terug, is er niet zo heel veel aan de hand. Je labrador kan zien dat je er verder niks mee doet, je geeft het vrijwel direct weer terug. Wanneer je dit doet om de kluif echt weg te leggen, en je labrador krijgt er niks voor terug, voelt dit echt als afpakken.

Je labrador afleren zijn eten te verdedigen?

Wanneer je labrador zijn eten verdedigt, is het zeer belangrijk dit af te leren. Voor de veiligheid van mens en dier! Het kan zorgen voor gevaarlijke situaties met alle gevolgen van dien. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar met de juiste oefeningen en een dosis geduld is er zeker verandering mogelijk. Besef dat het best een hele tijd kan duren voor je het gewenste resultaat hebt behaald. Laat je niet ontmoedigen en leer jouw labrador dat eten gewoon een feestje is zonder stress! Hieronder vind je een stappenplan om baknijd af te leren.

Stappenplan baknijd afleren in #6 stappen

In dit stappenplan ga ik er voor het gemak even vanuit dat er brokken gevoerd wordt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je vers vlees voert, dan doorloop je dezelfde stappen. Bij elke oefening geldt, je haalt de voerbak pas weg zodra je labrador geen interesse meer heeft in de bak na de maaltijd.

Stap 1: Maak de maaltijd klaar in de voerbak zoals je dat normaliter doet, maar niet alle brokken in één keer. Je labrador heeft in de gaten dat het etenstijd is. Nadat je de brokken in de voerbak hebt gedaan (als seintje dat het etenstijd is), gooi je deze over in een ander bakje. Daarna zet je de lege voerbak op de grond. Je labrador is verbaasd en zal de voerbak even besnuffelen. Je wacht nu op het moment dat hij weer aandacht voor jou heeft. Zodra je labrador zijn aandacht tot jou richt doe je de brokken in zijn bak. Dit ga je een aantal keren zo herhalen tot de brokken op zijn.

Stap 2: Bij deze stap begin je ook weer zoals bij stap 1, en zet je de lege voerbak op de grond. Je wacht weer tot hij aandacht voor je heeft, en laat hem op dat moment een trucje doen. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een poot geven. Vervolgens doe je het voer niet in de voerbak maar strooi je het op de grond. Met name om jou heen. Zo vormt er een goede associatie met eten in jou buurt, zonder dat je een bedreiging bent. Verloopt dit ontspannen dan ga je door naar stap 3.

Stap 3: Bij deze stap ga je jouw labrador uit de hand eten geven. Je pakt de voerbak met brokken en geeft steeds beetje voor beetje je labrador te eten uit je hand. Het beste is om op de grond te gaan zitten, dit is een vriendelijke houding naar je labrador toe. Wanneer je staat kan dit meer ‘dreigend’ overkomen. De intentie van deze oefening is dat jij nog steeds het voer beheerd en niet je labrador. Hierdoor zal hij het ook niet gaan verdedigen. Mocht je uit de hand voeren te spannend vinden, dan kan je er voor kiezen het in kleine beetjes in de voerbak te doen. Maar de voorkeur gaat uit naar uit je hand. Wanneer dit vlekkeloos en ontspannen verloopt, ga je door naar stap 4.

Stap 4: Bij deze stap ga je zorgen dat je in de buurt kan lopen van je labrador terwijl hij eet. Zodanig dat je labrador jou niet als bedreiging ziet. Je zorgt dat je de voerbak met brokken klaar hebt staan en een aantal overheerlijke snacks. Dit kan van alles zijn, iets waar je labrador dop op is! Je zet de voerbak met brokken op de grond en neemt de lekkere snacks bij je. Zodra hij eet ga je rondom je labrador lopen en gooi je tussendoor de snack richting of in de voerbak. Zorg wel dat je ongeveer een meter afstand houd van je labrador. Zo ervaart hij de minste bedreiging. Ook hierbij weer, verloopt het soepel en ontspannen dan kan je door naar de volgende stap.

bruine labrador met bestek

Stap 5: Nu ga je een directere associatie leggen tussen jou en het eten. Je zet een lege voerbak op de grond en in een ander bakje de brokken. Voordat je de eerste hoeveelheid brokken in de voerbak doet, raak je je hond aan. Bijvoorbeeld je hand even op zijn schouder leggen. Op dat moment doe je een kleine hoeveelheid brokken in de voerbak en haal je je hand weg. Voordat de brokken in de voerbak bijna op zijn, doe je dit riedeltje opnieuw. Weer je hand bij de schouder, wat brokjes erbij en je hand weer weg. Dit herhaal je totdat alle brokken op zijn.

Stap 6: Bij deze stap ga je aanleren dat je de voerbak tijdens de maaltijd kan wegpakken. Je zorgt weer voor een voerbak gevuld met brokken, en daarnaast weer iets mega lekkers! Denk echt aan een stukje kaas of worst bijvoorbeeld. Je zet de voerbak op de grond en je labrador begint te eten. Vervolgens pak je het lekkers en breng je het richting de kop van je hond. Dan begeleid je hem weg bij de brokken, en met je andere hand til je de voerbak recht omhoog. Dit laatste is erg belangrijk. Wanneer je de bak opzij wegschuift kan je labrador het alsnog gaan verdedigen. Dit voorkom je door de voerbak direct omhoog te tillen.

Nogmaals, realiseer je dat baknijd niet in een dag is verholpen. Je kan er weken en misschien wel maanden zoet mee zijn tot je labrador zijn eten niet meer verdedigt. Realiseer je ook dat het voor iedereen zijn veiligheid is. Daarbij zal het eventuele akelige situaties voorkomen. Bovendien gun je je labrador toch iedere dag een maaltijd te nuttigen zonder stress! Mocht het omschreven stappenplan over een langere periode geen effect hebben, raad ik aan contact op te nemen met een gedragsdeskundige. Zo kan je met een professional de situatie nog eens opnieuw bekijken.

Wil jij een waardevolle ‘gebruiksaanwijzing’ voor je labrador?

Een hond opvoeden is nou niet perse het allermakkelijkste. Zeker de puberteit met het bijbehorende pubergedrag brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Wil jij meer informatie over de ‘gebruiksaanwijzing’ van jouw labrador? Niet steeds het internet hoeven afstruinen? Niet meerdere boeken moeten aanschaffen en hopen dat je het juiste antwoord erin vind?

Het complete labrador handboek is onmisbaar als labrador eigenaar! Het is geschreven door Jan Jacobs, een echte labrador kenner/liefhebber. Met 25 jaar ervaring in de verzorging en opvoeding van de labrador, deelt hij al deze kennis in zijn boek(en).

Bij de aanschaf van het complete labrador handboek krijg je nu gratis 4 e-books erbij! Je koopt er dus eentje maar krijgt er uiteindelijk vijf! Met boordevol informatie over enkel en alleen de labrador! Je hebt ook nog eens 60 dagen niet goed geld terug garantie, dus je hebt niks te verliezen! Zodra je de bestelling hebt gedaan, krijg je direct toegang tot de e-books. Kwestie van eenvoudig downloaden en je kan meteen heerlijk beginnen met lezen.

Een aantal onderwerpen die je kunt verwachten in het e-book;

  • Waarom straffen niet werkt
  • Hoe wij de labrador soms teveel willen ‘vermenselijken’
  • Technieken om je labrador te laten komen als je hem roept
  • De reden achter probleemgedrag als opspringen, blaffen en onzindelijkheid
  • De complete verzorging van de labrador
  • Hoe je labrador de baas zijn
  • Werkelijke redenen achter probleemgedrag
  • nog zoveel meer!
boek succesvolle tips voor de verzorging en training van je pup

Deze 4 gratis e-books zijn;

Bonus boek 1

Succevolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Pup (e-book)

Onmisbare informatie over je puppy.

Waarde €9,95 nu gratis!

boek je hond de baas

Bonus boek 2

Je Hond De Baas (e-book)

Gids om probleem gedrag van je hond voor eens en voor altijd op te lossen.

Waarde €9.95 nu gratis!

boek honden training geheimen

Bonus boek 3

Honden Training Geheimen (e-book)

Ontdek de geheimen van professionele hondentrainers.

Waarde €9,95 nu gratis!

boek 8 ongelofelijk simpele technieken om je hond te laten komen als je hem roept

Bonus boek 4

#8 Ongelofelijk Simpele Technieken Om Je Hond Te Laten Komen Als Je Hem Roept (ebook)

Wie wilt nou niet zo’n gehoorzame hond!

Waarde €9,95 nu gratis!

het complete handboek voor de labrador

Stoppen met aanklooien en aan de slag met het echte werk? Koop Het Complete Labrador Handboek!

Vorm jouw labrador naar die gehoorzame hond die je altijd al gewild hebt!

Ga Direct Naar Het Complete Labrador Handboek + De 4 Gratis e-books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *