Benodigdheden bij aanschaf labrador pup

Lees hier 17 noodzakelijke benodigdheden voor de beste start met je pup!

Gemiddelde leestijd: 28 minuten
labrador met puppy's

Wauw, het is zover! Zo’n heerlijke labrador pup komt jouw leven verrijken! Super spannend natuurlijk, ook al is het misschien niet je eerste hond. Het is toch weer een nieuwe uitdaging, met een pup die je weer opnieuw moet leren kennen! Stel het is wel je eerste pup, dan kan ik mij voorstellen dat je wat vragen hebt. Zoals welke benodigdheden bij aanschaf labrador pup moet je precies in huis hebben? Een pup in huis is best een pittige tijd. Een goede voorbereiding met de juiste benodigdheden zorgt voor een goede start!

In dit artikel ga ik je helpen de juiste benodigdheden in huis te hebben. Zo voorkom je dat je internet moet afstruinen om alle informatie bij elkaar te sprokkelen. Je wilt je labrador pup natuurlijk zo goed mogelijk verwelkomen!

Een goede voorbereiding voor de beste start

Zodra de dag aanbreekt dat jouw labrador pup bij je thuis komt, is het fijn goed voorbereid te zijn. Als je erachter komt dat je dan nog van alles mist aan benodigdheden, brengt dat onnodig stress met zich mee. Wanneer je alles piekfijn in orde hebt, kan jij je volledig focussen op het settelen met jouw pup!

Wat ik zelf echt onmisbaar vind, is een speeltje, een knuffel of een stuk stof meenemen uit het nest. In dit geval neem ik even een knuffeltje als voorbeeld. Wanneer dit knuffeltje een aantal weken of dagen in het nest heeft gelegen, komt daar de vertrouwde nestgeur aan te zitten. Sommige fokkers houden hier zelf al rekening mee. Anders zou je kunnen overleggen of je een knuffeltje mee mag nemen, om in het nest te leggen wanneer je bij de pups komt kijken.

Op de dag dat jij je pup komt ophalen neem je het knuffeltje mee. Voor de eerste nachten of voor andere spannende momenten, geeft de nestgeur je pup vertrouwen en troost. Dit kan dus heel veel hulp bieden bij het opnieuw settelen in zijn nieuwe huis.

Het huis puppyproef

Grappig hoeveel van dit soort aspecten te vergelijken zijn met menselijke baby’s! Ook dan zijn er vaak aanpassingen in huis nodig, om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. Dit is met puppy’s niet anders. Zorg dat er niet overal veel losse snoeren hangen of liggen, waar je pup makkelijk bij kan. Check of je planten hebt die misschien giftig zijn voor een viervoeter, zowel binnen als buiten in de tuin.

zwarte labrador pup met stokje

Bekijk of je waardevolle spullen hebt die eventueel tijdelijk niet meer veilig zijn. Misschien heb je normaliter een vloerkleed liggen, die zou je tijdelijk kunnen weghalen zodat daar geen ongelukjes op kunnen gebeuren. Een traphekje bij de gangdeur of de trap om te voorkomen dat je pup zelf de trap op gaat. Ga op deze manier door je huis en creëer een zo veilig mogelijke plek voor je labrador pup!

18 noodzakelijke benodigdheden bij aanschaf labrador pup

De volgende stap is de noodzakelijke benodigdheden bij aanschaf van je labrador pup in huis te halen. Is het niet je eerste pup, dan weet je al het één en ander. Vaak is het al wel weer wat jaartjes geleden, en heb je misschien niet meer helemaal helder hoe dat toen precies in zijn werk ging. Bij een eerste pup is natuurlijk alles nog nieuw! Ik ga je helpen door hieronder 18 noodzakelijke benodigdheden te benoemen, die je nodig hebt bij de aanschaf van een labrador pup.

1. Bench

Om een veilige en fijne slaapplaats te creëren is een bench heel prettig. Het is belangrijk om aan goede benchtraining te doen, waardoor je pup gaandeweg went aan deze slaapplek. Het zal in het begin best lastig zijn. Je pup moet nu zonder zijn broertjes, zusjes en mama, dat kost natuurlijk even tijd. Je labrador pup heeft behoefte aan geborgenheid. Dit kan je creëren met een bench. Leg er een heerlijk dekentje of kussen in, wat speeltjes en knuffels. Je kan er ook voor kiezen om over de bench een deken of speciale hoes te leggen. Dit zorgt voor minder prikkels en geeft eventueel nog meer geborgenheid.

Een bench hoeft niet voor altijd te zijn, maar voor de eerste periode vond ik het onmisbaar! Wanneer je bijvoorbeeld zelf even naar boven moet, is het op zo’n moment heel fijn je pup veilig achter te laten in de bench. Je kan even niet opletten, en hem op deze manier met een gerust hart even alleen laten. Een ander voorbeeld is wanneer je pup uit zichzelf niet tijdig genoeg zijn rust neemt. Op het moment dat jij aan je pup ziet dat het tijd is om te gaan rusten, kan je hem lekker in de bench leggen. Soms komt er eerst protest om vervolgens toch in een diepe slaap te vallen. Doordat je pup beperkt wordt in zijn doen en laten, geven ze veelal toe aan de rust die ze zo hard nodig hebben!

Draadkooi Bench
Hieronder de Draadkooi Bench die qua kwaliteit en formaat perfect is voor jouw labrador pup! De bench is gemaakt van RVS in de kleur zwart en is makkelijk in en uit te klappen! Het beschikt over een voor en zij-ingang.

Beezteez Scheidingspaneel
Omdat in het begin je pup nog klein is, is zo’n bench nog heel groot. Daar is een ideale oplossing voor, namelijk het gebruik van een scheidingspaneel. Zo kan je de ruimte in de bench kleiner maken. Hierdoor is je pup minder snel geneigd zijn behoefte in de bench te doen. Daarnaast voelen ze meer geborgenheid in een kleinere ruimte. Dit scheidingspaneel past in de Adori Draadkooi die ik hierboven heb vermeld.

2. Een fijn kussen of deken

Voor in de bench is een lekker kussen nodig. Dit geeft je labrador pup comfort waardoor hij er heerlijk kan snurken of relaxen. Houd rekening met het formaat van het kussen als je eerst de bench nog wilt verkleinen. Daarbij kan het lekker zijn voor je pup, als er een stukje van de bodem vrij blijft. Mocht je pup het nou warm krijgen, kan hij lekker op de bodem gaan liggen. Er is veel keuze in verschillende materialen waar het kussen van gemaakt is. Zo heb je heerlijk zachte en fluffy kussens, maar ook hele handige die water en vuil afstotend werken! Het is maar net wat de voorkeur heeft. Hieronder heb ik een link gezet waar je veel verschillende bench kussens kan vinden.

Vind hier een overzicht aan bench kussens

3. Bench voor in de auto

Als je van plan bent vaker je labrador mee te nemen in de auto, is een bench voor in de auto sterk aan te raden. Hierdoor slingert je viervoeter niet de hele auto door, maar zit hij veilig op zijn plek. Zo voorkom je dat je labrador misschien wel door de voorruit vliegt bij een ongeval! Wat voor autobench precies geschikt is, is afhankelijk van de auto. Bekijk van tevoren goed welk formaat autobench je kwijt kan in de auto. Via de link hieronder kom je bij een overzicht van autobenches.

Vind hier een overzicht aan autobenches

S.old autohoes
Het kan natuurlijk zijn dat een autobench geen optie is voor je, omdat het niet in de auto past bijvoorbeeld. Om je labrador toch veilig te vervoeren en je auto te beschermen, zijn er autobank hoezen. De autohoes beschermt de achterbank of kofferbak tegen vocht, vuil en beschadigingen. Je kan de hoes zelfs aan de zijkanten dichtritsen, hierdoor worden de autodeuren ook beschermt. Daarbij kan je labrador niet zomaar de auto uitspringen wanneer je de deur opent. Het materiaal van de hoes is Polyvinylchloride PVC. Het is waterdicht en makkelijk af te nemen met een doekje!

Happy Pet Dog Seat
Wanneer je gebruik maakt van de autohoes, zal je voor de veiligheid je labrador vast moeten zetten met een gordel. Met de Happy Pet Dog Seat is dit een fluitje van een cent. Deze autogordel is te bevestigen aan het harnas/tuig van je labrador. Het andere uiteinde moet in de gordelsluiting van de auto. De autogordel is te verstellen in lengte.

4. Drink en voerbak

De liefde van de labrador gaat toch echt voor een groot deel door de maag! Ze zijn dol op eten. Het is fijn als dit genuttigd kan worden uit een degelijke voerbak. Wanneer je kwalitatief de juiste voer en drinkbak aanschaft, kan dit in principe een hondenleven lang mee. Wel is het fijn om in het begin, als je pup nog zo klein is, niet een joekel van een voerbak te hebben. Je zou voor de eerste periode wat kleinere bakjes kunnen kopen. Wanneer je labrador echt wat groter wordt, is het handig om over te gaan naar grotere bakken.

Dan is er nog de keuze voor verhoogde voerbakken. Echter is gebleken uit meerdere onderzoeken, dat eten op schofthoogte van de hond, de kans op een maagtorsie kan vergroten. Mits er een medische reden is om op hoogte te eten, zoals bijvoorbeeld een hernia, zou ik hier persoonlijk niet voor kiezen.

5. Voer

Een zeer noodzakelijk iets als het gaat om de benodigdheden bij aanschaf van je labrador pup, het voer! Ga op onderzoek uit en bekijk wat jij je pup wilt gaan voeren. Wil je brokken voeren of misschien wel KVV (kant en klaar vers vlees). Bij een goede fokker krijg je bij het ophalen van je pup vaak voor de eerste dagen wat voer mee. Dit is het voer wat hij gewend is. Omdat er voor je pup al zoveel gaat veranderen de eerste dagen, is het fijn als dit nog even hetzelfde blijft. Je kan er voor kiezen dit voer zelf ook te blijven geven. Of je kiest ervoor na een aantal dagen over te stappen op het voer wat jij hebt uitgekozen. Houd er rekening mee dat de ontlasting van je pup dan wat kan rommelen door de overstap naar ander voer.

6. Snoepjes en snacks

Zodra je labrador pup bij jou in huis is, zal je al gauw aan de slag gaan met positief belonen. Zoals bijvoorbeeld de zindelijkheidstraining, die gaat vrijwel direct van start. Daar horen natuurlijk lekkere snoepjes bij, zeker met een labrador! Zorg dat je kleine beloningssnoepjes in huis hebt die geschikt zijn voor puppy’s. Zo ben je goed voorbereid om hem op belangrijke momenten met lekkers te kunnen belonen! Daarnaast is het slim om wat botjes in huis te hebben waar je pup op kan kauwen. Zo voorkom je dat jouw meubels of schoenen eraan moeten geloven!

7. Halsband of tuigje met riem

Om je labrador pup veilig mee naar buiten te nemen, heb je een halsband/tuigje en een riem nodig. Of je voorkeur uitgaat naar een halsbandje of tuigje, ook wel harnas genoemd, is aan jou. Je kan vooraf bij de fokker nagaan of je pup een halsbandje om heeft zodra je hem ophaalt. Bij de fokkers waar ik mijn honden vandaan heb was dit wel zo. De pups hebben vaak allemaal een eigen kleur halsband om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Je zou altijd aan de fokker kunnen vragen welk formaat halsbandje je nodig hebt. Met een harnasje zou ik wachten tot je de pup in je bezit hebt. Het is van belang de juiste pasvorm te hebben. Het beste is om langs de dierenspeciaalzaak te gaan om daar met je pup de harnasjes te passen.

bruine labrador puppy

Wat betreft een riem, ik adviseer je om voor een lengte te kiezen tussen de 100 cm en 130 cm. Zo behoud je goed de controle over je pup met genoeg bewegingsvrijheid. Een flexlijn zou ik ieder geval in het begin niet adviseren. Bij een flexlijn staat er vaak continu spanning op de lijn, terwijl jij je pup juist wilt aanleren netjes bij je te lopen zonder te trekken. Ben je van plan met je pup naar de hondenschool te gaan, daar wordt ook niet getraind met een flexlijn. Bij de hondenschool trainen ze ook graag met een kortere vaste lijn.

8. Hondenpenning

Ook al is je pup gechipt, onmisbaar is een hondenpenning voor aan de halsband van je pup. Het wordt ook wel een ID-tag genoemd. Op deze penning zet je de naam van je labrador of zijn chipnummer, je telefoonnummer en eventueel een adres. Het mooiste is om de gegevens erin te laten graveren, dat blijft het beste leesbaar. Misschien denk je al gauw, is dit nodig voor mijn kleine pup? Jazeker! Waarom zou je het risico nemen. Je pup is klaar om de wereld te ontdekken, lekker ondernemend. Stel je loopt buiten en onverwachts schrikt je pup, de lijn schiet uit je hand en… Je wilt hier natuurlijk liever niet over nadenken, maar dan is het wel zo fijn als je labrador pup een penning draagt. Op deze manier is je pup het snelste weer bij je terug!

De Keltora Penning in de vorm van een bot is gemaakt van RVS. Je krijgt er een RVS ringetje bij geleverd om de penning mee aan de halsband te bevestigen. Zodra je de bestelling hebt geplaatst ontvang je een mail van de leverancier. Hierin wordt gevraagd welke gegevens er in de penning gegraveerd mogen worden. Perfect toch!

9. Poepzakjes

Hier denk je misschien niet gelijk aan, als het gaat om noodzakelijke benodigdheden bij aanschaf van je labrador pup. Het is wel een hele belangrijke! Er staat namelijk een boete voor het niet bij je hebben van een poepzakje! De boete bedraagt rond de €95, dus dat is niet mis! Zeker bij een pup met hoge nood, kan het maar zo gebeuren dat de grote boodschap midden op de stoep wordt gedaan. Dan is het überhaupt prettig om dit netjes op te kunnen ruimen. Dus wees slim en zorg dat je de poepzakjes in huis hebt, en er altijd twee op zak hebt tijdens het uitlaten.

10. Schoonmaakmiddel bij ongelukjes

De kans dat er in huis een ongelukje gaat gebeuren is natuurlijk redelijk aanwezig. Dat je naderhand die plekken goed schoon wil krijgen lijkt me voor de hand liggend. Zeker wanneer het op plekken gebeurt waarbij het lastiger schoon te maken is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je vloerkleed, of het kussen waar je pup op slaapt. Een ideaal product om dit probleem aan te pakken is de UF2000 4Pets Urinegeur Verwijderaar. Het mooie van dit product is dat het de urinegeur niet enkel ‘maskeert’, maar door middel van plantaardige enzymen echt elimineert! Een verschil met veel andere ‘geur verwijderaars’.

Een andere geweldige bijkomstigheid is dat het gemaakt is van biologische middelen, zowel de inhoud als de verpakking! Het bevat geen chemische of schadelijke stoffen en is hypo allergeen. Het is belangrijk de plek van het ongelukje goed geurvrij te krijgen. Zo voorkom je dat je pup getriggert wordt het nogmaals op deze plek te doen.

11. Speelgoed

Onmisbaar voor je lieve puppekind! Lekker wat speelgoed om zich mee te kunnen vermaken en samen plezier mee te beleven. Door veel te spelen met je labrador pup, versterk je de band tussen jullie! Er zijn echt talloze speeltjes te krijgen. Echter is het belangrijk na te gaan welke speeltjes ook daadwerkelijk geschikt zijn. Variatie in het speelgoed is ook een must. Met deze 14- delige speelgoedset ben je in één keer klaar! Deze set bevat veel variatie voor oneindig speelplezier! De speeltjes zijn gemaakt van duurzame materialen en bevatten geen giftige stoffen. Met voldoende aanbod aan speeltjes voorkom je ook nog eens schade aan je eigen mooie interieur!

12. Knuffel of speeltje uit het nest

In het begin van dit artikel had ik het er ook al over. Het is zó fijn om een knuffel of een speeltje met de geur van het puppynest bij je thuis te hebben. Dit is een hele vertrouwde geur voor jouw labrador pup. Op momenten dat het spannend is, zoals de eerste nachten bijvoorbeeld, geeft de geur troost en een vertrouwd gevoel bij je pup. Een ideale knuffel is de Beezteez Puppy Cosy Crocy Knuffel. De knuffel is 120 cm lang en heerlijk zacht! Je labrador pup kan er heerlijk tegen aan gaan liggen wanneer hij gaat slapen. Het geeft warmte en geborgenheid. Dit in combinatie met de geur van nestgenootjes, kan niet missen!

Misschien heb je geen mogelijkheid meer om deze knuffel nog in het nest van je pup te kunnen leggen. De Beeztees puppy knuffel is uiteraard ook een dikke prima zonder deze geur. Je kan er altijd nog voor kiezen zodra je de Beezteez knuffel in huis hebt, er eerst zelf een nachtje mee te slapen. Zo heeft het jouw vertrouwde geur te pakken wat ook waardevol is voor je pup!

13. Shampoo

Niet geheel onbelangrijk is een shampoo in huis te hebben speciaal voor jouw labrador. Normaliter hoef je jouw labrador niet heel vaak te wassen. Echter kunnen er altijd ongelukjes gebeuren waarbij het nodig is om jouw labrador van een frisse wasbeurt te voorzien! Denk bijvoorbeeld aan wanneer je pup in de nacht toch een ongelukje heeft gehad in de bench. Dan is de kans aanwezig dat jouw pup daar per ongeluk deels in heeft gelegen.

Of in alle gekkigheid in zo’n vies, half uitgedroogde, stinkende sloot heeft lopen banjeren. Dan ben je blij als je de middelen in huis hebt om dit varkentje eens even te wassen! Met de Oxyfresh Pets Shampoo krijg jij weer een schone frisse labrador. Deze shampoo bevat geen alcohol of chemicaliën en is ph-neutraal. Zonder parabenen en geschikt voor honden met allergieën!

14. Borstel

Ook al heb je het misschien niet direct nodig voor de vacht van je pup, toch is het aan te raden dit al in huis te hebben. Je labrador zal uiteindelijk een dikke vacht krijgen, die zo nu en dan ook zal verharen. Om hier een prettige routine van te maken, is het belangrijk hier vroegtijdig mee te starten. Met deze Handschoen Borstel kan je jouw labrador pup spelenderwijs kennis laten maken. Laat je pup eraan snuffelen en aai hem af en toe met de handschoen. Door dit steeds vaker te herhalen en uit te breiden zal je pup hieraan gaan wennen. Hierdoor wordt het een relaxte handeling en zijn er zelf viervoeters die er echt van genieten!

15. Dierenarts uitzoeken

Deze mag zéker niet missen in het rijtje noodzakelijke benodigdheden bij aanschaf labrador pup. Het is heel prettig om vooraf uit te zoeken waar jij straks met je nieuwe maatje naar de dierenarts gaat. Het is belangrijk dat je zelf een goed gevoel hebt bij de mensen die je daar treft. Dat de werkwijze die ze daar hanteren ook bij jou past. Het is heel normaal om bij verschillende dierenartsen in de omgeving eens te informeren, en een kijkje te nemen bij de praktijk.

bruine labrador en dierenarts

Zo kom je ook gelijk te weten of ze eventueel een puppy traject hebben. Zo’n puppy traject is er om jouw pup zo goed en prettig mogelijk te laten wennen aan de dierenarts. Hij komt dan niet alleen voor de standaard vaccinaties. Je komt tussen de vaccinatie afspraken door bijvoorbeeld enkel even langs om je pup te wegen, of zelfs alleen om even te knuffelen met de dierenarts! Het gaat erom dat jouw labrador pup genoeg positieve ervaringen opdoet in de praktijk. Hierdoor voorkom je zoveel mogelijk dat de dierenarts wordt geassocieerd met angst of stress.

Een ander belangrijk punt is om te kijken of je dierenarts een dienstverlening heeft voor spoedgevallen. Dit betekent dat je 7 dagen per week, 24 uur per dag terecht kan bij je eigen dierenarts! In mijn ogen een heel groot voordeel voor jou als baasje, maar ook zeker voor je eigen viervoeter. Het is uiteraard geen moeten, maar zeker de moeite waard om even onder de loep te nemen.

16. Hondenschool uitzoeken

Om perfect voorbereid te zijn is het wijsheid om van tevoren een plekje bij de hondenschool te regelen. Zoek eerst uit welke scholen er zijn in de omgeving. Bekijk welke trainingen/cursussen ze aanbieden en of daar bij zit wat je zoekt. In eerste instantie zal het gaan om de puppycursus en wellicht de vervolg cursussen daarvan. Het kan zijn dat jij als wens hebt om bijvoorbeeld zodra dat kan, behendigheidstrainingen te gaan doen met je labrador. Dan is het heel prettig als dit bij dezelfde hondenschool kan als waar je de puppycursus hebt gevolgd.

De mensen daar leren jouw en je labrador steeds beter kennen. De honden onderling leren elkaar ook steeds beter kennen. Dit maakt de wekelijkse uitstap naar de hondenschool een leuke belevenis! Er kunnen ook wachtlijsten zijn bij hondenscholen. Zodra jij weet dat je pup over een x aantal weken komt, is het dus slim je alvast aan te melden voor de puppycursus. Daarbij is het heel fijn er ook erg leuk, om vooraf eens te kijkje te gaan nemen bij de puppycursus. Zo kan je een beetje de sfeer proeven en kijken hoe het een beetje in zijn werk gaat.

17. Tekenhaakjes voor verwijderen teek

Met recht een plekje tussen de 17 noodzakelijke benodigdheden bij aanschaf van je labrador pup, tekenhaakjes! Helaas ontkom je niet altijd aan die kleine krengen. Wanneer je een teek bij je labrador ontdekt moet je deze gelijk verwijderen. Geen reden tot paniek, maar ze horen niet op jouw lieve viervoeter! Met een tekentangetje is dit in principe een fluitje van een cent! Afhankelijk van hoe braaf jouw labrador meewerkt.

Honden kunnen ook de ziekte van Lyme krijgen door een beet van een besmette teek. Dit wordt veroorzaakt door de Borrelia‐bacterie die de teek dan bij zich draagt. Hoe eerder je de teek verwijderd des te beter. Je kan de teek opsturen om te laten onderzoeken of het om een besmette teek gaat. Raadpleeg daarvoor even je dierenarts.

De tekenhaakjes zijn er in verschillende maten, zo heb je voor elke teek het juiste formaat haakje! Je schuift het tekenhaakje vanaf de zijkant van de teek eromheen. Dan til je de teek lichtjes omhoog en na 2 of 3 keer het haakje rond te draaien, zal de teek vrij snel loslaten. Check daarna op een keukenpapiertje of je de teek in zijn geheel te pakken hebt. Mocht er toch wat achterblijven in de huid van je labrador, dan zal dit hoogst waarschijnlijk gaan irriteren/ontsteken. Om dit te voorkomen is het slim even contact op te nemen met je dierenarts.

18. De handleiding voor jouw labrador

Dat klinkt toch fantastisch! Een ‘handleiding’ voor jouw labrador. Die jou alle handvatten geeft om de opvoeding van jouw labrador tot een succes te maken! Met Het Complete Labrador Handboek gaat dit 100% lukken. Het is een e-book waarin Jan Jacobs zijn meer dan 20 jaar ervaring met labradors deelt. Van alle fouten heeft geleerd in de opvoeding die jij jezelf kunt besparen.

Met de kennis in Het Complete Labrador Handboek helpt het jou naar een gezonde, gelukkige en welopgevoede labrador!

het complete handboek voor de labrador

Maak een vliegende start met dit waardevolle Handboek

Het staat vol met waardevolle informatie en tips, die jouw helpen bij de juiste opvoeding van je labrador!

Ga Direct Naar Het Complete Labrador Handboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *