Labrador eet gras – wat is de reden en kan het kwaad?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Een hond die gras eet komt best geregeld voor. Waarom jouw labrador gras eet? Dit kan verschillende redenen hebben waarom hij dit doet. Soms heeft het een serieuze oorzaak, vaak is het iets onschuldigs.

De meeste mensen weten niet beter dan dat het eten van gras betekent dat de hond zich misselijk voelt, en op deze manier probeert te gaan braken. Of dat de hond een gebrek heeft aan bepaalde voedingsstoffen. In hoeverre klopt dit precies?

In dit artikel lees je of het kwaad kan wanneer je labrador gras eet, en wat de reden daarvan is.

Waarom je labrador gras eet?

Zoals ik net al aangaf, kan het gras eten verschillende redenen hebben. Laat ik voorop stellen dat een labrador die zo nu en dan gras eet, normaal hondengedrag is. Verre voorouders aten ook met regelmaat plantensoorten. Bij de wolven zien we het terug in de uitwerpselen, daarin wordt ook gras gevonden. Wolven eten gras tegen eventuele parasieten in de darmen, het draagt bij aan een gezonde darmflora. Het kan bij je labrador dus ook een stukje instinct zijn.

Vaak zie je het eten van gras meer bij jonge honden voorkomen dan bij oudere honden. Het spijsverteringsstelsel van een jonge hond is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor parasieten in de darmen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat misselijkheid een van de reden is om gras te eten. Ze kauwen niet echt op het gras, maar slikken het vrij snel door. Hierdoor proberen ze een braakreflex op te wekken. De misselijkheid kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat je labrador iets verkeerds heeft gegeten, of door een acute virusinfectie.

De reden dat je labrador gras eet kan ook speelsheid zijn. Je ziet dan dat het niet daadwerkelijk doorgeslikt wordt. Wanneer je labrador in de puberteit zit, kan het eten van gras ook pubergedrag zijn. Kijken hoe jij als baasje erop reageert, grenzen zoeken. Mocht je liever niet hebben dat hij gras eet, leid je labrador dan af met een speeltje of wat lekkers. Zo stimuleer je wenselijk gedrag.

bruine labrador eet gras

Het kan ook zijn dat je labrador regelmatig gras eet, maar er niet bij overgeeft. Vaak wordt er dan gedacht dat de labrador bepaalde voedingstoffen zou missen in zijn voeding. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit ook echt zo is. Wat je zou kunnen doen is wat groente door het gewone voer te mengen. Wellicht vind je labrador het echt lekker, en baadt het niet dan schaadt het niet!

Nog een andere reden waarom je labrador gras eet, is dat hij het gewoon echt lekker vind! Misschien heeft hij zelfs wel een voorkeur voor bepaalde soorten gras. Vaak vallen de jonge grassprietjes het meest in de smaak! Daarbij zit in vers gras een aardige hoeveelheid plantaardige omega-3 vetzuren. Dus niet alleen lekker maar ook nog eens een gezond hapje!

Wat wel belangrijk is wanneer je jouw labrador gras laat eten, let op waar hij dit precies doet. Er zijn plekken waar je bespoten gras tegenkomt. Laat je labrador daar geen gras eten. Hij krijgt op deze manier de bestrijdingsmiddelen binnen. Bij veelvuldige inname hiervan kan je labrador hier behoorlijk ziek van worden.

Kan het kwaad als je labrador gras eet?

Wanneer jouw labrador af en toe gras eet en daarbij niet steeds overgeeft, is het vrij onschuldig. Eet je labrador heel erg veel, of ineens veel gras? En heeft hij last van één of meerdere symptomen als;

  • Regelmatig voer uitbraken
  • Regelmatig gal spugen op nuchtere maag
  • Buikpijn
  • Gewichtsverlies
  • Lucht in darmen
  • Diarree
  • Buikpijn

Dan is het wijsheid je labrador te laten onderzoeken bij de dierenarts. Deze zal een lichamelijk onderzoek doen, eventueel bloed afnemen en de ontlasting laten nakijken. Er is ook een optie om een kijkonderzoek(endoscopie) te doen bij de maag en darmen. Hiermee kan een zo goed mogelijke diagnose gesteld worden, en vervolgens een behandelplan.

Wilt jouw labrador soms wat gras eten dan kan dit dus geen kwaad. Zorg wel dat dit in bepaalde mate blijft en stimuleer het niet. Wanneer je labrador regelmatig een hoeveelheid gras eet, kan het de nodige klachten met zich meebrengen. Heb je het liever helemaal niet, begeleid dit dan naar gewenst gedrag van pup af aan.

labrador ligt in het gras

De ontlasting

Gras word amper verteert in het lichaam van je labrador. Wanneer je labrador heel veel gras eet, betekent dit dat het gras er bijna weer in zijn geheel uitkomt. Als je labrador zijn behoefte doet, kan dit eventueel ongemak met zich meebrengen. Het komt er dan als een soort kabelketting uit. Of het blijft hangen en zal je als baasje even te hulp moeten schieten.

Doordat het niet verteert wordt, kunnen er grasballen ontstaan. Dit kan bij je labrador voor de nodige buikpijn of kramp zorgen. Bij minimale inname van gras zal dit niet voorkomen.

Conslusie

Een labrador die af en toe wat gras eet kan geen kwaad. Bij grote hoeveelheden, of het ineens eten van veel gras wat niet eenmalig is, laat je labrador dan nakijken bij de dierenarts. Daar kan gezocht worden naar een eventuele oorzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *