
Je labrador die uitvalt naar andere honden, is voor zowel jou als je labrador niet prettig. De wandelingen worden er niet leuker van, er komt weinig ontspanning aan te pas. Het agressieve gedrag naar andere honden wordt ook wel ‘reactief’ genoemd, of ‘uitvallen’.
Ik persoonlijk gebruik meestal de term ‘uitvallen’. Dit betekend dus dat je hond heftig reageert op andere honden die je tegen komt. Dit kan door middel van blaffen, grommen, trekken aan de lijn richting de andere hond, op de achterpoten gaan staan en ‘bijten’ in de lucht. Gedrag wat je niet graag ziet en waarvan je hoogst waarschijnlijk wil dat het stopt!
In dit artikel lees je informatie over het uitvallen naar andere honden, welke oorzaken er zijn en welke stappen je kan ondernemen.
Inhoudsopgave
De oorzaak waarom je labrador uitvalt naar andere honden
Om je labrador die uitvalt naar andere honden te kunnen helpen, is het van belang te achterhalen waar dit gedrag vandaan komt. Wat is de reden waarom je labrador dit gedrag vertoond? Er is namelijk geen één labrador die dit ‘zomaar’ doet. Het uitval gedrag zie je vaker voorkomen bij honden die een bepaald verleden hebben, honden die herplaatst zijn of in de puberteit zitten. Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt, een aantal hiervan zal ik hieronder benoemen.
Onzekerheid en/of angst
Wanneer een labrador uitvalt naar andere honden, heeft dit in veel gevallen te maken met onzekerheid en/of angst. Zeker in de puberteit gaat je labrador door bepaalde fases heen die meer onzekerheid of angst met zich meebrengen. Dit heeft te maken met de hormoonontwikkeling, het hoort er nou eenmaal bij!
Veel situaties zijn nog onbekend voor jouw jonge labrador, ze hebben nog weinig ervaring. Zo kan een scooter die voorbij rijdt, een stel gillende kinderen of een grote vrachtwagen die voorbij komt, jouw labrador laten schrikken. Een hond die schrikt wilt van nature vluchten. Wanneer jouw labrador aan de lijn zit is dit niet mogelijk. De enige optie die hij dan kan bedenken is in de aanval te gaan! Dat houdt in blaffen, trekken aan de lijn en grommen etc.
Als je kijkt naar honden die herplaatst worden, is dat ook een hele happening voor zo’n beestje. Ondanks dat het fantastisch is dat de hond een nieuw thuis krijgt, er komt ook enige onzekerheid en stress bij kijken. Ze komen bij een nieuw baasje, een nieuw huis en in een nieuwe buurt terecht. Tegelijkertijd komen ze andere honden tegen in de buurt die ze nog helemaal niet kennen. Dit zou heel goed een rol kunnen spelen bij bepaald uitval gedrag.
Een vervelende of traumatische ervaring gehad
Helaas kan je jouw labrador niet altijd overal voor behoeden. Je probeert het zoveel mogelijk, maar je hebt nou eenmaal niet alles in de hand. Ik heb dit zelf meegemaakt. Dit was met mijn hond en zijn maatje uit de straat. Ze kende elkaar al van pup af aan en waren dikke vrienden. Toen ze rond de 2 jaar waren zijn ze helaas in gevecht geraakt. Op dat moment beide een reu én nog een soort van pubers. Ik zal je uitleggen hoe deze situatie verliep.
Ze troffen elkaar weer eens op het veldje in de buurt en waren enthousiast elkaar te zien. Wij als baasjes deden de riemen los zodat ze wat konden ravotten. Echter bleven ze dit keer wat terughoudender maar verder geen gekke signalen.
Na een tijdje werd het toch wat meer gespannen tussen die twee. Op het moment dat wij dit door hadden sloeg het ook gelijk om. Ze vlogen in elkaar en je hoorde een hoop gegrom. Het was gelukkig geen bloederige bedoeling, maar de schrik zat er goed in. Sindsdien hadden de honden beide een houding aangenomen als ‘dit gebeurd mij één keer en nooit weer’! Uiteindelijk leek het een soort ’test’ onderling van wie is de sterkere! Niet geheel vreemd gezien ze beide reu waren in de pubertijd, en daarbij in elkaars territorium woonde.

Zo zie je dat hoe goed je jouw hond ook kan lezen, het ongeluk zit soms maar in een klein hoekje. In een split second kan het omslaan. Soms zijn de signalen van honden maar zo minimaal, dat je die als baasje niet altijd tijdig oppikt. Helaas voor ons was dit conflict voor onze puber honden geen gunstige ervaring. Ze zijn vaak nog onzeker en enorm aan het ontwikkelen. Zo’n ervaring kan zijn sporen nalaten in het gedrag van je labrador. Mijn hond heeft dan ook voor een bepaalde periode geen vertrouwen gehad in andere honden en viel behoorlijk uit. Een houding als ‘de aanval is de beste verdediging’.
Dit soort ervaringen kunnen er dus voor zorgen dat je labrador uitvalt naar andere honden. Het was bij mijn hond maar eenmalig, maar genoeg om dit uitval gedrag aan te nemen. Bij een herplaatser weet je soms maar weinig van zijn verleden. Dan is het wat lastiger de precieze reden te achterhalen. Echter kan je veel lezen uit de lichaamstaal van je labrador. Wanneer je dit zelf lastig vind, kan je een gedragsdeskundige inzetten om met je mee te kijken.
Onvoldoende leiding van een zelfverzekerd baasje
In eerste instantie klinkt dit altijd een beetje akelig om te zeggen, ‘onvoldoende leiding van een zelfverzekerd baasje’. Echter is dit absoluut geen kritiek! Uit eigen ervaring weet ik, dat wanneer je hond uitval gedrag gaat vertonen, je vertrouwen in jouw viervoeter kan veranderen. Ze worden voor je gevoel onvoorspelbaar en je bent gewoon niet altijd meer even zeker van je zaak.
Het is een menselijk wanneer dit gebeurt. Zeker als jouw labrador eerder nooit uitviel naar anderen honden. Het kan veranderd zijn door een bepaalde ervaring of gebeurtenis. Te vergelijken met mijn verhaal wat ik hierboven net heb verteld. Sindsdien vond ook ik het spannender buiten. Ik moest opnieuw uitvinden waar mijn hond nou precies op reageerde? Wat deed hij dan precies en hoe ging ik hiermee om?
Als baasje maakt jou dit wat minder stabiel en een beetje ‘zoekende’. Als je nog niet precies weet hoe hiermee om te gaan, maakt dat je automatisch wat onzeker. Honden voelen dat vaak feilloos aan! Ze hebben nou eenmaal van die mega goede sensoren die dat gelijk oppikken. Jouw reactie op het uitvalgedrag is dan ook van grote invloed! Uiteindelijk is het een wisselwerking tussen jou en je labrador. Denk dus vooral niet dat het enkel aan jou ligt, jouw labrador heeft ook hersens om bepaalde keuzes te maken.
Wat is precies jouw reactie bij uitvalgedrag? Word je boos en weet je niet goed wat te doen? Of blijf je juist rustig? Begeleid je jouw labrador er doorheen of laat je hem het zelf oplossen? Nogmaals alle reacties zijn menselijk. Jouw labrador laat gedrag naar andere honden zien waar jij niet blij van wordt. Dat je dan frustratie gaat voelen is niet zo gek!
De keerzijde is alleen dat boosheid en frustratie niet helpt bij de situatie. Het kan het zelfs erger maken. Zelf bouw je spanning op tijdens de wandeling en dit voelt jouw labrador. Die spanning kan het uitvalgedrag nog meer triggeren. Wanneer je zelf niet voldoende leiding geeft in deze situaties, zal je labrador het heft in eigen handen nemen! Dit wil je uiteraard voorkomen want jij als baasje bent de leider.
Het is de bedoeling om dit ongewenste gedrag te veranderen naar gewenst gedrag. De eerste stap naar gewenst gedrag is uit te zoeken wat precies de reden is van het uitvallen. Vanaf daar kan je aan de slag.
De lichamelijke signalen voordat je labrador uitvalt naar andere honden
Om aan de slag te gaan met je labrador die uitvalt naar andere honden, is het belangrijk dat je je volle aandacht erbij hebt. Bij een volledige focus tussen hond en baasje, voelt jouw labrador sneller het vertrouwen dat jij hem zal beschermen.
Waar je mee begint is puur het analyseren en herkennen van de lichamelijke ‘signalen’ die je labrador jouw geeft, voordat hij daadwerkelijk uitvalt. Deze signalen zijn vaak minimaal en bedoelt om zichzelf en de omgeving te kalmeren. Doordat het zo minimaal zichtbaar is, vraagt het dus uiterste concentratie van jou als leider. Enkele voorbeelden van deze signalen zijn;
- Kijken/loeren/staren. Wanneer jouw labrador een andere hond ziet, zal hij zich daar volledig op focussen. Zijn ogen zijn alleen nog op de andere hond gericht. Dit noemt men ook wel ‘fixeren’,
- Zijn bek likken. Soort van smak bewegingen en met de tong langs de bek,
- Onrustig worden. Je merkt dat je labrador gaat lopen wiebelen of trekken. Zijn houding veranderd en wordt wat nerveus,
- Hijgen. Doordat je labrador onrustig is en wellicht stress ervaart, kan hij gaan hijgen,
- Ruiken en snuffelen. Zo proberen ze een geur op te pikken door met hun neus in de lucht of richting de hond te snuffelen. Ook al is er nog afstand.
De bovengenoemde signalen zullen toenemen zodra je steeds dichter bij de andere hond komt. Normaliter zal je labrador in onzekerheid, er van nature voor kiezen om te ‘vluchten’, of in ieder geval een eigen weg te kiezen. Doordat hij is aangelijnd is dit niet mogelijk. Hierdoor bouwt de spanning en stress zich op en kan je labrador uitvallen.

De kunst is om als baasje hier al op in te spelen voordat je labrador uitvalt. Het is de bedoeling dat je bij de eerste signalen van je labrador gelijk juist handelt. Probeer deze signalen nooit af te leren, net als grommen. Dit zijn waarschuwingssignalen waarmee je labrador communiceert. Als je dit afleert zal je labrador deze signalen achterwege laten en direct gaan uitvallen.
Aan de slag met je labrador die uitvalt naar andere honden!
Wanneer je eenmaal door hebt welke signalen en emoties bij je labrador los komen, kun je daarop inspelen en gaan trainen. Het voornaamste is je labrador weer te leren ontspannen in de buurt van een andere hond. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je uitzoeken op welk punt jouw labrador zijn houding en emotie veranderd. Eenmaal dat punt gevonden? Dan ga je zorgen dat je net vóór dat kantel punt stopt met verder lopen. Zorg dat de afstand hetzelfde blijft tussen je labrador en de andere hond.
Als je labrador zich op dat moment rustig gedraagt, mag je hem daar maximaal voor belonen! Dit is gedrag wat je wél graag ziet. Praat vrolijk tegen hem en doe wat standaard commando’s als ‘zit’ en ‘af’. Zo focust hij zich op jou en leidt je hem af. Het is een kwestie van heel veel herhalen. Zodra je merkt dat het goed gaat, kan je proberen de afstand wat te gaan verkleinen. De afstand tussen je labrador en een andere hond. Kijk opnieuw hoe je labrador reageert en zoek weer het punt waarop hij nog wel ontspannen is.
Op deze manier kan je jouw labrador weer wat meer vertrouwen geven als het gaat om andere honden. Bekijk van tevoren altijd wel even hoe de reactie is van de andere hond. Wanneer je merkt dat die blaft of uitvalt, is het op dat moment geen goed ’trainingsmateriaal’. Besef dat deze oefening veel tijd en energie kost, het gaat vaak in kleine stapjes. Met veel geduld en consequentheid zal je zien dat jullie succes boeken!
Op het moment dat je labrador al voor een lange tijd uitvalt naar andere honden, is het misschien wijsheid om een gedragsdeskundige in te schakelen. Het uitval gedrag kan inmiddels een patroon zijn geworden, wat lastig te doorbreken is. Zeker als je bedenkt dat je labrador met het uitval gedrag ook ‘successen’ heeft geboekt. Er zijn waarschijnlijk genoeg momenten geweest dat het andere honden afschrikte, of dat jij de andere kant op bent gevlucht.
Met zo’n gedragsdeskundige ga je technieken aanleren om je labrador goed te begeleiden. Je gaat leren hoe je vooruit kan kijken op een naderende situatie en hoe je hierop het beste reageert.
Drie belangrijke tips die ik je mee wil geven
- Omdat er bij uitval gedrag vaak veel onzekerheid zit bij de hond, is het belangrijk daar aan te werken. Dit kan je heel goed doen door middel van hersenwerk te gaan doen samen. Dit zijn spelletjes waarbij je labrador mentaal wordt uitgedaagd. Zorg er in het begin voor dat je het niet te moeilijk maakt. Juist wanneer je labrador succes boekt met zo’n spel, en jij hem daar rijkelijk voor beloont, groeit het zelfvertrouwen van jouw viervoeter! Je bouwt ook aan de band die jullie hebben samen. Heel waardevol dus!
- Een labrador die uitvalt naar andere honden zit vaak niet zo lekker in zijn vel. Dit kan een geestelijke/emotionele oorzaak hebben, maar ook iets lichamelijks. Geregeld zie je bij honden met gedragsproblemen dat ze iets lichamelijks mankeren. Het kan van alles zijn. Daarom kan het wijsheid zijn om bij je labrador een algehele fysieke gezondheidscheck te laten doen. Dit kan bij een specialist op dit gebied, of bij een dierenarts met ervaring bij gedragsproblemen.
- Honden in het algemeen zijn bijzondere dieren die veel dingen feilloos aanvoelen. Kijk niet alleen naar je labrador om de oorzaak van het uitval gedrag te achterhalen, maar ook naar jezelf! Hoe zit jij in je vel? Stel je maakt tijden door van veel stress, dan is het heel goed mogelijk dat jouw labrador dit oppikt.
Wil jij meer waardevolle informatie met betrekking tot het gedrag van jouw labrador?
Hopelijk kan je verder met de informatie uit dit artikel. Misschien heb je nog meer behoefte aan informatie over uitval gedrag van je labrador. In Het Complete Labrador Handboek staat onwijs veel waardevolle informatie!
In dit e-book lees je onder andere over;
- Waarom straffen niet werkt
- Verschillende redenen achter probleemgedrag
- Hoe je goede leiding neemt
- Je labrador niet uit is op macht
- Hoe belangrijk jouw lichaamstaal is
- en nog zoveel meer!
Bij dit fantastische Labrador handboek krijg je 4 gratis bonus e-books erbij! Allemaal waardevol bij de opvoeding, verzorging en vooral training van je labrador.

Verrijk jezelf met nog meer waardevolle informatie en ga aan de slag met het uitval gedrag van jouw labrador!
Via de knop hieronder kom je bij Het Complete Labrador Handboek