Je labrador eet te gulzig – wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je over welke oorzaken er zijn, en welke maatregelen je kan nemen bij gulzig eetgedrag!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
blonde labrador kijkt vragend omhoog

De voerbak van je labrador is gevuld, jij knippert drie keer met je ogen en de bak is leeg! Dan is het overduidelijk, je labrador eet te gulzig! Het is fijn dat het voer in de smaak valt en aan de eetlust niets ontbreekt. Toch is dit gulzige eetgedrag van je labrador niet iets om te negeren.

Wanneer je labrador te gulzig eet, wordt dit ook wel “schrokken” genoemd. Het schrokken bij de maaltijd is een probleem wat regelmatig voorkomt, zeker bij de labrador! Door het gulzige eten kauwt je labrador amper en hapt hij veel lucht. Hierdoor kunnen er allerlei lichamelijke ongemakken ontstaan.

Het schrokgedrag van je labrador is vrij lastig af te leren. Wel zijn er relatief eenvoudige oplossingen om dit in betere banen te leiden. In dit artikel lees je eventuele oorzaken, gevolgen en oplossingen bij schrokgedrag van jouw labrador.

Oorzaken van gulzig eetgedrag bij je labrador

De precieze oorzaak waarom je labrador zo gulzig eet, is best lastig te achterhalen. De labrador retriever is überhaupt een veelvraat en daar past gulzig eten natuurlijk goed bij. Er zijn een aantal situaties die kunnen leiden tot de oorzaak van het schrokgedrag.

Als pup in het nest uit één voerbak leren eten

Wanneer je labrador als pup bij de fokker uit één bak heeft leren eten, kan dit wellicht een oorzaak zijn van het schrokgedrag. Als pup heeft hij het voer met broertjes en zusjes moeten delen. Dan krijg je al gauw een houding als “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”! Wie te langzaam eet zal minder tot zich kunnen nemen, vergeleken met de ander die als een dolle tekeer gaat. Ze moeten dus toch een beetje ‘strijden’ voor een lekker portie voer!

Je pup is dan nog klein en zo wordt al vroeg dit gulzige gedrag gecreëerd. Dit gedrag kan minder zijn wanneer jouw labrador eenmaal bij jou in huis woont en er verder geen andere dieren zijn. Het kan ook zijn dat je labrador gewoon nog net zo gulzig is. Als een labrador in een huishouden terecht komt, waarbij bijvoorbeeld andere honden wonen, is de kans nog groter op gulzig eetgedrag. Je labrador zal gulzig gaan eten uit ‘angst’ dat de andere honden het misschien afpakken.

Uiteraard kun je dit aansturen en er bijvoorbeeld voor kiezen om de honden apart van elkaar te voeren. Zo is de druk van ‘het snel op moeten eten’ hoogst waarschijnlijk stukken minder.

Het instinct van jouw labrador

Het instinct van jouw labrador kan hierin een rol spelen. In het wild moeten dieren jagen en strijden voor een maaltijd. Als die maaltijd dan eenmaal gelukt is, dan is het een kwestie van beschermen en zo snel mogelijk opeten! Instinct kan nou eenmaal heel diep zitten.

bruine labrador met bestek

Het verleden van jouw labrador

Niet iedereen kiest voor een labrador van 8 weken oud, die je ophaalt bij de fokker. Er worden gelukkig ook labradors uit een asiel/kennel gehaald. Bij dit laatste kan het soms lastig zijn te achterhalen wat voor verleden jouw labrador precies heeft. Wat heeft hij allemaal meegemaakt? Hoe heeft hij zijn tijd in het asiel ervaren?

Over het algemeen is een kennel/asiel een prikkelarme omgeving. De verzorgers doen uiteraard hun stinkende best, toch is er vaak te weinig afleiding voor de dieren. Wanneer de dieren gevoerd worden, is dit vaak het hoogtepunt van de dag! Eindelijk staat er wat te gebeuren! Echter brengt dit ook veel onrust met zich mee op zo’n moment. Het gevolg hiervan kan zijn dat een hond zich volledig stort op die voerbak, en dan als een bezetenen zijn eten naar binnen werkt. Een andere factor kan zijn, dat de hond de andere honden in het asiel/kennel als een bedreiging ziet tijdens de maaltijd. Ook dan kan hij aangespoord worden tot schrokgedrag.

Wanneer een hond een langere periode in een kennel/asiel verblijft, krijgt dit soort gedrag een patroon en wordt het een gewoonte. Hierdoor bestaat de kans dat dit gedrag ook bij een nieuw thuis wordt voortgezet.

Welke gevolgen zijn er bij je labrador die te gulzig eet?

Hieronder zet ik een aantal gevolgen op een rij die veroorzaakt kunnen worden bij te gulzig eten;

  • Je labrador die te gulzig eet, krijgt daarbij veel valse lucht binnen. Dit kan zorgen voor behoorlijk wat winderigheid. Minder prettig voor zowel hond als baas!
  • Bij schrokgedrag wordt er amper op het voedsel gekauwd. Het gulzige eetgedrag zal je ook terugzien bij kauw snacks die je aanbiedt, terwijl het juist zo goed is hier wat langer op te kauwen! Het reinigt voor een deel het gebit en stimuleert de doorbloeding van het tandvlees. Het schrokgedrag zou dus eventueel kunnen zorgen voor een mindere conditie van het gebit.
  • Door het schrokken komt het voedsel soms in zijn geheel of deels gekauwd in de maag terecht. Dit is een enorme belasting voor de spijsvertering.
  • Wanneer je labrador in een record tijd zijn eten op eet, gaat dit voor de hersenen te snel. Het lichaam heeft amper de tijd om zich hierop te anticiperen. Dit zorgt ervoor dat het gevoel van verzadiging bij jouw labrador pas later komt. Daarom is het goed om afgewogen porties aan te bieden. Zo kan je labrador zich namelijk niet ‘overeten’ met overgewicht tot gevolg.
  • In sommige gevallen kan het te gulzig eten van jouw labrador leiden tot een maagtorsie (maagkanteling). Meerdere factoren spelen hierbij vaak een rol. Het te snel eten, veel lucht inslikken, teveel eten en veel beweging kort voor, tijdens of na de maaltijd verhogen de kans op een maagtorsie. Goed om te weten is dat een maagtorsie een levensbedreigende situatie is waarbij je met spoed naar de dierenarts moet.

Maatregelen bij je labrador die te gulzig eet

Het belangrijkste is om het schrokgedrag van je labrador in goede banen te leiden. Doordat het schrokken vaak een patroon in het gedrag is geworden, is het lastig dit volledig af te leren. Echter zijn er een aantal simpele maar doeltreffende maatregelen, om je labrador te stimuleren rustiger te eten.

Een anti-schrok voerbak

anti-schrok voerbak

Hierboven zie je een voorbeeld van een anti-schrok voerbak. Ze zijn er in allerlei verschillende vormen en maten. Door de verschillende vormen en patronen in zo’n anti-schrok bak, is het voor jouw labrador lastiger zijn voer te pakken te krijgen. Hij moet er toch net even wat meer moeite voor doen, waardoor het eten gelijk een stuk minder snel gaat. Je labrador zal hierdoor eerder een verzadigd gevoel ervaren, en is het veel minder belastend voor het lichaam. Tegelijkertijd is dit ook gewoon een leuke bezigheid. Meteen een fysieke en mentale uitdaging voor jouw labrador!

Stop het schrokgedrag van jouw labrador met een anti-schrok voerbak!

Via de knop hieronder kom je bij een overzicht van de anti-schrok voerbak

Ga Direct Naar Overzicht Anti-Schrok voerbak

Kong Snack Dispenser Wobbler

Kong wobbler

De Kong Wobbler is uitermate geschikt voor een labrador die te gulzig eet! Je kan de brokken in de dispenser doen en dan moet je labrador zelf aan de slag! Wanneer hij met zijn neus of poten tegen de Kong Wobbler duwt, zal het gaan rollen en draaien waardoor de brokken er gedoseerd uitvallen. Een uitdagend spel met iedere keer weer een beloning! De onderkant van de Kong Wobbler kan je losdraaien om het zo gemakkelijk te vullen met brokken.

Eet jouw labrador misschien natvoer of vers vlees? Dan is de Kong Classic een goede optie. Deze is gemakkelijk te vullen via het gat aan de onderkant.

Voorkom schrokken en daag je labrador uit met de Kong Wobbler!

Via de knop hieronder kom je bij de Kong Wobbler

Ga Direct Naar De Kong Wobbler

Go Quality Snuffelmat

Nog een andere optie is de snuffelmat van Go Quality! In deze mat kan je het voer, of een deel daarvan, verstoppen tussen allerlei flapjes. Op deze manier moet je labrador al snuffelend zijn brokjes zien te vinden. Dit geeft hem geen mogelijkheid tot schrokken. De snuffelmat heeft een anti-slip onderkant, en kan worden gewassen in de wasmachine! Het is tegelijkertijd ook een onwijs leuk hersenwerk spel wat de zintuigen van je labrador prikkelt. De snuffelmat is 60cm bij 60cm en geschikt voor jong en oud!

Anti-schrok middel én een leuk mentaal spel? Daar is de Go Quality snuffelmat perfect voor!

Via de knop hieronder kom je bij de Go Quality snuffelmat

Ga Direct Naar De Go Quality Snuffelmat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *