Je labrador stinkt – #5 oorzaken en tips

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
bruine labrador kop

Als labrador liefhebber zijn we allemaal dol op onze trouwe viervoeters! Iedere labrador heeft zijn eigen geurtje. Een geurtje die niet storend is, misschien vind je het zelfs wel lekker ruiken! Wat nu als je labrador ineens stinkt?

We kennen natuurlijk allemaal wel de geur van een natte hond. Of zo’n situatie waarbij je labrador het fantastische idee had om door een vis te rollen, die langs de kant lag! (jep, ik heb het meegemaakt!) Of in een sloot zijn gedoken, waar de geur van een vuilnisbelt niks bij is. Dan is het niet zo gek dat ze stinken, maar in dit artikel gaat het om andere oorzaken van een vieze geur.

Er kan namelijk een moment komen dat deze geur veranderd. Dat jij je afvraagt waarom jouw labrador ineens stinkt?! In dit artikel lees je vijf oorzaken waardoor jou labrador kan stinken en de oplossingen!

Ga op onderzoek uit wanneer je merkt dat je labrador stinkt

Zoals ik hierboven al noemde, als hondeneigenaar ben je gek op je labrador. Jij zal de laatste zijn die vind dat je labrador stinkt als er verder niks aan de hand is. Mensen die niet zoveel tot niks met honden hebben, merk je aan dat zij honden al gauw vies vinden en stinken. Daar hebben wij natuurlijk maling aan!

Wanneer je merkt dat je labrador sterk in geur veranderd, is het slim om uit te zoeken hoe dit komt. Jij als eigenaar weet als geen ander wanneer de geur van je labrador anders is dan normaliter. Denk terug aan wandelingen die je hebt gemaakt. Heeft je labrador gezwommen? Of op een onbewaakt moment in iets vies liggen rollen? Dan hoef je niet heel ver te zoeken om de oorzaak te achterhalen. Echter zijn er nog een aantal andere oorzaken die de boosdoener kunnen zijn! Hieronder ga ik ze bespreken.

De oren van je labrador stinken

Labradors zijn nou eenmaal dol op zwemmen! Lekker struinen door het bos en heide of langs de kant van het water. Ze hebben het dan ook niet zo gauw koud, door de dubbele vacht die ze hebben. Echter kunnen de oren soms wel problemen krijgen, bij veel zwemmen en door van alles heen te banjeren.

De labrador heeft hangende oren, waardoor vuil en vocht zich kan gaan ophopen. Dit kan op den duur irritatie en zelfs oorontsteking aan één of beide oren veroorzaken. Oorontsteking kan ook veroorzaakt worden door oormijt of overmatig oorsmeer. Of door en voedselallergie, een grasaar in het oor of teveel beharing bij de gehoorgang. Oorontsteking of enkel overmatig oorsmeer zorgt voor een vieze geur uit de oren van je labrador.

Een symptoom van oorontsteking is jeuk, en het oor aan de binnenkant is rood en misschien wat gezwollen. Een ander symptoom is dat je labrador zijn kop schuin laat hangen, met het pijnlijke oor naar beneden.

Als je het vermoeden hebt dat oorontsteking de oorzaak is waarom je labrador stinkt, neem dan contact op met je dierenarts. Die kan achterhalen of het daadwerkelijk om een ontsteking gaat. Zo kan de oorzaak worden aangepakt en de oorontsteking genezen. Dit zal automatisch de vieze geur wegnemen bij de oren!

Tip bij het voorkomen van stinkende oren

Om de kans op problemen en een stinkende geur bij de oren te voorkomen, is er wel iets wat je zelf kan doen. Check de oren van je labrador regelmatig. Kijk of je een overschot aan bruin oorsmeer in de oorschelpen ziet. Gebruik met regelmaat een oorreiniger, zoals de OxyFresh Pets Oorreiniger, om de oren schoon te houden. Met name na het zwemmen bijvoorbeeld. Het zorgt ervoor dat de gehoorgang zoveel mogelijk schoon blijft, en een overschot aan oorsmeer makkelijk te verwijderen is.

Je labrador stinkt uit zijn bek

Labradors, maar eigenlijk honden in het algemeen, maken heel vaak gebruik van hun bek. De bek van je labrador is één van de lichaamsdelen die een vieze stank met zich mee kan brengen. Je labrador kan natuurlijk geen smintje tot zich nemen, maar een gezonde labrador zonder problemen heeft een adem die best oke is.

Wanneer je een soort ‘rottende’ geur opmerkt uit de bek van jouw labrador, dan is er wat aan de hand. Grote kans dat jouw labrador kampt met gebitsproblemen. Doordat bacteriën in de bek zich ophopen ontstaat er tandplak. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, gaat het over in tandsteen. Tandsteen bedekt deels het oppervlak van de tanden, hierdoor hebben bacteriën nog meer kans. Het kan vervelende en pijnlijke ontstekingen in de bek met zich meebrengen.

Deze ontstekingen moeten tijdig worden behandelt bij de dierenarts. Vaak is het nodig om een volledige gebitsreiniging te doen, dit gebeurt onder narcose. Wanneer dit niet gebeurt zal de ontsteking doorslaan naar de wortels van de tanden, of zelfs verder in het lichaam. Buiten dat dit zeer pijnlijk is voor je labrador, kan hij hierdoor tanden verliezen of ziek worden.

Het komt ook voor dat honden in het algemeen, uitwerpselen van andere honden of katten opeten. Dit zorgt uiteraard niet voor een plezierige adem! Probeer de oorzaak te achterhalen waarom je labrador andere uitwerpselen eet. Wanneer een ontsteking in de bek, of het eten van poep niet aan de orde is, zou het eventueel nog een maagprobleem kunnen zijn. Het is dan wijsheid dit uit te laten zoeken door je dierenarts.

Tip voor een gezond gebit en frisse adem

Als je ontstekingen wilt voorkomen, of het gereinigde gebit wilt onderhouden, is het van belang de tanden van je labrador te poetsen! Ik benoem dit nu onder het kopje ’tip’ maar het is iets wat elke hondeneigenaar zou moeten doen. Er zijn speciale producten waarmee je prima de tanden kan poetsen en onderhouden. Met de Beaphar Tandpasta en Tandenborstel voorkom je de vorming van tandplak en tandsteen en daardoor nare ontstekingen.

Een ander belangrijk punt is, geef je labrador genoeg kauwmateriaal. Snacks als gedroogde varkensoren, kippenpoten, runderkophuid of bullepezen. Dit zijn verantwoorde snacks die door het vele kauwen zorgen voor een natuurlijke reiniging van de tanden. Zorg ervoor dat het kauwmateriaal qua formaat past bij je labrador. Wanneer het meteen al te klein is, zijn ze geneigd het al snel in zijn geheel door te slikken. Probeer iets te vinden waar je labrador minimaal zo’n 15 minuten zoet mee is, om bij te dragen aan de reiniging van het gebit.

Je labrador zijn vacht stinkt

Wanneer de vacht van je labrador stinkt, is dit voor zowel jou als je labrador niet prettig. Het is als eigenaar niet fijn om steeds een stinkende hond in je buurt te hebben. Voor je labrador betekend het hoogst waarschijnlijk dat hij minder geaaid wordt en nergens mee naartoe gaat. Een stinkende labrador is toch ook best wat gênant. De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidirritatie of infectie. In vele gevallen is dit gelukkig op te lossen.

De oorzaak van de meeste huidinfecties die voorkomen zijn gisten en bacteriën. Dit zijn wel normale huidbewoners van je labrador. Wanneer de weerstand en conditie van de huid vermindert, gaan de bacteriën en gisten zich vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaan huidirritaties, ontstekingen en stank bij je labrador. Dit is verder niet gevaarlijk of besmettelijk.

Er wordt veelal ook gedacht dat voeding een grote rol speelt bij stank van een hond. Het is niet wetenschappelijk onderbouwt dat dit invloed heeft op huidontstekingen. Echter is er wel één uitzondering op de regel, dat is wanneer het gaat om een voedselallergie. Zo’n allergie kan invloed hebben op de conditie en weerstand van de huid van jouw labrador. Met een aanpassing in de voeding kan er een positieve verandering in de huidconditie ontstaan.

Helpt het om je labrador te wassen tegen de stank?

In bijna iedere situatie zal een wasbeurt met de OxyFresh Pets Shampoo je labrador weer heerlijk fris laten ruiken. Wanneer hij in een vis heeft liggen rollen, of in een stinkende sloot heeft geplonsd, zal die frisheid na de wasbeurt ook blijven. Als het gaat om een disbalans in de huidweerstand, zal de wasbeurt maar een tijdelijk effect hebben. De oorzaak moet worden achterhaalt om het probleem en de stank preventief te verhelpen.

Tip bij een slechte vacht conditie

Wanneer je denkt dat jouw labrador last heeft van een verminderde weerstand van de huid, is het aan te raden dit te laten onderzoeken bij de dierenarts. Het is vaak enorm lastig zelf te ontdekken wat er precies aan de hand is, en waar het probleem nou precies vandaan komt. Bij de dierenarts kan onderzocht worden wat er precies mis is met de huid, en welke factoren dit veroorzaken.

Hotspot in de vacht van je labrador

Het kan gebeuren dat je labrador last heeft van één of meerdere hotspots. Dit zijn oppervlakkige ontstekingen aan de huid. Je ziet een rode kale, vaak vochtige plek in de vacht. Een hotspot kan warm aanvoelen en er etterig uitzien. Wanneer het niet snel genoeg behandelt wordt, kan er een diepere bacteriële infectie ontstaan. Een hotspot bij je labrador kan ook de nodige geur met zich meebrengen.

Zo’n hotspot plek kan echter heel erg klein beginnen, wat betekent dat je het niet altijd gelijk door zal hebben. Zeker bij plekken als tussen de tenen, in de hals onder de bek of net onder de oren. Het scheelt dat labradors niet een hele lange vacht hebben, want dat maakt het tijdig zien van een hotspot nog lastiger.

Tip bij een hotspot

Merk je dat je labrador stinkt, maar is het niet direct de vacht zelf? Onderzoek dan goed de gehele vacht van je labrador. Wellicht zie je zo’n etterende hotspot over het hoofd. Labradors zijn er gevoelig voor dus wees er alert op. Als je meer informatie wilt over een hotspot, lees dan mijn blog een hotspot bij je labrador. Zodra je een hotspot hebt gevonden is het slim om contact op te nemen met je dierenarts. Zodra dit geneest zal de geur snel afnemen.

zwarte labrador staand

Anaalklieren als oorzaak dat je labrador stinkt

Elke hond heeft klieren zitten rondom de anus. Deze klieren bevatten een bepaalde (niet zo aangename) geur. De bedoeling is dat deze klieren met regelmaat worden geleegd. Dit gebeurt op een natuurlijke manier wanneer jouw labrador zijn ontlasting doet. Er kan een moment komen dat deze kliertjes wat verstopt of ontstoken raken, waardoor het legen van de klieren belemmert wordt.

Er ontstaat irritatie wat voor je labrador vervelend is. Daarbij kan het gaan ruiken naar een soort rotte visachtige lucht. Niet lekker!

Een symptoom hierbij is wanneer je labrador overdreven veel aan zijn achterste likt, of met zijn achterste over de vloer schuift tegen de jeuk. Dit laatste wordt ook wel ‘sleetje rijden’ genoemd.

Tip bij verstopte anaalklieren

Heeft jouw labrador bovengenoemde symptomen? Dan is het aan te raden om langs te gaan bij de dierenarts. Gelukkig kunnen zij daar de anaalklieren redelijk eenvoudig uitknijpen. Mocht er sprake zijn van ontsteking wordt er gelijk wat voorgeschreven om die te verhelpen.

Nog een aantal tips voor je op een rij tegen een hondengeur

  • Zorg ervoor dat de plek waar je hond slaapt van kwalitatief goede stof is. Het makkelijkste is als dit gewassen kan worden. Veel kussens hebben bijvoorbeeld een losse hoes die je in de wasmachine kunt stoppen. Een labrador die te lang op hetzelfde stuk stof ligt gaat nou eenmaal ruiken.
  • Verzorg de vacht van je labrador door middel van kammen/borstelen. Zo voorkom je ophoping van de dikke ondervacht en vuil wat daarin achterblijft.
  • Dat je labrador een beetje naar hond ruikt is niet meer dan normaal. Wanneer je merkt dat je labrador echt stinkt, neem dit dan altijd serieus. Het is niet normaal wanneer dit teveel aanwezig is. Vaak is er een reden voor een sterk aanwezige geur.
  • Gebruik een lekkere luchtverfrisser in huis. Als hondeneigenaar merk je vaak niet meer dat je kunt ‘ruiken’ dat er een hond in huis woont. Mocht je dit minder prettig vinden voor je visite dan is een luchtverfrisser een goede keuze.
  • Gebruik een deken als jouw labrador op de bank mag. Zo blijft je bank een stuk frisser en ook nog eens zoveel mogelijk haar vrij.

OxyFresh Pets Oorreinger – Houdt de oren van je labrador fris en schoon!

De oorreinger van Oxyfresh is perfect om de oren van je labrador mee te onderhouden. Deze reiniger voorkomt oorinfecties, verwijdert oorsmeer en oormijt en overige viezigheid. Het desinfecteert en helpt tegen jeuk. Het prikt, bijt of brandt niet en wordt aanbevolen door dierenartsen! Bevat geen chemicaliën of alcohol. Er wordt gebruik gemaakt van het diervriendelijke Oxygene.

Beaphar Tandpasta & Tandenborstel – Voor een frisse adem bij je labrador!

Hoe makkelijk, een mooi totaal pakketje! Met de combinatie van de tandpasta en tandenborstel, biedt het een totale bescherming voor het gebit van je labrador. Het rubberen handvat van de tandenborstel zorgt voor een betere grip tijdens het poetsen. De haren van de tandenborstel zijn zacht en flexibel om het tandvlees te beschermen. Ook zijn ze verschillend van lengte voor een nog beter poets resultaat. De tandpasta heeft een leversmaak, dat zal goed in de ‘smaak’ vallen!

Oxyfresh Pets Shampoo – Voor een heerlijk fris ruikende vacht!

Het bijzondere aan deze shampoo is dat het een sterke reinigingskracht heeft, zónder gebruik van alcohol of chemicaliën. Er wordt gebruik gemaakt van het ingrediënt Oxygene. Dit zorgt ervoor dat de bacterie wordt aangepakt en niet enkel geurtjes maskeert, zoals vele andere shampoos doen. De shampoo is ph-neutraal, bevat geen alcohol of parabenen die huidirritaties kunnen veroorzaken. Geschikt voor labradors met allergieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *