
Het is misschien wel hét belangrijkste in de opvoeding, je labrador leren te komen op commando! Een hond die komt wanneer je “hier” roept, dat willen we toch allemaal?! Helaas is het niet een van de makkelijkste commando’s om aan te leren. De een slaagt hier beter in dan de ander.
Echter is het wel een must. Als je labrador dit commando goed beheerst, kan je hem uit allerlei situaties naar je toe halen. Dat brengt een hoop veiligheid voor jou en je labrador met zich mee. Wanneer je bijvoorbeeld die niet zo sociale hond in de buurt tegenkomt, kan je jouw labrador bij je roepen. Of wanneer je echt niet wilt dat hij het water in gaat. Je wilt voorkomen dat hij soortgenootjes of andere dieren najaagt.
Genoeg redenen om hier tijd en energie in te steken! In dit artikel leg ik je uit hoe je dit het beste doet en lees je een aantal tips!
Inhoudsopgave
Een aantal belangrijke punten om te weten bij het leerproces
Wanneer je eindelijk klaar bent met zindelijkheidstraining, je weer nachten door kan slapen en je pup netjes is gesocialiseerd, breekt de volgende fase weer aan! Je labrador leren te komen op commando is minstens net zo intensief. Het valt en staat volledig met hoe interessant jij als baasje bent voor je labrador om naar toe te komen. Want allerlei andere dingen in de omgeving zijn misschien wel verleidelijker dan jij. Je krijgt dus te maken met een hoop concurrentie!
Uiteraard laten we ons niet zomaar uit het veld slaan, zie het juist als een uitdaging! Je labrador leren te komen op commando is een oefening die veel geduld vraagt. Een oefening waarbij consequentheid en volhouden zeer belangrijk is. Je steeds opnieuw moet blijven kijken naar wat de moeite waard is voor jouw labrador, om naar jou toe te komen. Niet steeds dat ene zelfde stukje kaas, wissel af en blijf je labrador verassen!
Nooit te oud om te leren!
Is jouw labrador al wat ouder? Geen probleem! Het is wijsheid om al vroeg te starten met je labrador pup leren los te lopen, en het “hier” commando te introduceren. Alsnog is het nooit te laat om je volwassen labrador te leren komen op commando. Misschien is de oefening wat verwaterd, snapt jouw labrador niet meer precies wat je van hem vraagt. Wie weet moet je weer even terug naar de basis, of is het een kwestie van weer de puntjes op de i zetten. Schouders eronder en je krijgt weer die voorbeeldige viervoeter!
Jouw reactie als eigenaar wanneer je labrador komt
Een grote valkuil die veel gezien wordt, is de negatieve reactie van de eigenaar op de hond. Wanneer je labrador vrolijk rond huppelt en snuffelt komt daar enig moment natuurlijk een eind aan. Het is een keer tijd om naar huis te gaan. Jij roept je labrador, maar die is nog druk met die ene grasspriet, en moet nog langs die ene boom iets verderop.
Grote kans dat jij als eigenaar behoorlijk geïrriteerd raakt. Zeker als er nog andere hondeneigenaren in je omgeving zijn, waardoor jij je behoorlijk voor paal voelt staan. Je labrador komt dan eindelijk met een omweg en veel getreuzel aangesjokt richting jou. Dan gaat het waarschijnlijk als volgt; “sjonge jonge ben je daar eindelijk, schiet toch eens op!!” Of “Kom hier, ik ben al laat voor werk, hup we gaan naar huis!” Of “Zo nu heb ik je, voorlopig weer de laatste keer dat jij los bent geweest!”
Als eerste wil ik zeggen, zo’n reactie en gevoel van irritatie is menselijk. Vele zullen bovengenoemde namelijk wel herkennen. Het punt is alleen, hoe zal jouw labrador dit ervaren?! Dat is nou net hetgeen wat dat getreuzel met een omweg veroorzaakt. Wanneer jouw labrador meerdere keren deze reactie heeft gekregen wanneer hij eenmaal bij jou was, staat hij daar de volgende keer echt niet om te springen!

Jij bent dan verre van interessant vergeleken met die ene grasspriet met geurtjes, die ene boom of die andere hond. Corrigeer je labrador nooit wanneer hij bij je komt. Ook al heeft hij voor die tijd tig dingen gedaan die jij niet wilt, je corrigeert dan juist het verkeerde. Jouw labrador zal het corrigeren koppelen aan het bij jou komen, dat is nou net wat je niet moet willen! Want het bij jou komen was nou net wat je juist wél graag wilde zien.
Nogmaals valt en staat het dus volledig met hoe goed het commando aangeleerd wordt. In hoeverre je consequent blijft investeren in deze oefening. Want dat zal een hondenleven lang nodig zijn.
#8 tips bij je labrador leren te komen op commando
Om je alvast wat op weg te helpen zal ik hieronder een aantal tips geven.
1. De aandacht krijgen
Hier begint het bij, de aandacht van je labrador krijgen. In het begin kun je dit spelenderwijs doen. Het is slim om te beginnen in een vertrouwde omgeving, waarbij er weinig nieuwe prikkels zijn. Een goed voorbeeld hiervan is gewoon bij jou in huis. Je pup of volwassen labrador is gewend aan deze plek en dat zorgt voor minder afleiding.
Bewapend met wat lekkere snacks en/of zijn favoriete speeltje, kan je bijvoorbeeld op de grond gaan zitten. Dit is voor jouw labrador al een uitnodigende houding. Wanneer je merkt dat je labrador jouw kant op komt, geef je het gekozen commando. Bijvoorbeeld “kom hier” of enkel “hier” zou je kunnen gebruiken. Als je labrador eenmaal bij je is, geef je het lekkers en beloon je uitbundig! Dit kan je zo een aantal keren blijven oefenen. Met de tijd kan je dit uitbreiden naar omgevingen met meer prikkels.
2. Het gebruik van een lange lijn
Wanneer je merkt dat jouw labrador moeite heeft met de oefening, kan je kiezen om te werken met een lange lijn. Het is niet de bedoeling om hem hiermee naar je toe te sleuren. Wel is het handig om te voorkomen dat je labrador de verkeerde kant op loopt. Je kan hem zo subtiel in de goede richting sturen en aanmoedigen naar jou toe te komen. Dit is ook erg fijn om buiten toe te passen, zeker als je zelf nog niet het vertrouwen hebt je labrador los te laten.
3. Wees de allerliefste, fantastisch leuke en meeste enthousiaste baas die je labrador kan wensen!
Het is echt enorm belangrijk dat jij als baas de moeite waard bent voor je labrador. Dat hij er niet eens over na hoeft te denken om naar jou toe te komen. Het keer op keer een feestje is als die eenmaal bij komt! Dit hoeft niet altijd wat lekkers te zijn. Uiteraard is dit wel een hele goeie, maar wissel wel af in wat je aanbiedt. Een andere leuke beloning is een balspelletje doen samen. Of een heerlijke boswandeling gaan maken wanneer je nog thuis bent. Of gewoon even lekker kroelen samen als je labrador daar van geniet.
Je stem is hierbij ook belangrijk. Wees vrolijk en enthousiast als hij netjes bij je is gekomen. Ondanks dat je misschien mega geïrriteerd bent, omdat het niet gaat zoals jij wilt, hij is er eenmaal en dát wordt beloond! Altijd!

4. Maak het aan de lijn lopen ook leuk
Los mogen lopen zal je labrador altijd erg op prijs stellen. Het is alleen de kunst om ook het aan de lijn lopen leuk te maken! Trek bijvoorbeeld samen een aantal keren even een sprintje, of doe een trekspelletje. Laat je labrador eens ergens overheen lopen of springen. Zodra je labrador ook plezier aan de lijn ervaart, zal het contrast tussen vast en los niet te groot worden voor hem. Dit werkt in je voordeel als het tijd is om aan te lijnen na het loslopen.
5. Op verschillende momenten en plekken je labrador roepen
Roep je labrador op verschillende momenten tijdens de wandeling. Het is goed om zo zijn aandacht een beetje vast te houden. Hoe meer jij in beeld blijft, hoe meer je kan vragen. Zodra je labrador merkt dat jouw telefoon interessanter is, zal hij ook zijn eigen pad kunnen kiezen. Bouw aan je band met je labrador en beleef de wandeling ook echt samen.
Een ander belangrijk punt is dat je niet wilt dat je labrador het ‘hier komen’ enkel associeert met aanlijnen. Want dán kan het gebeuren dat je labrador gaat lopen treuzelen. Roep hem zo nu en dan tijdens de wandeling. Geef wat lekkers of een speeltje en laat hem weer gaan. Doe je dit geregeld dan voorkom je die associatie.
Ditzelfde geldt voor de plek waar je het commando “hier” geeft. Als je dit op steeds dezelfde plekken doet, komt er een bepaalt patroon die je labrador zal gaan herkennen. Voor je bij die plek aankomt zal je merken dat hij daarvoor al ergens zal blijven hangen. Hij weet duidelijk dat het loslopen daar stopt. Verras je labrador door hem op verschillende momenten, op verschillende plekken aan te lijnen. Doe het bijvoorbeeld ook eens halverwege de wandeling, zodat je hem na een stukje aan de lijn opnieuw weer los kan laten!
Wie weet heb je zo’n slimmerik die wel degelijk door heeft wanneer de wandeling eindigt. Zorg dan bijvoorbeeld voor een lekkere kluif, die hij alvast vol trots in zijn bek mee naar huis kan nemen. De kluif geef je dan na het aanlijnen. Wanneer je met de auto bent kan je alvast wat lekkers in de auto leggen. Zo weet je labrador dat hem nog wat te wachten staat als jullie terug gaan!
6. Bekijk de situatie voor je jouw labrador roept
Als je bij voorbaat al weet dat je labrador niet bij je zal komen, roep hem dat niet. Anders leert je labrador het commando te negeren. Is hij bijvoorbeeld druk in zijn spel met een andere hond, lok hem dan op zo’n moment met wat lekkers. Breng het desnoods wat bij zijn neus zodat hij het goed in de gaten heeft. Neem hem enthousiast mee en beloon hem uitbundig!

Train je labrador bij het leren te komen op commando op gepast niveau. Verwacht niet teveel en wees geduldig. Het werkt averechts als je te snel wilt. Wanneer je jouw labrador in de juiste situaties bij je roept en je kan hem daadwerkelijk belonen, zal hij dit steeds leuker gaan vinden. Door dit vol te houden zal je hem op den duur uit steeds moeilijkere situaties naar je toe kunnen halen.
7. Voorkom het ‘vang’ spelletje
Ren nooit achter je labrador aan als hij niet wilt komen! Dit kunnen honden een enorm leuk spel vinden. Wat er voor zal zorgen dat ze het de volgende keer weer doen. In plaats van erachter te rennen, ren juist de andere kant op. Of verstop je achter een boom of struik zodat je uit het zicht bent. Soms zal je wat geduld moeten hebben, maar bijna iedere hond zal zich gaan afvragen waar zijn baasje is gebleven! Zijn de rollen toch mooi omgedraaid!
8. Blijven herhalen
Als het commando “hier” er eenmaal goed in zit, blijf het dan herhalen! Dit is the key tot blijvend succes. Stilstaan is achteruit gaan. Blijf je labrador uitdagen met deze oefening. Zo kan je peilen of hij nog goed snapt wat de bedoeling is. De verleidingen zullen altijd aanwezig zijn, dus blijven trainen is van belang.
Wil jij meer informatie om dit tot een werkelijk succes te brengen?
De informatie die je net gelezen hebt, brengt je al een lekker eindje op weg. In Het Complete Labrador Handboek staat nog veel meer waardevolle informatie die jou en je labrador verder kan helpen!
In dit e-book vind je onder andere informatie over;
- De basis opvoeding van jouw labrador
- Verschillende commando’s die een must zijn
- De reden achter probleemgedrag als opspringen, blaffen en onzindelijkheid
- 8 technieken om je labrador te laten komen wanneer je hem roept (PRECIES wat je nodig hebt!)
- Het allerbelangrijkste onderdeel van succesvol trainen
- Geheimen van professionele hondentrainers
- Nog veel meer!
Bij Het Complete Labrador Handboek krijg je 4 gratis bonus e-books die een waardevolle toevoeging zijn! De titels van de 4 e-books zijn;
- Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy
- Je Hond De Baas
- Honden Training Geheimen
- Acht Ongelooflijk Simpele Technieken om je hond te laten komen als je roept

Een perfecte voorbereiding met de juiste informatie voor gegarandeerd succes!
Via de knop hieronder kom je bij Het Complete Labrador Handboek én de 4 GRATIS e-books