Je labrador zijn tanden poetsen – Leer het in #5 stappen en voorkom gebitsproblemen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
tanden zwarte labrador

Je labrador zijn tanden poetsen klinkt misschien grappig, maar het is van essentieel belang voor zijn gezondheid! Wij mensen vinden het heel normaal twee keer per dag onze tanden te poetsen, maar bij honden gebeurt het te weinig! Terwijl het minstens net zo belangrijk is!

Als je kijkt naar hoeveel een hond werkt met zijn bek. De labrador zeker, met al dat apporteer werk! Of als je je bedenkt dat ze het heerlijk vinden om even flink te kauwen op een bot, of een leuk trekspelletje te doen met jou als eigenaar! Dat zal niet gaan bij een pijnlijk gebit dat niet in orde is.

Hoe vaak moet je dan je labrador zijn tanden poetsen? Hoe pak je dit aan? Waarmee moet ik dat doen? In dit artikel geef ik je de antwoorden!

Waarom je labrador zijn tanden poetsen zo belangrijk is

Zoals ik net al benoemde, vinden mensen het al gauw gek of overdreven, als het gaat om de tanden van je labrador poetsen. Het is echt net als bij ons mensen, zeer belangrijk voor de hygiëne in de bek van je labrador. Wanneer je regelmatig je labrador zijn tanden poetst, voorkom je een onfrisse adem, aanslag van tandplak en tandsteen of andere gebitsproblemen.

Gebitsproblemen kunnen erg pijnlijk zijn voor je labrador. Daarnaast kunnen er bacteriën ontstaan, die zorgen voor problemen aan de organen van je labrador! Denk hierbij vooral aan het hart, de nieren en lever.Tandplak en tandsteen kan zorgen voor ontstekingen aan de slijmvliezen. Het gaat dus niet enkel om het gebit zelf, maar om de algehele gezondheid van je viervoeter.

Dus aan de slag met tanden poetsen! Het is goed om elke dag de tanden van je labrador te poetsen. Echter is gemiddeld 1 a 2 keer per week poetsen voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen.

Vanaf wanneer begin je met je labrador zijn tanden te poetsen?

Dit is iets wat vele zich afvragen, wanneer begin je nou met het poetsen van de tanden bij je labrador? Het is sterk aan te raden hier vroeg mee te starten! Dit betekend dat je begint met poetsen wanneer je pup tussen de 8 en 12 weken oud is. Dit pak je spelenderwijs aan.

Ga lekker met je pup spelen en beweeg wat met je vingers rond zijn bek. Ga af en toe onder zijn lip door langs de tandjes, en aai daarna gewoon lekker door over de rest van zijn kop. Til zo nu en dan aan ze zijkant even zijn lipje op en speel snel daarna weer verder. Doe dit een aantal keren zonder dat je pup tegenstribbelt of het hinderlijk vind.

Ook het openen van de bek kun je oefenen. De voorkant van de bek onder de neus, is een gevoelig gedeelte van de lippen. Houd daar rekening mee. Het makkelijkste is met de ene hand de onderkaak vast te houden. Met de andere hand pak je de bovenkaak, met duim en wijsvinger vast ter hoogte van de hoektanden. Probeer nu iets de bek van je pup open te doen.

Let er altijd goed op dat je de neus en de ogen van je labrador hierbij niet bedekt. Dit is onprettig en kan je handeling belemmeren. Wanneer je merkt dat je labrador pup tegenstribbelt laat je los. Bouw het rustig op en wees geduldig. Zo kan je pup eraan wennen en wordt de handeling een routine.

Stappenplan tandenpoetsen

Om te kunnen beginnen met je labrador zijn tanden te poetsen, heb je de juiste middelen nodig. Je kunt niet je eigen tandpasta gebruiken! Wij slikken amper tandpasta door, maar je labrador juist grotendeels wel. Onze eigen tandpasta is daar absoluut niet geschikt voor, het zou kunnen zorgen voor maagklachten. Je gebruikt dus een tandpasta speciaal geschikt voor honden.

Daarnaast heb je nog een tandenborstel nodig. Deze is er in een variant die lijkt op onze eigen tandenborstel, en een variant die ze vinger tandenborstels noemen. Deze schuif je als een hoesje om je vinger.

tanden poetsen

Je labrador zijn tanden poetsen is echt niet heel erg moeilijk. Wanneer je het rustig opbouwt gaat het sowieso lukken! Om je er een stuk mee op weg te helpen zal ik hieronder een stappenplan opstellen!

Stap 1

Laat je labrador rustig kennis maken met de tandpasta en de tandenborstel. Ga lekker bij hem op de grond zitten en laat je labrador er even aan snuffelen. Vervolgens laat je hem de tandpasta proeven. Doe een klein beetje tandpasta (ter grootte van een erwt) op de tandenborstel of in zijn bek. Kijk hoe hij hierop reageert. Vele honden zijn verzot op de tandpasta, dat is een groot voordeel!

Stap 2

Bekijk voor jezelf even wat het fijnste is qua houding voor jou en je labrador. Je kan hem laten zitten, je kan er ook voor kiezen hem te laten liggen tussen je benen, met zijn kop bij jouw buik. Net wat het beste werkt! Nu kun je proberen om met je ene hand zijn lip aan de zijkant wat op te tillen.

Stap 3

Leg je vinger op de kop van de tandenborstel, zodat je de juiste controle hebt. Begin nu met kleine cirkel bewegingen aan de zijkant van het gebit te poetsen. Doe dit aan beide kanten van de bek. Begin subtiel en forceer niet. Kijk hoe je labrador hierop reageert. Oefen dit totdat het gemakkelijk gaat zonder tegenstribbelen. Als dit goed gaat, ga je door naar de volgende stap.

Stap 4

De zijkanten van het gebit gaan goed, nu ga je door naar de snijtanden aan de voorkant. Til daar voorzichtig de lippen iets omhoog en doe daar hetzelfde als in stap 3. Probeer ook de bek iets te openen om ook de binnenzijde van het gebit te kunnen poetsen.

Stap 5

Beloon je labrador na elke poetsbeurt! Ook al duurde het maar kort, belonen is belangrijk. Maak de tanden poets sessies niet te lang als je labrador nog moet wennen. Wanneer je merkt dat hij erg tegenstribbelt, stop er dan mee en probeer het later nog een keertje. Zo blijft het een leuke ervaring, en is het voor jezelf ook het makkelijkst uit te voeren.

Wacht niet langer en ga aan de slag met de juiste tools!

Je weet nu stap voor stap hoe je jouw labrador zijn tanden moet poetsen. Hopelijk ben jij een van die hondeneigenaren, die inziet dat je labrador zijn tanden poetsen noodzakelijk is. Om je nog verder op weg te helpen, heb ik hieronder geschikte producten neergezet. Zo bespaard het je een zoektocht, en kan je aan de slag met het gebit van je labrador!

Beaphar Tandpasta & Tandenborstel

beaphar tandpasta en tandenborstel

Hoe makkelijk, een mooi totaal pakketje! Met de combinatie van de tandpasta en tandenborstel, biedt het een totale bescherming voor het gebit van je labrador. Het rubberen handvat van de tandenborstel zorgt voor een betere grip tijdens het poetsen. De haren van de tandenborstel zijn zacht en flexibel om het tandvlees te beschermen. Ook zijn ze verschillend van lengte voor een nog beter poets resultaat. De tandpasta heeft een leversmaak, dat wordt een feestje!

Ga voor een gebit dat schoon en fris blijft met deze tandpasta en tandenborstel van Beaphar!

Via de knop hieronder kom je bij de tandenborstel en tandpasta van Beaphar

Ga Direct Naar De Beaphar Tandpasta En Tandenborstel

EPIN 3D Vinger Tandenborstel

vinger tandenborstel

Deze vinger tandenborstel is een handige tool, wanneer je nog een jonge pup hebt. Het is gemaakt van zacht siliconen, wat heel prettig is voor een puppy gebit. Het bekkie van je labrador pup is nog maar klein en zo kan je wat preciezer te werk gaan! Je kunt deze gewoon gebruiken i.c.m. de Beaphar tandpasta. De vingertandenborstels zijn makkelijk te reinigen. Uiteraard zijn ze ook te gebruiken bij een volwassen labrador.

Ideaal voor het puppy gebit of als aanvulling bij de gewone tandenborstel!

Via de knop hieronder kom je bij de EPIN vinger tandenborstel

Ga Direct Naar De EPIN Vinger Tandenborstel

Kauwstaaf Hondentandenborstel Large

kauwstaaf tandenborste;

Echt een onwijs handige aanvulling om in huis te hebben! Zo kun je jouw labrador ook zijn eigen steentje laten bijdragen, en heeft hij nog plezier ook! Het materiaal is van 100% siliconen rubber. Veilig en niet giftig voor jouw viervoeter. Het is van hoge kwaliteit waardoor het product sterk en duurzaam is. Je kan aan de bovenkant via een handig gaatje de tandpasta in de kauwstaaf doen. Onder toezicht laat je jouw labrador zo’n 5 minuten kauwen en klaar ben je! De kauwstaaf tandenborstel heeft een vanille geur, extra aantrekkelijk voor je labrador!

Gun jouw labrador deze fijne kauwstaaf tandenborstel én daardoor een schoon gebit!

Via de knop hieronder kom je bij de kauwstaaf tandenborstel

Ga Direct Naar De Kauwstaaf Tandenborstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *