Labrador springt op – tegen mij en mijn bezoek

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
blonde labrador springt op

Een enthousiaste en vriendelijke labrador is natuurlijk heel fijn. Het is alleen minder fijn als je labrador op springt tegen jou of je bezoek! Dit kan de nodige frustratie met zich meebrengen. Zelf kun je het opspringen misschien nog wel handelen, maar je bezoek kan het heel storend of zelfs eng vinden.

Het opspringen is een probleem dat regelmatig voorkomt. Veel hondeneigenaren strubbelen hiermee. Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde, dat het stopt! Je kunt je labrador dit gelukkig afleren al vergt het wel wat geduld en de nodige inzet van jou als eigenaar.

Wat niet elke hondeneigenaar weet, is dat hun eigen gedrag ook zeker een belangrijke rol speelt bij waarom je labrador op springt!

In dit artikel leg ik je uit waarom je labrador op springt. Welke rol wij als eigenaar hierin spelen en hoe je dit gedrag kan afleren.

Twee redenen waarom je labrador op springt

Om het opspringen van je labrador af te kunnen leren, is het goed om te weten waarom dit nou eigenlijk gebeurt.

Reden 1

Er is niet één reden waarom jouw labrador tegen je op springt. Een van de redenen is dat het deels instinctief gedrag is. Honden likken elkaar in het gezicht als begroeting en als uiting dat ze elkaar mogen. Gezien je labrador hoogst waarschijnlijk gek is op jou als eigenaar, of op je bezoek, hebben ze dezelfde intentie.

Zoiets soortgelijks gebeurt ook wanneer jonge honden de bek likken bij een hogere in de rangorde. Dit is een uiting van onderdanigheid.

Of als je kijkt naar de pups in het nest. Om de aandacht van de moeder te krijgen, lopen en springen ze allemaal over elkaar heen, om vervolgens tegen mama op te springen!

Wanneer ze als pup nog klein zijn, zijn wij als mens geneigd om dit nog grappig of schattig te vinden. Echter wanneer ze groter en zwaarder worden, wordt het toch een ander verhaal! Daarom is het heel belangrijk om het al van kleins af aan niet toe te staan.

Reden 2

Een andere reden dat je labrador tegen je op springt is om jou te domineren. Om te ontdekken waar ze precies staan in de rangorde. Deze reden komt overigens een stuk minder voor dan de eerst genoemde reden hierboven. Dit domineer gedrag kan gebeuren bij jou als eigenaar, maar ook bij bezoek.

Honden onderling doen dit op deze manier. Ze springen tegen elkaar op en gaan vervolgens met de kop, poot of het hele lijf over de andere hond heen hangen. Op deze manier proberen honden elkaar te domineren.

Bij ons als mens is dit voor je labrador een stukje lastiger. Wij staan op twee benen en valt er weinig om ‘overheen te hangen’. Toch kan je labrador om deze reden tegen je opspringen. Je zal dan merken dat hij tegen je op blijft staan/tegen je aan blijft leunen. Het maakt hierbij niet uit of het om een reu of een teefje gaat.

Dit dominante gedrag komt nooit uit het niets. De kans is groot dat op andere vlakken ook niet alles vlekkeloos verloopt. Denk bijvoorbeeld aan labradors die de eigenaar uitlaten, in plaats van andersom. Dat je bij het ontvangen van bezoek aan de voordeur, je labrador voor laat gaan.

Kort samengevat, je waarschijnlijk niet genoeg ‘leiding’ geeft aan je labrador, waardoor hij jou niet genoeg ziet als ‘de leider’. Dit geeft je labrador de ruimte om te ontdekken waar hij dan misschien kan komen te staan. Het is dus geen ‘valsheid’ van je labrador, maar instinctief gedrag.

labrador springt op tegen eigenaar

Wanneer je weet dat het opspringen van je labrador te maken heeft met dominantie, zal je eerst aan jullie relatie moeten werken. Door een stabiele, kalme en zekere leider te zijn, zal je labrador jou gaan zien als zijn meerdere. Als dat is gelukt zal het opspringen misschien vanzelf verdwijnen. Vaak is het toch een soort routine geworden, maar nu je gezien wordt als meerdere kun je er wel mee aan de slag!

Invloed van jouw gedrag als eigenaar bij het opspringen

Zoals ik eerder benoemde aan het begin van dit artikel, veel hondeneigenaren hebben zelf niet door wat ze fout doen. Dat is meestal niet bewust, het is eerder een stukje onwetendheid. Om het gedrag van je labrador die op springt aan te pakken, is het belangrijk ook naar jezelf te kijken. Wat doe jij precies wanneer de situatie zich voordoet?

Als ik kijk naar mezelf, heb ik daar toen ook een fout gemaakt waar ik mij niet van bewust was. Iedere keer bij binnenkomst was mijn retriever dol enthousiast. Ik vond het storend maar toch ook wel aandoenlijk, hoe leuk als iemand zo blij is je te zien?! Er zijn momenten geweest dat ik hem aaide en wat lekkers gaf. Andere keer was ik druk met boodschappen, dus negeerde ik hem lichamelijk maar was ik met mijn stem enthousiast.

Er zijn ook momenten geweest dat het mij zeer deed wanneer hij tegen me op sprong. Die momenten duwde ik hem van me af en zei ik “laag”! Dit commando gebruikte ik altijd, als ik wilde dat het opspringen zou stoppen. Zoals je kunt lezen was er totaal geen duidelijke routine. Was er niet duidelijk wat nou wel en niet mocht. Heel erg verwarrend voor mijn retriever.

De fout begint al bij het ‘belonen’ van het opspringen. Wanneer ik hem aandacht gaf, met een aai, wat lekkers geven of een vrolijke stem, beloonde ik het opspringen! Want wanneer mijn retriever dit deed, was dit de reactie die hij van mij kreeg. Niks mis mee dacht hij! Toen ik dit hoorde, dacht ik echt, hoe logisch eigenlijk.

Het commando “laag”

De andere fout die ik maakte, was het commando “laag” geven op het verkeerde moment. Je ziet het veel gebeuren, zodra een hond opspringt wordt hij weggeduwd en het commando “laag” gegeven. Doordat je dit commando geeft op het moment dat je labrador op springt, maakt hij de verkeerde koppeling! Zo zou je net zo goed het commando “spring” kunnen gebruiken.

Goh dacht ik nog zo’n logische eye opener! Wanneer je dit commando geeft, is het moment dat je labrador, ná het springen weer netjes met vier poten op de grond staat. Want dát is “laag”! Als je het zo leest klinkt het heel logisch, maar in de praktijk gaat dit heel vaak mis. Het stukje onwetendheid wat ik net noemde, is mij ook gebeurd!

Het sluipt erin voor je het weet, terwijl het dus zo nauw komt. Nu je dit weet gaat het jou ook niet meer gebeuren!

Wat als je het opspringen niet erg vind?!

Er zijn natuurlijk eigenaren die het misschien niet zo erg vinden, dat hun labrador tegen ze opspringt. Besef dan wel dat je labrador dit ook bij bezoek, vreemden of bij kinderen zal doen. Meestal vinden diezelfde eigenaren, het op die momenten niet meer zo leuk. Vreemde mensen kennen jouw labrador niet, en zullen dit niet altijd waarderen of misschien wel eng vinden. Ook bij kinderen kan dit een gevaarlijke situatie creëren. Voor een kind is het mega overweldigend en kunnen ze zo omver geduwd worden.

Wat je wel zou kunnen doen is je labrador een commando aanleren voor het opspringen. Dat in basis jouw labrador geleerd is rustig en netjes te begroeten, en wanneer jij ’toestemming’ geeft hij mag opspringen. Zo kan je samen met je labrador toch die momenten beleven.

Tips bij het afleren van het opspring gedrag

Het allermooiste is voorkomen dat je labrador tegen je opspringt. Steek bij binnenkomst je hand, of beide handen gestrekt voor je uit en sta stil. Wanneer je dit consequent volhoud, zal een getrainde labrador hier correct op gaan reageren. Je kunt pas een commando geven wanneer je labrador het gewenste gedrag laat zien.

Wanneer je labrador netjes laag is, kan je het commando “laag” geven. Zo maakt hij een koppeling met het gedrag op dat moment en het commando. Deze manier zal niet de makkelijkste zijn, als je een fanatieke springer hebt. Of wanneer je een pup hebt die nog de nodige training nodig heeft.

Als je een fanatieke springer hebt, reageer dan niet enthousiast bij het binnenkomen. Duw je labrador ook niet van je af, dit kan hij zien als een spel. Grote kans dat hij weer bij je terug komt, om tegen je op te springen!

Op het moment dat je binnenkomt en je labrador begint op te springen, draai hem dan de rug toe. Geef met een rustige stem het commando “zit”. Wanneer je merkt dat je labrador is gekalmeerd en netjes is gaan zitten, draai je je om. Nu kun je jouw labrador begroeten. Zodra je labrador weer begint te springen, begin je weer opnieuw. Je draait hem de rug toe en geeft weer het commando “zit”.

Dit blijf je herhalen tot het begroeten goed gaat. Houd vol en wees geduldig, het kan best wat tijd kosten. Op deze manier communiceer je met lichaamstaal, waar jouw labrador heel veel aan heeft!

Een andere tip is om je labrador te begroeten op gelijke hoogte. Zak door je knieën en open je handen laag richting je labrador. Zo ‘nodig je hem uit’ en komt het niet over als een dreigende houding. Zo is de begroeting een ware beloning! Dit is ook een hele goede manier om je pup te begroeten. Hij is nog klein en zo voorkom je dat hij tegen je benen begint op te springen. Wanneer je dit consequent iedere keer doet, leert je pup meteen het juiste gedrag bij het begroeten.

Labrador springt niet op, groet de man netjes

Wanneer er bezoek over de vloer komt, zou je kunnen vragen of zij hetzelfde willen doen als jij bij binnenkomst. Niet iedereen staat hiervoor open, of is het haalbaar. Dan is het wijsheid om je labrador op zijn plaats te wijzen en het commando “blijf” te geven. Wanneer je dit rustig en kalm doet, zal je labrador erop vertrouwen dat er niks aan de hand is.

Komt hij van zijn plaats dan stuur je hem rustig weer terug. Zodra je labrador kalm is en het bezoek heeft plaats genomen, kan je je labrador hen laten begroeten. Als dit rustig verloopt dan is het geslaagd. Is je labrador té enthousiast en springt hij op, dan stuur je hem opnieuw weer terug naar zijn plaats. Dit kan je herhalen tot het goed gaat.

Al met al kost het wat tijd en moeite, maar wanneer je doorzet boek je zeker succes!

Meer waardevolle informatie en tips bij het trainen van je labrador?

Misschien is het opspringen van je labrador, niet het enige probleem waar je tegen aan loopt. Of vind je het gewoon interessant om zoveel mogelijk waardevolle en nuttige informatie te krijgen over jouw labrador.

Het Complete Labrador Handboek is dan echt wat voor jou! Een onmisbaar e-book specifiek over de labrador. Alles met betrekking tot de verzorging, opvoeding en het trainen! Zeker ook wanneer je nog een pup hebt, of een jonge labrador.

Een aantal onderwerpen die je kunt verwachten in het e-book;

  • Waarom straffen niet werkt
  • Hoe wij de labrador soms teveel willen ‘vermenselijken’
  • Technieken om je labrador te laten komen als je hem roept
  • De reden achter probleemgedrag als opspringen, blaffen en onzindelijkheid
  • De complete verzorging van de labrador
  • Hoe je labrador de baas zijn
  • nog zoveel meer!

Bij dit fantastische handboek krijg je 4 gratis bonus e-books erbij! Allemaal waardevol bij de opvoeding, verzorging en training van je labrador.

Deze 4 gratis e-books zijn;

Bonus boek 1

Succevolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Pup (e-book)

Onmisbare informatie over je puppy.

Waarde €9,95 nu gratis!

Bonus boek 2

Je Hond De Baas (e-book)

Gids om probleem gedrag van je hond voor eens en voor altijd op te lossen.

Waarde €9.95 nu gratis!

Bonus boek 3

Honden Training Geheimen (e-book)

Ontdek de geheimen van professionele hondentrainers.

Waarde €9,95 nu gratis!

Bonus boek 4

#8 Ongelofelijk Simpele Technieken Om Je Hond Te Laten Komen Als Je Hem Roept (ebook)

Wie wilt nou niet zo’n gehoorzame hond!

Waarde €9,95 nu gratis!

Bonus 5

Je Krijgt Automatisch Toegang Tot De Update Van Het E-book

Waarde €9,95 nu gratis!

het complete handboek voor de labrador

Wil jij aan de slag met deze waardevolle en nuttige informatie?

Via de knop hieronder kom je bij Het Complete Labrador Handboek! Succes!

Ga Direct Naar Het Complete Labrador Handboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *