Oorontsteking bij je labrador

Wat zijn de symptomen? Wat te doen? Hoe kan je het zoveel mogelijk voorkomen? Lees het hier!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
blonde labrador kop

Oorontsteking bij je labrador is één van de meest voorkomende kwalen. De meeste oorontstekingen bevinden zich in de buitenste gehoorgang, maar het kan uiteraard ook dieper het oor in gaan.

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor deze ontsteking. Denk onder andere aan (veel) zwemmen, slechte verzorging van de oren, ziekte of het hebben van parasieten.

Een beginnende oorontsteking is soms best moeilijk te signaleren. Je labrador kan oorpijn hebben, maar jou dit uiteraard niet zeggen. Je labrador zal symptomen krijgen zoals schudden met de kop, krabben en roodheid in het oor.

In dit artikel lees je meer over de symptomen van oorontsteking bij je labrador, wat je eraan kunt doen en hoe dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe herken je oorontsteking bij je labrador?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je labrador oorontsteking heeft, is het goed om te weten hoe je dit kunt herkennen. Afhankelijk van de ernst van de oorontsteking, zijn dit de meest voorkomende symptomen;

 • Schudden met de kop
 • Krabben aan het oor
 • Piepen wanneer jij of je labrador aan het oor zit
 • De kop schuin houden met het ontstoken oor naar beneden hangend
 • Overmatig oorsmeer
 • Onaangename geur uit het oor
 • Roodheid in het oor
 • Zwelling van het oor
 • Hoort slechter dan normaliter

Zodra je het vermoeden hebt dat jouw labrador oorontsteking heeft, zorg dan dat dit zo snel mogelijk behandelt wordt. Buiten dat de ontsteking pijnlijk is voor je labrador, wordt de behandeling lastiger wanneer de oorontsteking al in een verder stadium is.

Naast het laten behandelen is het van belang de oorzaak van de oorontsteking te achterhalen. Het aanpakken van de bron kan eventuele volgende oorontstekingen voorkomen! Ook hier geldt: Beter voorkomen dan genezen.!

Er bestaat ook een risico dat de ontsteking chronisch wordt. Chronisch houdt in dat je labrador continu oorontsteking heeft, of geregeld weer terugkeert.

Ik spreek helaas uit ervaring. Onze retriever was overgevoelig voor eiwitten in de voeding. De eiwitten hebben we toen terug gebracht tot het minimum. Daarbij zwom hij heel graag, dus een goede verzorging van de oren is essentieel!

Welke oorzaken voor oorontsteking zijn er?

De meest voorkomende oorzaak (zo’n 80%) van de oorontstekingen is een allergie. Een allergie zorgt vaak voor een verzwakte en geïrriteerde huid. Een ideaal milieu voor bacteriën om daar een infectie te creëren. Dit geeft de nodige klachten bij je labrador.

Wanneer deze infectie behandelt word zie je de klachten snel verminderen. Het is wel van belang het onderliggende probleem van een allergie aan te pakken. Doe je dit niet, dan zal de oorontsteking steeds weer terugkeren.

Bij geregeld of continue oorontsteking bij je labrador, wordt de gehoorgang aangetast. Deze gang wordt alsmaar nauwer wat nog meer kans geeft op ontstekingen.

Daarbij komt nog een ander probleem. Bij veelvuldig gebruik van verschillende medicatie, bestaat de kans dat er bacteriële resistentie wordt opgebouwd. Dit maakt de behandeling tegen de ontstekingen een stuk lastiger.

Ga dan ook bij steeds terugkerende oorontsteking zeker langs bij je dierenarts. Sommige eigenaren gaan zelf aan de slag met allerlei producten zoals oorreiniger en dergelijke. Spaar de oren van je labrador en laat het onderzoeken!

Meerdere oorzaken van oorontsteking bij je labrador

Naast een allergie als oorzaak voor oorontsteking, zijn er meer boosdoeners!

Hieronder een aantal op een rij;

 • Parasieten zoals oormijt
 • Vocht in het oor na het zwemmen of na een wasbeurt
 • Atopie (allergie voor huisstofmijt, graspollen, schimmels, voedselallergie etc)
 • Onjuist gebruik van oorzalven of oorreinigers
 • Bacteriële infecties of huidschimmels die uitwerking kunnen hebben op de oren
 • Oneffenheden in het oor zoals akelige grasaren of poliepen
 • Overschot aan oorsmeer i.c.m. veel haargroei in het oor

Onderzoek bij oorontsteking

Zoals hierboven genoemd zijn er nogal wat oorzaken die kunnen zorgen voor oorontsteking bij je labrador. Een juiste diagnose door een dierenarts is van belang voor een succesvolle behandeling! Er zijn een aantal manieren voor goed onderzoek.

In eerste instantie zal de dierenarts een algehele controle check doen van het hele lichaam. De dierenarts zal vragen stellen aan jou als eigenaar en de klachten die je hebt waargenomen analyseren. Ook zal hij de gehoorgang van de oren bekijken.

oor onderzoek labrador

Er kan een bacteriologisch onderzoek gedaan worden om te kunnen zien welke bacteriën er eventueel aanwezig zijn. Zo kan er ook bepaald worden welke antibiotica geschikt is om deze bacterie te bestrijden.

Er kan gekozen worden om microscopisch onderzoek te doen. Met dit onderzoek kunnen ze informatie halen uit bijvoorbeeld het oorsmeer. Om te zien of er eventueel schimmels, oormijt of bacteriën aanwezig zijn.

Wanneer het erop lijkt dat er een disbalans is bij de huid, wordt er een huidonderzoek gedaan. Met dit onderzoek kan bekeken worden welke allergieën er eventueel zijn die de oorontsteking triggeren.

Behandeling bij oorontsteking

Welke behandeling precies de juiste is voor de oorontsteking is geheel afhankelijk van de oorzaak. Door goed onderzoek van je dierenarts zal de juiste behandeling worden ingezet.

Een aantal opties van behandelingen;

Pijnstilling: oorontsteking bij je labrador kan behoorlijk pijnlijk zijn. Dan is het fijn als je trouwe viervoeter pijnstilling kan krijgen.
Oorreiniger: een oorreinger kan ingezet worden om overmatig oorsmeer te verwijderen. Dit is ook belangrijk om eventuele andere medicatie zoals zalf goed zijn werk te laten doen.
Oorzalf: De oorzalf is er in verschillende varianten. Ze worden gebruikt om irritatie aan de huid, oormijt en bacteriën en schimmels te bestrijden.
Spot on: wanneer je labrador last heeft van vlooien en/of mijten, moeten deze bestreden worden. Dit kan door middel van spot on. Een pipet met olie die je aanbrengt op de huid van je labrador.
Oren doorspoelen: Het doorspoelen van de oren wordt gedaan om bijvoorbeeld overmatig oorsmeer of pus van de ontsteking te verminderen. Zo kan bij gebruik van oorzalf de werking daarvan beter bij de bron komen.
Vaccin: Bij chronische oorontsteking kan het voorkomen dat geen enkel bovenstaande behandeling nog afdoende helpt. In zo’n situatie kan er een vaccin gemaakt worden voor je labrador. Ik heb deze ervaring gehad met mijn eigen hond. Er komt wel inzet van de eigenaar bij kijken i.c.m. een behandelschema, maar dan lukt het in de meeste gevallen wel om de oren klachten vrij te krijgen!

behandeling oorontsteking labrador

#9 tips om oorontsteking bij je labrador te voorkomen

Het is lastig om oorontsteking volledig te voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans zo klein mogelijk te maken!Houd de oren van je labrador goed in te gaten. Zeker omdat het veelal liefhebbers zijn van zwemmen.

 1. Check geregeld de oren en vergelijk ze met elkaar om zo eventueel een verschil op te merken. Op deze manier ben je er vaak vroegtijdig bij.
 2. Vocht, vuil, haren en warmte creëert samen een gunstig milieu voor bacteriën die oorontsteking veroorzaken. Maak bijvoorbeeld na het zwemmen de oren goed droog en reinig eventueel met een goede oorreiniger. Ook na een wasbeurt de oren goed drogen.
 3. Voorkom verdere irritatie of beschadiging aan het oor door bijvoorbeeld krabben. Een oplossing kan zijn het dragen van een kap.
 4. Gebruik nooit een wattenstaafje om de oren te reinigen. Zo kan je vuil of bacteriën nog verder het oor in duwen.
 5. Verwijder overmatig oorsmeer met een droge doek of keukenpapier enkel uit de oorschelp.
 6. Wanneer je start met oorzalf van de dierenarts, maak de behandeling altijd af! Anders loop je het risico dat de bacterie resistent wordt tegen antibiotica. Ditzelfde geldt bij gebruik van een oude oorzalf, niet doen!
 7. Zorg voor kwalitatief goede voeding voor je labrador. Juiste voeding zorgt voor een goede conditie van de huid. De binnenkant van het oor is een verlengstuk van de huid. Wanneer deze in optimale conditie is, verkleint dat de kans op ontsteking.
 8. Bij een vermoeden van oorontsteking bij je labrador, ga altijd naar de dierenarts voor de juiste behandeling. Zo voorkom je dat het chronisch wordt.
 9. Wanneer je de behandeling hebt afgerond, laat je labrador dan checken bij de dierenarts. Zo kan er nagekeken worden of het volledig is genezen.

Slotwoord

Omdat oorontsteking een veel voorkomende kwaal is zal je er waarschijnlijk niet aan ontkomen. Het allerbelangrijkste is dat je actie onderneemt en de juiste stappen zet. Ga niet zelf zitten prutsen om zo het probleem misschien alleen maar erger te maken. Oorontsteking is al vervelend en pijnlijk genoeg voor je labrador.

Wanneer je de genoemde tips in dit artikel toepast en de oren van je labrador goed in de gaten houd dan kom je een heel eind! Door een juiste diagnose van de dierenarts, de juiste behandeling en consequente inzet van jou als eigenaar, zijn zelfs de meest hardnekkige oorontstekingen goed te behandelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *