Hotspot bij je labrador

Lees hier wat een hotspot precies inhoudt en hoe je deze het beste kan behandelen!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, ‘hotspot’ bij een hond. Of heb je zojuist een hotspot bij je labrador ontdekt. Een hotspot heeft veel weg van een natte verse schaafwond. Op zo’n plek is het haar weg, de huid is beschadigd en het haar om de plek heen is vaak nat en aan elkaar geplakt.

Een hotspot bij je labrador kan meerdere oorzaken hebben. Deze plekken zie je vaak bij de kop, hals of bij de achterhand, maar kunnen voorkomen over het gehele lichaam van je labrador.

In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn van een hotspot en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Wat is een hotspot precies?

Een hotspot is een rode, kale, natte en soms jeukende wond. Het wordt ook wel pyotraumatische dermatitis genoemd. Een hotspot is een oppervlakkige ontsteking aan de huid, die warm aan kan voelen en etterig kan ogen. Het is gelukkig niet besmettelijk.

Het begint bij een klein plekje en kan zich snel uitbreiden. Zeker als de hotspot op een plek zit waar je labrador goed bij kan en er veel aan likt. Dit likken doen ze om het te ‘verzorgen’ maar ook omdat het op dat moment helpt tegen de jeuk.

Je labrador kan er ook aan gaan krabben. Zowel aan de hotspot likken of krabben werkt zeker niet bevorderlijk. Het maakt de wond erger en kan gaan bloeden.

Een hotspot kan een zeer irriterende en pijnlijke plek zijn, die er tevens heel heftig uit kan zien. Wanneer een hotspot bij je labrador niet snel of goed behandelt wordt, kan er een diepere bacteriële infectie ontstaan en zich uitbreiden.

hotspot vacht labrador
Hotspot plek

Symptomen bij een hotspot

Er zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op een hotspot zoals;

 • Veel likken en bijten op een bepaalde plek
 • Veel krabben
 • Koorts
 • Verminderde eetlust
 • Een natte etterende plek
 • Huid voelt warm aan

Bij een oppervlakkige hotspot zal je labrador vooral bezig zijn met likken, krabben en bijten. Wanneer je dit gedrag opmerkt is het belangrijk je labrador goed te onderzoeken. Probeer te ontdekken op welke plek hij precies zoveel jeukt en krabt. Kijk goed tussen de haren en op moeilijk zichtbare plekken.

Mocht je de hotspot eenmaal gevonden hebben, kijk alsnog je hele labrador na op eventueel meerdere hotspots.

Als het gaat om een hotspot die al een diepere bacteriële infectie is geworden, kan het zijn dat je labrador hier niet meer zoveel aanzit. Dan is het te pijnlijk om eraan te likken en te krabben. Een snelle behandeling is dan vereist!

Wat is de oorzaak van een hotspot bij je labrador?

Een hotspot bij je labrador kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal oorzaken op een rij;

 • Allergie (denk aan bepaalde voeding of snacks)
 • Anaalklier ontsteking
 • Jeuk door parasieten (vlooien, teken, mijten)
 • Oorontsteking
 • Warm weer
 • Stress
 • Klitten door slechte vachtverzorging (bij de labrador minder aan de orde)
 • Vacht met dikke ondervacht (zoals bij de labrador)
 • Veel zwemmen
 • Verminderde weerstand
hotspot hals labrador
Hotspot hals

Het is van belang te proberen de oorzaak van de hotspot te achterhalen. Als dit komt door een voedselallergie, is het een hele klus te achterhalen voor welk ingrediënt(ten) precies. Een voedselallergie brengt vaak jeuk en een geïrriteerde huid met zich mee. Dit is een perfecte aanleiding voor een hotspot.

Een hotspot is over het algemeen goed te behandelen. Alleen wanneer je niet weet wat de oorzaak is, bestaat er een grote kans dat een hotspot bij je labrador weer zal terugkeren. Lukt het je niet zelf de oorzaak te achterhalen, raadpleeg dan je eigen dierenarts voor verder onderzoek.

Hotspot bij je labrador behandelen

Wanneer je een hotspot bij je labrador hebt ontdekt, is het tijd om het te behandelen. Je wilt voorkomen dat het een diepere infectie wordt. Alleen de jeuk is al killing voor je labrador! Zonder jeuk zal de wond kunnen herstellen. Als de hotspot oppervlakkig is dan kan je deze goed zelf behandelen.

Stappenplan behandelen hotspot

Stap 1: Mocht je merken dat je labrador pijn heeft, of het spannend vind, maak dan gebruik van een muilkorf. Zo ben je zelf ook relaxter bij het behandelen van de hotspot.

Stap 2: Scheer het gedeelte rond de hotspot weg. Wees niet te voorzichtig, scheer ruim om de hotspot heen. Je kan nog verrast worden door hoe groot de hotspot misschien al is!

Stap 3: Was de hotspot met lauw water en reinig het met een milde hondenshampoo of met betadine shampoo.

Stap 4: Smeer de hotspot in met een helende, kalmerende zalf. Denk bijvoorbeeld aan honingzalf of calendula.

Stap 5: Zorg ervoor dat je labrador niet bij de hotspot kan. Trek bijvoorbeeld een t-shirt aan of maak gebruik van een kraag.

Is er sprake van een diepere hotspot of durf je het zelf niet aan? Of is het een steeds opnieuw terugkerende hotspot? Ga dan langs bij de dierenarts, die zal je helpen de oorzaak te achterhalen en de hotspot behandelen. Bij een diepere hotspot infectie zou het nodig kunnen zijn om te behandelen met antibiotica.

herstellende hotspot
Een herstellende hotspot

Hoe kun je hotspot voorkomen?

Een hotspot is gelukkig goed te behandelen, maar het mooiste is om het te voorkomen! Er zijn een aantal dingen die je consequent kunt doen, om de kans op hotspot zo klein mogelijk te maken.

Zo is het belangrijk je labrador vrij van vlooien te houden. Dit geldt ook voor teken. Door regelmatig de vacht en huid te checken, zie je vroegtijdig een vlooien besmetting of een tekenbeet. Zo voorkom je huidirritatie dat eventueel overgaat in een hotspot.

Gebruik anti-vlo en teken bestrijdingsmiddelen om je labrador zo goed mogelijk te beschermen.

De meeste labradors zijn dol op zwemmen! Droog hem na de zwempartij goed af. Opnieuw een goed moment op de huid even te checken. Wanneer je ziet dat de huid erg droog is, kunnen Omega 3 vetzuren een goede bijdrage leveren. Denk bijvoorbeeld aan visolie over het voer, of voeding waarin vette vis is verwerkt.

De Omega 3 vetzuren zorgen dat de huid in goede conditie blijft en werkt ontstekingsremmend.

Goede hygiëne is ook een must. Denk aan de hondenmand of het kussen waar je labrador veel ligt/slaapt. Probeer dit als het kan zo heet mogelijk te wassen. Zo worden eventuele parasieten en bacteriën gedood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *