
Sommige moeten er een beetje om lachen, als je praat over je labrador en zijn pubergedrag! Eerlijk gezegd is dit niet altijd om te lachen! De ene labrador zal meer last hebben van pubergedrag dan de ander. Het is een hele lastige fase, het is de kunst om consequent te blijven en je geduld te bewaren.
Wanneer je weet dat deze fase erbij hoort en tijdelijk is, kan het helpen deze situatie wat makkelijker door te komen. Zo weet je dat jouw labrador en zijn pubergedrag niet uitzonderlijk is, en andere eigenaren ook met dit gedrag te maken hebben, of hebben gehad.
Wat kan je precies verwachten bij pubergedrag? Wanneer begint het en hoe ga je hier het beste mee om? In dit artikel geef ik je de antwoorden!
Inhoudsopgave
De puberteit
Daar sta je dan met je goeie gedrag, en een labrador puber die absoluut niet luistert! Genoeg momenten dat het schaamrood op je wangen staat, wanneer jouw labrador alles doet behalve luisteren. Heb je daarvoor zo je best gedaan op de hondenschool? Al je tijd en energie in de training gestoken?
Het lijkt er sterk op dat je labrador niks meer heeft onthouden van wat je hem allemaal hebt geleerd! Don’t worry, het is een fase!! Welles waar een hele pittige fase, hij gaat weer voorbij. Blijf vooral doorgaan met waar je was gebleven, want je labrador is al het geleerde echt niet vergeten!
De puberfase is een aanloop naar volwassenheid. Deze fase is dan ook een belangrijke ontwikkelingsperiode voor je labrador. Hormonen gieren door zijn lichaam, waardoor angst en zelfvertrouwen elkaar afwisselen. Hierdoor is goede begeleiding in deze fase heel belangrijk! Want bij een goede begeleiding groeit het vertrouwen en wordt de band tussen jullie alleen maar sterker!
Vergeet ook niet dat een gemiddelde pup vanaf 4 maanden niet alleen begint te puberen, ook de tandjes gaan ze rond deze tijd wisselen! Dit kan het nodige ongewenst gedrag met zich meebrengen. Zorg er daarom voor dat je genoeg in huis hebt waar je labrador op kan kauwen. Dit doen ze graag wanneer ze tanden wisselen. Ik zou je de Kauwmaterialen van Nylabone adviseren. Een heel duurzaam merk dat sinds 1955 al kauwspeelgoed op de markt brengt! Met genoeg kauwmateriaal in huis voorkom je dat ze zelf iets uitzoeken van jouw waardevolle spullen, om de kauwbehoefte op kwijt te kunnen.

Er wordt veelal gedacht dat na de puppyfase het moeilijkste gedeelte geweest is. Echter moet ik je dan teleurstellen. Je verlangt juist terug naar je schattige pup zodra hij omtovert in een opstandige puberhond! Juist wanneer je de puppy én de puberfase goed bent doorgekomen, kan je weer iets achterover leunen.
Door de hormonen van je labrador wordt de interesse in geuren buiten groter. Ze krijgen meer behoefte aan zelfstandigheid. Een hele ontwikkeling die je puber doormaakt. Het is een fase waarbij de band tussen jou en je labrador gevormd wordt.
Bij welke leeftijd begint het pubergedrag?
Wanneer het pubergedrag van je labrador precies begint is per hond afhankelijk. Over het algemeen komen de meeste labrador pups zo rond de 4 en 6 maanden in de pre-puberteit. In deze fase merk je dat je pup niet enkel en alleen nog schattig is, maar wordt hij ook uitdagender en ondeugend.
De echte puberteit, waarbij je jezelf soms zal afvragen waar je ooit aan bent begonnen, begint ergens tussen de 6 en 12 maanden. Wanneer op jonge leeftijd, de gezondheid van je labrador niet helemaal in orde is, door ziekte of een operatie, kan de puberteit wat langer op zich laten wachten. Dan is alle energie nodig bij het lichamelijk herstel. Daarna zal je labrador alsnog in de puberteit komen, alleen dan wat later!
Als we kijken naar grote en kleine rassen, zie je dat kleinere rassen vaak vroeger en korter last hebben van pubergedrag. De grotere rassen vaak wat langer. Hebben wij even pech!
Hoe lang duurt deze puberfase?
Hoe lang het pubergedrag bij je labrador duurt is verschillend per hond. Bij de ene duurt dit wat langer dan bij de ander. Over het algemeen worden ze rond hun 2e a 3e levensjaar fysiek volwassen. Rond hun 3e a 4e levensjaar worden ze mentaal volwassen. Dit zegt niet dat je tot die tijd continu moet dealen met je labrador en zijn pubergedrag.
Tot het derde levensjaar gaat het met ups en downs. Het ene moment kan hij voorbeeldig luisteren, om het volgende moment ineens weer de draak uit te hangen! Je kan je labrador dit op geen enkel vlak kwalijk nemen, hoe lastig dit ook is.
Het is niet dat je labrador ‘de baas wilt spelen’ of ‘expres vervelend doet om jou te jennen’. Het zijn de hormonen die invloed hebben op je labrador. Hij ontwikkeld zich enorm in deze fase, dit gaat niet altijd even gelijkmatig, waardoor er soms een disbalans kan ontstaan.
Hierdoor kan je labrador het ene moment een zelfverzekerde puber zijn, op andere momenten een enorme angsthaas. Het hoort er allemaal bij!
Wat is de juiste begeleiding bij pubergedrag?
Om je labrador puber goed te begeleiden, heb je een flinke dosis geduld en consequentheid nodig. Het is van belang goed te kijken naar het gedrag en de gemoedstoestand van je labrador.
Wanneer je merkt dat hij niet in zijn beste bui is, ga dan geen ingewikkelde oefeningen doen of commando’s geven. Je weet van tevoren eigenlijk al dat hij de oefeningen of de commando’s niet braaf zal uitvoeren. Zo ontstaat er uiteindelijk bij jullie beide frustratie als het niet lukt.
Op deze manier overprikkel je jouw labrador puber. Laat de situatie op zo’n moment even voor wat die is, er komt vanzelf weer een beter moment. Je kan er voor kiezen om op ‘de mindere momenten’ wat simpele oefeningen te doen samen. Of een spelletje zoals hersenwerk. Het is zoveel meer dan alleen een spel. Het zorgt er onder andere voor dat je labrador ontspant, en je bouwt samen aan jullie band.
Een hele goede tip als je aan de slag gaat met hersenwerk, is het boek Hersenwerk Voor Honden. Het boek is geschreven door een coach voor mens en hond, samen met een hondengedragsdeskundige.Je leest er enorm veel tips, je kan zo aan de slag met huishoudelijke materialen. Zo ben je super goed bezig samen zonder dat er wrijving ontstaat. Het brengt juist plezier!

Er zullen momenten zijn dat je labrador puber heel angstig kan zijn voor iets. Een blauwe kliko langs de weg, een rijdende grasmaaier of een stel koeien in de wei. In zulke situaties is het belangrijk je labrador niet te forceren.
Ga het ‘gevaar’ niet uit de weg, maar zoek de afstand waarbij je labrador genoeg kalmeert, maar ook kan ervaren dat het niet iets is om angstig voor te zijn. Als het gaat om iets wat jullie structureel tegen komen bij het uitlaten, bouw het dan rustig op. Zo groeit er steeds wat meer vertrouwen bij je labrador puber.
Het is onwijs gaaf als je jouw puber hierin ziet groeien, zo kan je ook eens trots op hem zijn in deze pittige fase!
De hormonen
Waar jouw lieve kleine puppekind eerst nog dicht bij je bleef, neemt jouw labrador puber nu liever de benen! Hormonen zijn hierin de boosdoener! Eerder waren geurtjes buiten niet zo boeiend, nu gaat je puber zijn neus achterna, de wereld ontdekken! Je zal dan ook merken dat hij verder uit je buurt gaat als hij daarvoor de kans krijgt.
Dit in combinatie met slecht luisteren kan zorgen voor de nodige stress. Wanneer je in een loosloop gebied wandelt, kies er dan voor om hem aan de lijn te houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een lange flexlijn. Zo heeft je labrador toch de nodige ruimte en behoudt jij de controle.
Probeer consistent het commando ‘hier komen’ te oefenen samen. Je labrador puber luistert er waarschijnlijk vaker niet dan wel naar, maar op de langere termijn pluk je er de vruchten van!
Tip: Om het commando ‘hier komen’ spelenderwijs te oefenen heb ik een leuk spelletje voor jullie. Zorg van tevoren dat je wat lekkers in je zak hebt zitten, wat absoluut favoriet is bij je labrador. Wanneer je merkt dat je labrador puber weer bananen in zijn oren heeft, en enorm staat te treuzelen, roep je zijn naam!
Je kan ook een gek geluidje maken, waardoor je in ieder geval even zijn aandacht trekt. Op dat moment neem je een sprintje de andere kant op en doe je zo enthousiast mogelijk. Hele grote kans dat je onweerstaanbaar bent voor je labrador en hij achter je aan komt. Je maakt nu van een plicht een spelletje, dat is veel leuker!

Zodra je labrador in je buurt komt, geef je hem zijn favoriete snack en beloon je hem uitbundig! Vervolgens kun je hiermee doorgaan door nog een favoriete snack weg te gooien. Wanneer je labrador de snack gaat halen, ren jij weer de andere kant op en roep je enthousiast zijn naam.
Na het opeten van de weggegooide snack zal hij weer jouw kant op komen rennen. Je beloond je labrador zodra hij weer bij je is. Dit kan je zo een aantal keren herhalen. Ook nog eens goed voor je eigen conditie!
Nog een andere leuke optie is aan de slag met apporteren. Je labrador is hier hoogst waarschijnlijk dol op, het zit tenslotte in zijn roots! Je bent samen bezig en maakt plezier, dit zorgt voor de nodige ontspanning maar versterkt ook weer de samenwerking! Met deze Starmark Swing ‘N Fling Durafoam kan er niks meer mis gaan. Door het touw wat aan de bal vastzit, kan je hem met gemak wat verder weggooien. Door de gele kleur van de bal is hij ook goed te zien op afstand. De Starmark Swing is gemaakt van duurzaam materiaal en blijft drijven op het water.
Testosteron
Zowel labrador reuen als teven krijgen een hormoonpiek in de pubertijd. De uitwerking hiervan is wel verschillend. Bij de labrador puber reu komt er een flinke dosis testosteron om de hoek kijken. Als dit moment zich aandient, zal je dit merken in het gedrag van je labrador reu. Zo kan je ook verandering merken in hoe je labrador reu door andere honden in de buurt benaderd wordt.
Door de testosteron piek scheidt je reu een bepaalde geur uit, die waarneembaar is door andere honden. Hierdoor kan je felle of agressieve reacties krijgen van volwassen reuen uit de buurt. Wees hier op voorbereid, een trauma is zo opgelopen.
Door zulke nare ervaringen kan jouw labrador puber angstig worden. Hierdoor kan hij gedrag gaan ontwikkelen als, ‘aanval is de beste verdediging’. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Het is wijsheid om in deze fase alleen bekende, goed gesocialiseerde en stabiele reuen te ontmoeten. Van dit soort honden kan jouw puber juist nog wat leren en bouw je toch nog aan de socialisatie!
Waar jouw labrador pup eerder zo leuk kon spelen met andere viervoeters, zal dat in de puberteit wat kunnen veranderen. Door al die hormonen kan er wat sneller opwinding ontstaan. Je labrador puber gaat hierdoor bijvoorbeeld rijgedrag vertonen. Dit kan hij zowel bij teven als bij reuen doen.
Op deze momenten is het aan jou als begeleider om in te grijpen. Je opgewonden puber zal zelf niet zo gauw stoppen. Haal je labrador weg bij de andere hond en lijn hem aan mocht hij loslopen. Zo komt er een einde aan de situatie en kunnen jullie samen rustig verder lopen.
Je labrador en zijn pubergedrag is een fase!
Eerder in dit artikel heb ik al benoemd dat het pubergedrag van je labrador een fase is! Omdat ik uit ervaring weet hoe pittig deze fase is. Hoe de moed je in de schoenen kan zakken, en je echt denkt dat het nooit meer goed komt! Kan het geen kwaad dit vaak genoeg te benoemen.
Net zoals bij jonge kinderen, als ouder houd je je vast aan het feit dat het allemaal fases zijn. Dat is bij je labrador puber niet anders! Probeer dit in je achterhoofd te houden wanneer het zwaar is. Houd voor ogen dat de eerste drie jaar aanpoten is en je daarna de vruchten plukt!
Wil jij meer informatie met betrekking tot je labrador?
In de puberteit heb je kans dat je tegen probleemgedrag aanloopt. Denk aan trekken aan de lijn, opspringen tegen bezoek of ongehoorzaam bij het alleen thuis blijven.
Het Complete Labrador Handboek kan hierbij veel hulp bieden! In dit e-book vind je onder andere informatie over;
- De basis opvoeding van jouw labrador
- Verschillende commando’s die een must zijn
- Technieken om je labrador te laten komen wanneer je hem roept (kun je goed gebruiken bij je puber!)
- Het allerbelangrijkste onderdeel van succesvol trainen
- Geheimen van professionele hondentrainers
Bij Het Complete Labrador Handboek krijg je 4 gratis bonus e-books die een waardevolle toevoeging zijn! De titels van de 4 e-books zijn;
- Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy
- Je Hond De Baas
- Honden Training Geheimen
- Acht Ongelooflijk Simpele Technieken om je hond te laten komen als je roept

Ga aan de slag met al deze informatie en sla je door deze puberfase heen!
Via de knop hieronder kom je bij Het Complete Labrador Handboek
hallo hoe hou ik een labradorpup van mijn bank als ze heel ondeugend is, het is namelijk zo dat als ze zo n bui heeft dan springt ze op de bank (wat niet mag) en dan rent ze rond op de bank (hoekbank). ik krijg haar dan haast niet te pakken want als ik op de bank zit trekt ze aan mijn kleren (soms mijn velletje erbij) als ik haar te pakken krijg dan aan haar nekvel zet ik haar op de grond, blijft ze dit herhalen dan doe ik haar op een rustige manier in de bench. maar na 10 – 15 min laat ik haar er weer uit, nou dan gaat ze weer hoor. ze blaft/gromt dan ook af en toe naar mij maar is echt aan het uitdagen want kont heeft ze omhoog 🙂
dit is mijn 4e hond, maar dit nog niet meegemaakt, nu doe ik als ze dit doet ga ik naar de keuken en doe net of ik een koekje van haar pak en dan gaat ze zelf van de bank. hoe kan ik dit nou goed oplossen. ze is trouwens nu 5 mnd.
misschien hebben jullie een tip voor mij.
Hoi Gina,
Dank voor je bericht. Het is al even geleden zie ik, toch geef ik je nog even een reactie. Dit gedrag is inderdaad uitdagen. Ik weet natuurlijk niet precies op welk moment ze dit gedrag vertoont. Soms kan het ook zijn dat ze wat overprikkelt is en in een soort ‘overdrive’komt. De oplossing zelf rustig te blijven en haar in haar bench te brengen is een goede manier. Zeker wanneer zij overprikkelt is, geef je haar even die verplichte rust. Dit zou je dan ook langer kunnen doen dan die 10 tot 15 min. Wel alleen als zij ook gewend is om een wat langere tijd in de bench te verblijven. Is dit niet zo dan is het verstandig dit eerst rustig op te bouwen en te trainen. Het naar de keuken gaan icm koekje werkt misschien wel even, maar kan ook de uitwerking hebben dat je haar juist een soort beloont voor haar vervelende gedrag op de bank. Afleiding is goed, maar dan bijvoorbeeld door middel van een speeltje, zo laat je ook zien welk gedrag je wel graag ziet. Blijf vooral heel consequent in dit soort dingen, want 100x het goed doen en 1x verzaken is al finest! Het zijn nou eenmaal slimmeriken;-)
Hoe gaat het nu inmiddels met haar?