
Je bent er misschien wel over aan het nadenken, om zo’n lieve trouwe labrador als kameraad in huis te nemen! Op zo’n moment ga je over allerlei dingen nadenken. Past het bij jou en binnen het gezin, kun je het combineren met je werk of kan je het allemaal bekostigen.
Als je die knoop eenmaal hebt doorgehakt en je hebt gekozen voor een labrador, dan rest de vraag nog, een labrador reu of teef? Dit punt is de moeite waard om even goed onder de loep te nemen.
Wat zijn de verschillen precies en wat past het beste bij je? In dit artikel omschrijf ik de kenmerken en de verschillen van de labrador reu en teef. Door zo’n overzicht kan jij uiteindelijk de juiste keuze maken!
Inhoudsopgave
Het fysieke verschil tussen labrador reu en teef
Bij een labrador reu of teef zitten meerdere verschillen, zoals de fysieke uitstraling. Zo heeft een labrador reu een gewicht van ongeveer 29-36 kg en een labrador teef een gewicht van ongeveer 25-32 kg.
Ook in de schofthoogte zie je een verschil. De labrador reu zit met zijn schofthoogte rond de 57 cm en de labrador teef rond de 54 cm. Zo in cijfertjes lijkt het verschil wel mee te vallen. Echter wanneer je een flinke labrador reu en een fijn labrador teefje naast elkaar zet, zie je wel degelijk verschil.
De labrador reu is over het algemeen wat robuuster om te zien en de labrador teef wat fijner. Ook als je kijkt naar de kop van een reu of teef. De labrador reu heeft vaak een bredere kop en een grovere neus, bij de teef is deze wat smaller en fijner. Zo kan het dus een kwestie van smaak zijn wat je het mooiste vindt.
De bovengenoemde cijfers zijn de labrador ras standaarden maar kunnen altijd afwijken. Zo kan een teef groter uitvallen en een reu wat kleiner. Wanneer je een goed beeld wilt hebben van hoe groot jouw eventuele labrador pup wordt, is het slim om te kijken naar de ouders. Dit is een goede richtlijn om ongeveer te voorspellen hoe groot of klein jouw labrador pup uiteindelijk zal worden.
De gedragsverschillen tussen labrador reu en teef
Niet alleen fysiek is er een verschil tussen de reu en teef, in het gedrag zien we dit ook terug. Hieronder beschrijf ik verschillende kenmerken.
Verschil in onafhankelijkheid en aandacht
Iedere labrador heeft natuurlijk liefde en aandacht nodig, zowel een reu als een teef. Als het gaat om onafhankelijkheid en de vraag naar aandacht, staat dit ook in verband met het karakter. Dit is bij ons mensen niet anders!
Wat er veelal wordt benoemd is dat de labrador reu wat minder onafhankelijk is. Daarin tegen zie je dat de reu over het algemeen juist minder drang heeft tot aandacht vragen. Hij stelt het bijvoorbeeld zeer op prijs zodra je thuis bent, en kan daar prima genoegen mee nemen. De reu hoeft dan niet perse daadwerkelijk aandacht van jou als eigenaar.
Een labrador teef zou juist wat onafhankelijker zijn, maar waarderen de aandacht van hun eigenaar ten zeerste! De teven lijken wat meer aandacht te zoeken in vergelijking met de reu. Daarbij zijn het de teven die meer drang hebben territoriaal gedrag te vertonen.
De labrador is geen rasechte waakhond, maar zowel de reuen als de teven kunnen territoriaal gedrag vertonen als het gaat om voer, speelgoed of hun eigenaar.
Al met al is geen labrador hetzelfde en kunnen de reuen en teven onderling ook verschillen van wat geschreven staat. Een goede fokker kijkt bij de combinatie van de ouders niet enkel naar het uiterlijk, juist ook naar het karakter. Op deze manier wordt er een zo goed mogelijke combinatie gemaakt met een stabiel en goed karakter.
Dominantie
Er wordt meestal al gauw geroepen dan de reuen dominanter zijn dan de teven. Het is opnieuw afhankelijk van het ras en daarnaast het karakter per individueel. Als ik kijk naar eigen ervaringen en situaties om mij heen, kunnen die teven er wat van hoor!

Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om twee honden in huis te nemen, en dit is zowel een reu als een teef. Vaak zie je dat de teef een stuk dominanter is naar de reu, en de reu dit veelal ook pikt.
Ditzelfde geldt bij ontmoetingen op straat tussen teef en reu. Zodra de teef een snauw geeft houdt de reu zich vaak gedeisd. In die zin kan je best zeggen dat de teven behoorlijke ‘krengetjes’ kunnen zijn!
Op het moment dat twee reuen elkaar treffen, is het van nature zo dat de reuen onderling bepalen wie de hoogste in rang is. Dit kan wel eens voor een opstootje zorgen of uitlopen op een gevecht. Bij goed gesocialiseerde en getrainde labrador reuen zal die kans kleiner zijn.
Je kunt dus niet zeggen dat labrador reuen per definitie dominanter zijn dan labrador teven!
Voorkeur voor mannelijk of vrouwelijke eigenaar
Ik heb het genoeg voorbij horen komen. Een labrador reu neigt meer naar een vrouwelijke eigenaar, en een teef naar een mannelijke eigenaar. Hiervan kan ik zeggen dat dit niet klopt.
Zowel een reu als een teef hebben behoefte aan een goede leider. Iemand die consequent is en duidelijke leiding geeft. Dit is waar zowel een reu als teef behoefte aan hebben. Bij een goede leider weten ze waar ze aan toe zijn en voelen ze zich veilig. Dit kan zowel een mannelijk als vrouwelijk persoon zijn.
De labrador is niet het ras dat een hele sterke ‘eenmansvoorkeur’ heeft.
Vruchtbare volwassenheid bij reu en teef
Als we het hebben over het moment dat de vruchtbare volwassenheid bereikt wordt, zal dit bij de teven eerder het geval zijn dan bij reuen. Een teef zal gemiddeld rond de 7 a 8 maanden voor het eerst loops worden. Een reu zal zijn rijpheid gemiddeld rond de 12 a 15 maanden bereiken.
Als je niet van plan bent je teef te laten steriliseren, is het belangrijk te beseffen dat je dan 2 keer in het jaar, voor ongeveer 2 weken te maken hebt met loopsheid. Je zal dan met uitlaten meer last kunnen hebben van geïnteresseerde reuen.
Een labrador reu die niet is gecastreerd is het gehele jaar seksueel actief. Je loopt het risico bij een intacte reu, dat hij de drang heeft om weg te lopen, opzoek naar een vruchtbaar teefje. Wat ook voorkomt bij deze reuen is dat ze moeizamer kunnen luisteren naar jou als eigenaar.
Het weglopen kan overigens ook zeker voorkomen bij een loopse teef. Zij heeft dezelfde missie als een reu, opzoek naar een potentieel partner. Deze drang is bij een teef enkel 2 keer in het jaar en bij een intacte reu het hele jaar door.
Rij-gedrag
Het rij-gedrag wordt vaak gelinkt aan een reu. Tevens kan dit ook voorkomen bij teven. Dit rij-gedrag kan verschillende redenen hebben. Bij jonge honden die nog intact zijn is het vaak van seksuele aard.
Andere oorzaken kunnen zijn, speelsheid, dominantie of opwinding van vreugde. Om dit gedrag te verminderen kan je kiezen om je labrador reu te castreren of teef te laten steriliseren. Het is niet met zekerheid gezegd dat dit het gedrag wegneemt. Hiervoor is een goede socialisatie en opvoeding ook van belang.
Territorium markeren door reu en teef
In eerste instantie word gedacht dat een labrador reu meer markeert tijdens het uitlaten dan een teef. Echter blijkt dat een teef dit gedrag ook vertoont, soms evenveel als een reu. Er lijkt dus in dit geval niet perse zoveel verschil te zitten tussen een reu of teef.

Wel zien we bij intacte reuen en teven dat dit markeer gedrag meer voorkomt dan wanneer zij geholpen zijn. Een reu die intact is zal consistent zijn territorium markeren met urine. Bij een intacte teef zie je dit gedrag veelal toenemen rond de periode dat ze loops is.
Verschil in gezondheid bij labrador reu en teef
Over het grote geheel hebben zowel labrador reuen als teven in gelijke mate risico op genetische aandoeningen. Bij labradors is dit heup en elleboog dysplasie, atopie (omgevingsallergie) en oorontstekingen.
Er zijn wel andere aandoeningen bij een reu en teef die verminderd of voorkomen kunnen worden door castreren of steriliseren. Bij een reu kan dit helpen tegen prostaat problemen of het voorkomen van zaadbal kanker. Bij een teef kan dit zorgen voor een verminderde kans op melkklier tumoren.
Conslusie
In dit artikel heb je net een aantal kenmerken en verschillen kunnen lezen tussen een labrador reu en teef. Wellicht is het genoeg om een helder beeld te krijgen en zo de juiste keuze te kunnen maken.
Persoonlijk ben ik van mening dat het karakter, de achtergrond en het gevoel dat je hebt bij een potentiële pup, of volwassen labrador de overhand neemt. Deze factoren zijn immers meer van invloed op het gedrag van je labrador dan het geslacht.
Zowel labrador reuen als teven zijn fantastische gezinshonden die veelal allemans vrienden zijn. In the end moet er een goede klik zijn tussen jou en de labrador om een goede match te zijn!
Wil jij meer informatie over de labrador?
Wanneer je hebt besloten een labrador aan te schaffen is alle informatie welkom!
In Het Complete Labrador Handboek vind je waardevolle informatie over alles met betrekking tot de labrador.
Je leest onder andere in dit ebook;
- Hoe je de beste band opbouwt met je labrador
- De reden achter probleemgedrag als opspringen, blaffen en onzindelijkheid.
- Wat te doen als je labrador continu aan de lijn trekt
- Allerbelangrijkste onderdeel voor succesvol trainen
- Eenvoudige methode om je pup leren alleen te zijn
- En nog heel veel meer!
Nu met 4 gratis bonus ebooks erbij en toegang tot de automatische update van het ebook! Waar wacht je nog op?

Veel tips en informatie over alles met betrekking tot de labrador!
Via de knop hieronder kom je bij het complete labrador handboek en de extra bonussen