Een teek bij je labrador – wat te doen?!

Lees hier wat te doen bij een tekenbeet en hoe je dit zoveel mogelijk kan voorkomen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
een teek

Ieder jaar weer opnieuw kampen we met die vervelende teken! Van april tot september is het altijd extra opletten voor een teek bij je labrador. Wanneer je veel in de bossen wandelt, of je labrador struint graag door het hoge gras, is het van belang na de wandeling hem even goed te checken op teken.

Het is überhaupt goed je labrador geregeld even te onderzoeken, zo zou je in een vroeg stadium ook vlooien kunnen ontdekken!

Gelukkig is er niet gelijk nood aan de man zodra je een teek bij je labrador ontdekt. Wel is het verstandig deze gelijk te verwijderen. Doe dit wel op de juiste manier om meer irritatie en gedoe te voorkomen.

Hoe je een teek verwijderd en waar je daarna op moet letten vertel ik je verderop in dit artikel. Lees gauw verder!

Een teek gevonden bij je labrador – wat te doen

Altijd schrik ik toch even van dat moment, je zit heerlijk te kroelen met je kanjer en ineens voel je tussen die haren een knobbeltje. Getsie, een teek! Even op onderzoek uit waar die zich precies bevindt en dan is de volgende stap de teek verwijderen.

Er zijn meerdere tools op de markt waarmee je een teek kunt verwijderen. Niet allemaal zijn ze even handig en doen ze het juiste. Op de afbeelding hieronder zie je een vastgebeten teek, weliswaar op een mensenhuid, met een tekenpen eromheen. Deze tekenpen wordt het meest aangeraden en werkt perfect!

gele tekenpen met teek

De teek verwijderen

De bedoeling is dat je met de opening van de tekenpen, om de teek heen schuift, zoals op de afbeelding te zien is. Wanneer je dit gedaan hebt begin je de pen rond te draaien. Er wordt gesproken over dat je met de klok mee moet draaien, maar links of rechtsom, de teek komt sowieso op de juiste manier los!

Het allerbelangrijkste bij het verwijderen van de teek bij je labrador, is dat de teek niet gestrest raakt. Wanneer je bijvoorbeeld een teek met alcohol probeert te bedwelmen, leegt hij zijn maaginhoud in de huid van je labrador. Dit moet je zien te voorkomen! De teek kan ziekteverwekkers bij zich dragen die dan bij je labrador in de huid terecht komen.

Een ander belangrijk punt bij het verwijderen van een teek is zijn kop. De bedoeling is de teek met kop en al te verwijderen. Wanneer je dit op de juiste manier doet, zal dit meestal ook gewoon lukken. Heb je een keer pech en lukt het niet, dan zal de kop van de teek eruit moeten zweren.

Dit wil je uiteraard voorkomen zodat je labrador dit ongemak niet hoeft te ervaren, maar het is geen ramp. Wil je zeker weten of je de kop ook te pakken hebt, leg de teek dan even op een keukenpapiertje. Zo kun je goed zien of de teek er in zijn geheel uitgekomen is.

Als de teek eenmaal verwijderd is, kan je nog een aardig bultje onder de huid voelen. Je zou dan het bultje even kunnen ontsmetten met alcohol, maar het bultje zal de komende dagen afnemen en verdwijnen. Zo niet, raadpleeg dan altijd voor de zekerheid even de dierenarts.

Ziektes bij een tekenbeet

Helaas zijn er in sommige gevallen ook bepaalde ziektes gebonden aan een beet van een besmette teek.

Ziekte van Lyme

In Nederland komt de Ixodes ricinus, ook wel de schapenteek genoemd, het meeste voor. Deze schapenteek kan de Borrelia bacterie bij zich dragen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Deze teken hebben een levenscycles van 3 a 4 jaar. In Nederland zou zo’n 20 procent van de teken besmet zijn met de Borrelia bacterie.

Symptomen bij de ziekte van Lyme

Een verschijnsel wat het meest gezien wordt bij een besmetting met Lyme is plotselinge gewrichtsontstekingen. Denk hierbij aan acute kreupelheid en pijn aan meerdere gewrichten. Je kunt merken dat je labrador heel stram wordt.

Hieronder een aantal andere symptomen;

  • Verminderde tot geen eetlust
  • Uitdroging
  • Koorts
  • Aangetaste nieren
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Sloomheid

Een rode kring of plek rondom de tekenbeet zoals we die bij ons als mens zien, zien we bij honden niet! Hieraan kun je dus niet zien of jou labrador door een besmette teek is gebeten.

volgezogen teek
Op de afbeelding een volgezogen teek.

Hoe wordt de diagnose Lyme vastgesteld?

De ziekte van Lyme vaststellen bij honden is helaas een lastige opgave. Het probleem is dat de symptomen passen bij een groot aantal andere aandoeningen, die meer voor de hand liggen. Wanneer je weet van een tekenbeet en de symptomen die hiermee samenvallen, helpt dat enorm bij het onderzoek.

Bloedonderzoek kan aantonen of het gaat om de ziekte van Lyme. Het kan voorkomen dat het bloedonderzoek herhaald moet worden. De besmetting is namelijk niet altijd meteen zichtbaar in het bloed.

De behandeling van de ziekte van Lyme

Bij een vastgestelde besmetting van Lyme bij je labrador zal er gestart worden met antibiotica. In vele gevallen reageert je labrador binnen enkele dagen op de besmetting van Lyme.

Het is dan ook van belang dat er zo snel mogelijk gestart wordt met de antibiotica. Wanneer de besmetting pas in een verder stadium wordt vastgesteld bestaat de kans dat het chronisch kan worden.

Wat is de beste preventie tegen teken?

Voorkomen is altijd beter dan genezen! We hebben er geen volledige controle op maar kunnen hier wel een stokje voor steken. Goed om te weten is dat bestrijdingsmiddelen tegen teken vaak ook bescherming bieden tegen vlooien. Dit koop je dan als combinatie in één, ideaal toch!

Hieronder een aantal geschikte bestrijdingsmiddelen.

Seresto teken en vlooienband

seresto teken en vlooienband

Een goed bestrijdingsmiddel is de Seresto teken en vlooienband. Je hebt gelijk twee in één doordat de band beschermt tegen teken én vlooien!

Dit middel breng je aan net als een halsband bij je labrador. Vanaf het moment dat de halsband is bevestigd, is de bescherming tegen vlooien direct actief, voor teken is dit na 48 uur ongeveer. Deze bescherming heeft een duur van ongeveer 8 maanden.

Deze Seresto teken en vlooienband is voor honden boven de 8 kilo. Je kunt deze halsband niet gebruiken bij pups jonger dan 7 weken.

Bescherm jouw labrador met de Seresto teken en vlooienband!

Via de knop hieronder kom je bij de Seresto teken en vlooienband

Ga Direct Naar De Seresto Teken En Vlooienband

Frontline Combo Pippetten

frontline combo pippetten

Een andere optie zijn de Frontline Combo pipetten met olie ter bestrijding van teken en vlooien. Je behandelt je labrador aan de hand van een pipet met olie druppels op een plekje op de huid. De olie wordt langzamerhand opgenomen in het bloed.

De werkzaamheid is optimaal na 48 uur en beschermt tot één maand. De bescherming tegen vlooien is tot 2 maanden. Het is belangrijk dat je jouw labrador na de behandeling 2 dagen niet laat zwemmen of gewassen wordt.

Bescherm je labrador met Frontline Combo en voorkom dat hij geteisterd word door teken!

Via de knop hieronder kom je bij Frontline Combo pippetten

Ga Direct Naar Frontline Combo Pipetten

Teek Verwijder Haakjes

tekenhaakjes drie stuks

Mocht er toch zijn klein krengetje zich vastgebeten hebben in de huid van jouw labrador, dan zijn deze haakjes ideaal! Naar mijn mening zijn dit de beste haakjes om een teek mee te verwijderen.

Deze haakjes krijg je in 3 verschillende maten, waardoor je de kleine én de grote teken met gemak kan verwijderen. Je schuift het haakje om de teek, tilt hem iets op en draaien maar! Geen teek die opbokst tegen deze haakjes!

Bemachtig deze handige teek verwijder haakjes en geen teek zal nog langer blijven zitten!

Via de knop hieronder kom je bij de teek verwijder haakjes

Ga Direct Naar De Teek Verwijder Haakjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *