Een loopplank voor je labrador – Wanneer gebruik je het?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
labrador trixie loopplank

Genoeg hondeneigenaren gaan graag met hun trouwe viervoeter op pad. Lekker een lange boswandeling maken, uitwaaien op het strand of gewoon gezellig mee op visite! Voor vele betekend dit dat je viervoeter dan ook geregeld mee gaat in de auto. Dan is een loopplank voor je labrador zo gek nog niet!

Veel labradors springen probleemloos de auto in en uit, echter is het wel belastend voor het gestel. Wanneer je een wat hogere auto hebt kan het al wat moeilijker worden voor je labrador om erin te springen. Misschien is je labrador niet zo’n held en vind hij het in/uit de auto springen heel spannend.

Wanneer ze nog niet zo zwaar zijn kan je ze nog gemakkelijk zelf tillen. Echter als ze volwassen zijn wegen ze wel wat zwaarder en is tillen niet altijd meer een optie, of heel belastend voor jezelf op den duur.

In dit artikel omschrijf ik waarom een loopplank voor je labrador goed is en welke loopplanken er precies zijn!

Waarom een loopplank voor je labrador gebruiken?

Je hebt de loopplank wellicht wel eens voorbij zien komen en je afgevraagd wanneer je hier nou precies voor kiest. Het is een verstandige keuze om gebruik te maken van de loopplank wanneer je een hond hebt die van middel tot groot formaat is.

Hoe groter de hond, hoe meer gewicht en dus is op en af springen meer belastend voor het gestel. Als je labrador nog jong is dan zal die hier nog geen last van ervaren en de belasting op de gewrichten nog goed verdragen.

Neemt niet weg dat er in de loop van de jaren slijtage optreed. Op hogere leeftijd kan je labrador last krijgen van zijn achterhand. Hij word stram, kan last hebben van gewrichtspijn, of kracht verliezen bij de achterpoten en hierdoor onstabiel worden.

Dit houd in dat je labrador niet meer veilig zelfstandig op en af kan springen. Hij zal dit waarschijnlijk ook niet meer willen, wanneer hij ongemak of pijn ervaart.

Sommige labradors kampen helaas op jongere leeftijd al met heupproblemen. Ook dan is een loopplank voor je labrador een must! Misschien heeft je labrador wel een operatie gehad, en mag/kan hij hierdoor voor een periode niet zelf de auto in en uit springen. Nog een reden voor het gebruik van een loopplank.

.Je kan natuurlijk denken, ik til mijn lieve labrador wel op de momenten dat het nodig is. Alleen als het inhoud dat het voor een langere tijd is of zelfs blijvend, dan komt dit niet ten goede van je eigen gestel!

Een volwassen labrador iedere dag of meerdere keren per week moeten sjouwen, weegt niet op tegen het simpele gebruik van een loopplank!

Je labrador leren lopen over de loopplank

Of je nou een pup of een volwassen labrador hebt, het leren lopen over de loopplank moet je rustig oppakken. De ene loopt er zonder problemen overheen en de ander vind het spannend.

Zodra de loopplank in huis is, laat je labrador er dan even rustig kennis mee maken. Leg de loopplank plat op de grond en je viervoeter zal waarschijnlijk op onderzoek gaan. Laat de plank een tijdje liggen als je merkt dat je labrador niet gelijk overtuigd is.

Hierna kan je, wanneer de plank gewoon nog plat op de grond ligt, wat beloningssnacks erbij pakken en je labrador met het lekkers over de loopplank begeleiden. Doe dit rustig en gecontroleerd zodat je labrador vertrouwen krijgt in de loopplank.

Als je labrador dit onder de knie heeft kan je door naar de volgende stap. Je zou de plank bijvoorbeeld op een kleine verhoging, zoals een stoep kunnen leggen. Hierdoor ontstaat er een kleine helling en kan je kijken hoe je labrador daarop reageert.

Wanneer dit probleemloos verloopt kun je de plank tegen de auto aan zetten en dit gaan oefenen. Doordat je jouw labrador op deze manier geleidelijk hebt laten wennen, zal het een stuk soepeler verlopen dan wanneer je in één keer gelijk start bij de auto.

Je labrador heeft het vertrouwen in de loopplank opgebouwd en gaat gecontroleerd te werk. Zo voorkom je dat je labrador door spanning of angst naast de loopplank terecht komt.

Welke loopplank is geschikt?

Zie jij de voordelen van een loopplank voor je labrador of is het zelfs noodzaak? Bij het aanschaffen van een loopplank zijn er een aantal punten waar je op moet letten;

  • Het gewicht: hiermee bedoel ik het gewicht van de plank zelf. Ze zijn van allerlei soorten materiaal gemaakt en hierdoor is de één heel licht en de ander zwaarder. Persoonlijk vind ik een lichtgewicht heel praktisch. Zeul je niet met je labrador dan wel met de plank!
  • Draagkracht van de plank: kijk naar welk gewicht de plank kan dragen. Overschrijd het maximum gewicht niet, het zou voor een onveilige situatie kunnen zorgen.
  • Het opbergsysteem van de plank: sommige kleine loopplanken bestaan uit één geheel. Dit betekend dat je de loopplank ook in zijn geheel in de auto kwijt moet, of de plank moet thuislaten. Er zijn genoeg planken die je kunt dubbelvouwen, in elkaar kan schuiven of kan opvouwen als een harmonica. Kijk wat geschikt is voor jou en welke opbergruimte je ervoor hebt in de auto.

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt met een aantal geschikte loopplanken voor je labrador;

Trixie loopplank tot 90 kg

Het materiaal van de plank is zwart kunststof met een gewicht van 5,8 kg. De lengte van de plank is 156 cm en de breedte is 40 cm. De plank heeft een draagkracht tot 90 kg en is opvouwbaar! Op het loopvlak is antislip aangebracht.

trixie loopplank

Wil jij de Trixie Loopplank Tot 90 Kg voor jouw labrador?

Via de knop hieronder kom je bij de loopplank!

Ga Direct Naar De Trixie Loopplank

DKB Inklapbare Hondentrap tot 75 kg

Uitklappen en instappen maar! Aan veiligheid en stabiliteit geen gebrek. Het gedeelte wat op de auto steunt is beschermt met stevig foam en anti slib rubber waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken over beschadigingen aan de lak! De plank heeft een draagkracht tot 75 kg. Het frame is van aluminium met een gewicht van 4 kg.

Hondentrap

Wil jij de DKB Inklapbare Hondentrap voor jouw labrador?

Via de knop hieronder kom je bij de loopplank!

Ga Direct Naar De DKB Hondentrap

Easy-Step Pro Loopplak Uitschuifbaar tot 100 kg

Deze loopplank is gemaakt van aluminium met een gewicht van 5,3 kg. De plank is uitschuifbaar en is tevens erg compact wanneer je hem wilt opbergen. Ook is er een handvat aanwezig wat de plank makkelijk draagbaar maakt. Beschikt over antislip voetjes. De lengte van de plank is 161 cm en de breedte is 42 cm. Op het loopvlak zit een reliëf dat zorgt voor anti slip.

easy step pro loopplank

Wil jij de Easy-Step Pro Looplank voor jou labrador?

Via de knop hieronder kom je bij de loopplank!

Ga Direct Naar De Easy-Step Pro Loopplank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *