Je labrador pup leren los te lopen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
loslopende blonde labrador pup

Het is heerlijk om te zien hoe honden in het algemeen, lekker los rond dartelen en vrij met elkaar kunnen spelen. Er zijn speciale losloop gebieden waar dit mogelijk is. Om dit zelf ook te kunnen ervaren, is het van belang je labrador pup leren los te lopen. Want in de losloop gebieden is het vaak de regel dat je hond onder appèl staat.

Daarbij zou het natuurlijk frustrerend zijn als je continu je labrador pup ergens vandaan moet plukken omdat hij niet mee loopt. Ook is het fijn dat je pup leert niet al te ver bij je vandaan te gaan.

Veel hondeneigenaren vinden het doodeng om hun pup los te laten van de lijn. Ze wachten liever tot de pup wat ouder is, wat juist zonde is!

Wanneer begin je dan precies met het loslaten van je pup? Hoe pak je dit nou precies aan?

In dit artikel geef ik daar antwoord op! Lees gauw verder!

Wanneer begin je met je pup leren los te lopen?

Je wilt je labrador pup leren los te lopen, maar wanneer ga je daar mee aan de slag? Heel simpel, vrijwel meteen! Het is wel belangrijk om je pup eerst aan jou en zijn nieuwe huis te laten wennen. Het is niet de bedoeling dat je meteen de tweede dag dat je pup er is, gelijk een losloop gebied gaat opzoeken.

Ga eerst lekker aan elkaar wennen en win het vertrouwen van jouw pup. Hoe snel dit gaat kan verschillen per pup maar geef het ieder geval een week of twee. Door jou liefde, vertrouwen, de veiligheid die je geeft, en de hand bent die hem voert, ben jij uiteindelijk hetgeen waar jouw pup wilt zijn.

Als je eenmaal op dat punt bent aangekomen kan je gaan beginnen met je labrador pup leren los te lopen.

De juiste locatie

Wanneer je gaat beginnen met je pup leren los te lopen is het belangrijk hier de juiste locatie voor te vinden. Denk hierbij aan een plek waar geen wegen en auto’s in de buurt zijn. Eventueel een plek die omheind is, is helemaal ideaal. Je kunt ook kiezen voor een open plek zoals bijvoorbeeld een heel groot grasveld.

Bij een grote open plek kan je de situatie goed overzien en je pup niet gauw uit het oog verliezen. Zorg dat je iets bij je hebt waarvan je haast zeker weet dat je pup hiervoor naar je toe komt. Denk aan een speeltje met een piepertje erin, doet het vaak heel goed. Als het maar favoriet is! Uiteraard ook wat lekkers om deze momenten te belonen.

loslopende blonde labrador met man

Voor de allereerste keer is het fijn een wat afgelegen plek te kiezen, waar je weinig kans hebt andere honden te treffen. Wanneer je dit een aantal keer gedaan hebt en dit gaat goed, is het juist leuk om andere honden te treffen. Perfect voor de socialisatie van je pup! Je kunt altijd even aftasten bij de andere hondeneigenaar of de andere hond die je treft goed omgaat met pups.

#8 tips bij het leren loslopen van je labrador pup

Hieronder een aantal tips die je goed kan gebruiken bij je labrador pup leren los te lopen;

 • Als je het voor de eerste paar keren nog spannend vind je labrador pup los te laten, maak dan gebruik van een lange lijn. Zo kun je jouw pup de ruimte geven en kijken hoe die daarop reageert. Door de lange lijn houd je toch nog de controle.
 • Zorg dat je een gebied zoekt waar jouw labrador los mag, dit is namelijk lang niet overal zo.
 • Wanneer je pup erg opgewonden is maak hem dan niet los op zo’n moment. Zorg altijd dat je pup rustig is voor je de riem los maakt. Zo voorkom je eventueel onverwachte reacties door het overschot aan opwinding. Een voorbeeld hiervan is dat je labrador pup als een dolle veel te ver bij jou vandaan rent en je hem uit het oog verliest.
 • Belangrijk is dat je labrador pup alert blijft. Het is niet de bedoeling hem steeds te moeten roepen om mee te krijgen. Wanneer je merkt dat hij minder op jou gefocust is, loop dan zo nu en dan eens een andere kant op. Zo krijgt je labrador in de gaten dat hij goed op jou moet blijven letten.
 • Neem iets mee van een speeltje waar je labrador pup dol op is. Het makkelijkste is met een geluidje erin. Dit zou je kunnen inzetten als je labrador pup echt niet wilt komen of er een spelletje van maakt. Zo voorkom je het “tikkertje” spel tussen jou en je pup.
 • Zorg voor lekkere beloning snacks. Hiermee kun je zo nu en dan je pup belonen wanneer hij netjes bij je komt, of wanneer hij zich op jou focust. Wissel dit goed af, zodat het geen gewoonte wordt en je pup alleen maar bij je komt voor het lekkers en niet voor jou.
 • Als je net begint met je labrador pup leren los te lopen, ga dan niet gelijk naar een druk losloop gebied. Je hebt kans dat er meerdere honden tegelijk lopen en op jouw pup afstormen. Dit kan een hele angstige ervaring zijn voor je labrador pup, wat zonde is! Pak het rustig op.
 • Wanneer je merkt dat je pup het spannend vind, til hem niet op of troost hem niet. Zo bevestig je de angst die hij ervaart. Wel kun je steun bieden door even door je knieën te zakken en bijvoorbeeld de andere hond die jullie tegenkomen even te begroeten. Zo ervaart je labrador pup dat het oke is en jij er bent voor hem.

Leer je labrador te focussen op jou

Het is een must je labrador pup te leren dat hij zich op jou focust en niet andersom. Het zou vervelend zijn als jij continu je labrador in de gaten moet houden of ergens vandaan moet halen. Een leuke manier om je labrador pup dit te leren is door middel van verstoppertje te spelen.

Op het moment dat je lekker aan het wandelen bent, met je labrador pup los van de lijn, kun je deze techniek toepassen. Wanneer je ziet dat jouw labrador even niet oplet, kan jij je bijvoorbeeld verstoppen achter een boom of struik. Houd zo onopvallend mogelijk jouw pup wel in de gaten.

Zwarte labrador met husky los

Wanneer je pup doorkrijgt dat jij uit het zicht bent, zal hij zich volledig focussen op waar jij bent gebleven! Verstop je maar enkele seconden en kom dan weer tevoorschijn. Zo voorkom je dat jouw pup eventueel in paniek schiet en de verkeerde kant op rent.

Komt je pup jou kant op dan kun je even afwachten tot hij je misschien zelf vind. Je kunt altijd even een geluidje maken. Maar ook hierbij geldt, houd het bij enkele seconden dat je niet zichtbaar bent.

Bij beide situaties zal je labrador pup intens blij zijn jou weer in het vizier te hebben! Dit is heel goed en helpt jouw pup zich te focussen op jou. Zo zal hij tijdig besluiten na wat snuffelen aan een boom, of wellicht een ander soortgenoot, weer door te lopen richting jou.

Maak jezelf net zo leuk als de omgeving

Op het moment dat je labrador pup heerlijk los ronddartelt zal hij de omgeving reuze interessant vinden! Dat is ook niet zo gek, er valt zoveel te ontdekken. Het is wel van belang dat jij als baasje, minstens net zo interessant blijft!

Om dit voor elkaar te krijgen is het slim je labrador pup te belonen wanneer hij uit zichzelf bij je komt. Dit kan een lekkere snack zijn maar eigen brokjes zijn ook prima. Nog een andere manier is, wanneer je ziet dat jou pup even contact zoekt met jou, je hem kunt uitnodigen met jou te spelen.

Begin bijvoorbeeld even een stukje te rennen, of roep met een vrolijke stem en ga door je knieën, gegarandeerd succes! Vervolgens kun je lekker wat ravotten samen. Op deze manier leert jou pup dat jij net zo interessant en leuk blijft als de omgeving waar die zich bevind.

Aan de slag met het trainen van jouw pup!

Je labrador pup leren los te lopen is maar één van de vele dingen die je jouw kleine boef zal moeten leren! Wil jij nog veel meer weten over hoe je jouw labrador pup tot een plezierige viervoeter kunt trainen?

Het complete handboek voor de labrador is daar perfect voor! Een ebook met een tal aan waardevolle informatie over hoe je jouw labrador een gehoorzame gelukkige kanjer maakt!

In het ebook vind je onder andere;

 • Hoe bouw je samen de juiste band op
 • Bench training
 • Je pup leren alleen te zijn
 • Omgaan met probleemgedrag
 • Je pup socialiseren
 • En nog heel veel meer!

Tijdelijk is er nu een actie dat je 4 gratis ebooks erbij krijgt en toegang tot de automatische update van het ebook.

Titels van de 4 gratis ebooks zijn;

 • Succesvolle tips voor de verzorging en training van je pup
 • Je hond de baas
 • Honden training geheimen
 • #8 ongelofelijk simpele technieken om je hond te laten komen als je hem roept ( ideaal i.c.m. leren los te lopen )

Deze gratis ebooks hebben per stuk een waarde van €9,95. Daarbij heb je een 60 dagen niet goed geld terug garantie!

het complete handboek voor de labrador

Ga samen aan de slag met dit handige labrador handboek!

Via de knop hieronder ga je naar het Complete Labrador Handboek

Ga Direct Naar Het Complete Labrador Handboek + De 4 Gratis Ebooks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *