Je labrador pup en traplopen – Mag dit wel of niet?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Het is een onderwerp dat geregeld voorbij komt in de hondenwereld. Je labrador pup en traplopen, mag dit nou wel of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld. De waarheid ligt dan ook een beetje in het midden!

Wat we ieder geval weten is dat je labrador pup en veel traplopen niet goed is. Dit heeft te maken met de impact die het heeft op de gewrichten.

Misschien woon jij in een flat, of in een woning met een trapopgang. Of een woning waarbij de woonkamer zich op de eerste verdieping bevind. Wanneer je van plan bent een labrador aan te schaffen, is het toch wel prettig als hij gecontroleerd leert traplopen.

In dit artikel geef ik je een helder beeld over je labrador pup en traplopen en weet jij waar je goed aan doet!

Is traplopen slecht voor je labrador pup?

Wat veel gezegd word is dat überhaupt traplopen slecht is voor je labrador pup. Alleen wat nou als zich een situatie voordoet dat jou labrador wel de trap op of af moet? Jouw lieve kleine labrador pup til je zo op, maar hoe zit dat met je labrador reu van 35 kg? Dan is het wel even andere koek!

Waarom word er gezegd dat traplopen slecht is?

Dat zal ik je hieronder toelichten. Het heeft voornamelijk betrekking op de jonge labrador.

  1. Wanneer een labrador pup de trap af loopt, veroorzaakt dit steeds een soort “klap” bij het schoudergewricht als hij met zijn voorpoten de traptrede raakt. Je kunt het vergelijken als wij als mens hardlopen. Bij elke stap die je zet, moet je kniegewricht 3 keer jouw lichaamsgewicht opvangen.

    Het probleem zit hem in het feit dat de voorhand van je labrador pup nog “losjes” is verbonden met de borstkas. Op deze plek is het enkel met elkaar verbonden door spieren en pezen. Op den duur zou dit opgerekt kunnen raken middels traplopen en zorgen voor teveel speling tussen deze gewrichten. Het gevolg hiervan kan zijn dat het problemen geeft in het gangwerk van jouw labrador.
  2. Dan hebben we nog de trap oplopen. Hierbij komt de aandacht te liggen bij de heupgewrichten van je labrador pup. Op jonge leeftijd zijn de heupgewrichten nog niet geheel ontwikkeld. Wanneer jouw pup de trap oploopt zet hij zich af met de achterhand. Hij zet zich af op de traptrede en hierdoor komt er een bepaalde druk op de heupgewrichten. Wanneer dit té vaak gebeurd, kan dit eventuele heupdysplasie stimuleren.

Het is belangrijk om te weten dat bovengenoemde punten vooral gelden in uiterste gevallen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je jouw labrador pup 20 keer per dag, een trap met 15 trede’s, op en neer laat sjezen! Dan moet je wel gaan nadenken over of het impact zal gaan hebben op het gestel van jouw labrador pup.

Vanaf welke leeftijd mag je labrador pup traplopen?

Bij een labrador pup is het aan te raden te wachten met traplopen tot ze 3 maanden zijn. Voor die tijd zijn de pups enorm snel afgeleid en fysiek ook nog eens heel ongecontroleerd. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat het al gauw misgaat tijdens het traplopen. Je moet er niet aan denken dat je pup er letsel van oploopt en daarbij een nare ervaring opdoet bij traplopen.

Tot die drie maanden is het wijsheid om in huis te zorgen dat jouw pup de trap niet zelf op kan.

Vrouw met labrador op de trap

Na die tijd kun je jouw labrador pup langzaam aan kennis laten maken met de trap. Doe dit in het begin wel met mate. Meerdere keren per dag meerdere trappen van boven naar beneden is teveel. Start met 1 a 2 keer in de week en houd het bij één trap. Op deze manier leert je pup gecontroleerd traplopen en veroorzaakt het geen schade aan het gestel.

Tip

Als je een woning hebt waarbij jouw pup er zelf voor kan kiezen om de trap op te gaan, is het wijsheid dit te voorkomen. Misschien wil je überhaupt in de toekomst voorkomen dat je labrador naar boven kan. Dit kan je doen door middel van een traphekje die ook gebruikt wordt bij kleine kinderen. Liever geen gaten in de muur? Dan is deze Magic Gate een goede optie. Zo weet je zeker dat er niks mis kan gaan zodra je even minder goed oplet!

Hoe leer je een labrador pup traplopen?

Het is niet heel ingewikkeld om je labrador pup te leren traplopen. Zoals bij alles wat je jouw pup wilt leren is geduld een schone zaak! Doe het spelenderwijs en forceer niks. Laat je labrador pup eerst de trap eens rustig onderzoeken en besnuffelen.

Vervolgens kun je ervoor kiezen om een halsband en eventueel de lijn te gebruiken. Zo heb je maximaal controle over je labrador pup tijdens het traplopen. Pak er wat lekkere beloningen bij en kijk of je samen een aantal treden kunt trotseren! Moedig je pup aan en wees enthousiast wanneer het goed gaat.

Zodra je pup wat ouder wordt zul je ook met het commando “wacht” of “blijf” gaan werken. In de toekomst is het fijn dit commando toe te passen bij de trap. Wanneer jij naar boven gaat kun je met het commando zorgen dat jou labrador netjes beneden blijft.

Onthoud dat traplopen alleen noodzakelijk gebeurd en geen terrein is voor een spelletje! Het moet altijd rustig en gecontroleerd gebeuren om blessures te voorkomen.

Tip

Stel je hebt een trap die glad is, bijvoorbeeld van hout, en jouw woning is zo ingedeeld dat jouw labrador zo nu en dan de trap moet nemen. Dan is het wijsheid deze te bewerken met antislip. Dit kunnen antislip strips zijn, of gedeeltelijk/helemaal bekleed met tapijt. Op deze manier heeft jouw labrador veel meer grip bij het traplopen en is de kans op letsel vele malen kleiner.

Wil jij meer waardevolle informatie over jouw labrador?

De labrador is een fantastisch ras waar zoveel over te ontdekken en te leren valt! Gezien dit blog is de kans groot dat jij een labrador pup hebt, of misschien een pup van een ander ras. Hoe fijn is dan een handboek waar veel waardevolle informatie in staat die jou verder helpt bij de opvoeding/training?!

Jan Jacobs heeft meer dan 20 jaar ervaring met labradors. In die tijd fouten gemaakt, ervan geleerd en veel kennis opgedaan. Het Complete Labrador Handboek is door hem geschreven. Hij wilt net als ik, graag de kennis delen met anderen. Jou helpen een gezonde, gelukkig en gehoorzame labrador in huis te hebben!

In dit e-book lees je onderwerpen als training, opvoeding, de verzorging maar ook wat te doen bij probleemgedrag. Je krijgt er momenteel zelfs 4 gratis bonus e-books bij die perfect aansluiten bij het Labrador Handboek.

De titels van die 4 extra e-books zijn;

  • Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy
  • Je Hond De Baas
  • Honden Training Geheimen
  • Acht Ongelooflijk Simpele Technieken om je hond te laten komen als je roept

Je hebt 60 dagen geld terug garantie, dus niks te verliezen en veel waardevolle informatie te winnen!

het complete handboek voor de labrador

Gebruik Het Complete Labrador Handboek om de opvoeding en training tot een succes te maken!

Via de link hieronder kom je bij het e-book

Ga Direct Naar Het Complete Labrador Handboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *