Vlooien bij je labrador – Hoe herken je het en wat te doen?

In dit artikel lees je hoe je vlooien herkent en op welke manieren je ze kan bestrijden!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
liggende zwarte labrador

Je krijgt waarschijnlijk al overal kriebel bij het idee, vlooien bij je labrador! Het komt nou eenmaal voor, net zoals dat wij mensen luizen kunnen oplopen. Los van het feit dat ze enorme jeuk en irritatie veroorzaken, kunnen ze ook parasieten bij zich hebben. Een voorbeeld hiervan is de lintworm.

Vlooien zijn hele kleine bruinzwarte beestjes die enorm ver kunnen springen. De vlo voedt zich met het bloed van het dier waarop hij zich bevind. In Nederland komt de katten vlo het meest voor, maar deze bloedzuigers zijn ook dol op honden!

Wanneer je labrador jeuk heeft, kan dit meerdere oorzaken hebben. In dit artikel vertel ik je hoe je vlooien kunt herkennen en hoe je het bestrijden ervan aanpakt! Lees gauw verder om te voorkomen dat jou huis straks omgetoverd is in een heus springfestijn aan vlooien!

Hoe ziet een vlo eruit?

Om vlooien bij je labrador te herkennen is het belangrijk om te weten hoe deze er precies uitziet.

Hieronder een opsomming van de kenmerken;

  • Kleur is bruinzwart
  • De grootte van een vlo is ongeveer 2 mm
  • Ze hebben een kleine kop met in verhouding een groot lijf.
  • Langere pootjes
  • Ze kunnen enorme sprongen maken, wel tot een meter ver!
afbeelding van een vlo

Zodra je het vermoeden hebt dat je labrador vlooien heeft, kan je checken of je de uitwerpselen in de vacht kan vinden. Dit zijn hele kleine zwarte korreltjes. Om te testen of dit uitwerpselen van een vlo zijn, zou je ze op een nat keukenpapiertje kunnen leggen. Wanneer er een roodbruine gloed om het zwarte korreltje ontstaat weet je dat het daadwerkelijk om vlooien poep gaat.

Hoe je het beste kan zoeken naar vlooien

Vlooien zitten werkelijk overal waar dieren komen. Ze zitten ergens verstopt te wachten op die ene pechvogel, om vervolgens de sprong te wagen naar hun vacht. Als je besluit opzoek te gaan naar vlooien bij je labrador, is het wijsheid hierbij een vlooien kam te gebruiken. Pak er dan een nat keukenpapier bij en klop hier met regelmaat de kam op uit.

Op deze manier kun je vlooien, uitwerpselen en de eitjes van de vlo vinden. De eitjes zijn wit van kleur, maar zodra ze op het natte keukenpapiertje terecht komen kleuren ze een beetje roze.

Plekken waar vlooien bij je labrador zich vaak bevinden

Bij een vlooien besmetting zijn er een aantal plekken waar je ze gegarandeerd kunt vinden;

  • Onder de oksels
  • Bij de liezen
  • Op de buik
  • Bij de staartaanzet
  • Bij de oren

Levenscyclus van een vlo

Als er een moment komt dat je vlooien bij jou thuis moet gaan bestrijden, is het handig om te weten hoe de levenscyclus van een vlo in zijn werk gaat. Een vrouwtjes vlo voedt zicht met het bloed van het dier en begint met het produceren van eitjes. Zo’n vrouwtjes vlo legt rond de 50 eitjes per dag en kan tot wel 1000 eitjes leggen in haar leven!

Een gedeelte van deze eitjes zal vanuit de vacht in huis terecht komen. Denk aan de hondenmand, het tapijt, de bank of misschien zelfs in bed! Na een paar dagen komen er hele kleine larven uit de eitjes. Ze zijn lang en zo dun als een haar, waardoor ze niet zo gemakkelijk met het blote oog te zien zijn.

Ze verstoppen zich in allerlei kiertjes in huis. De larven voeden zich met huidschilfers die zich bevinden in bijvoorbeeld het tapijt of de hondenmand.

cyclus van een vlo

Na zo’n 2 tot 3 weken verpopt zo’n larf zich en ontstaat daarin een volwassen vlo. In ongeveer 2 weken tijd is zo’n verpopte vlo klaargestoomd, maar hij kan minimaal 6 maanden overleven in zo’n pop. In de praktijk komen ze redelijk snel uit zo’n cocon. De vlo moet getriggerd worden door trillingen en warmte wil de vlo daadwerkelijk ontpoppen.

Deze volwassen vlo zal op zijn beurt deze cycles weer voortzetten. Zo weet je ook gelijk hoe zich een vlooienplaag kan ontwikkelen!

Vlooien bij je labrador herkennen

De vlooienbeet veroorzaakt de onuitstaanbare jeuk bij je labrador. Zo’n vlooienbeet kan zelfs een pijnprikkel geven waardoor je labrador letterlijk opspringt om vervolgens te gaan krabben. Door deze vlooienbeten en het krabben kunnen er flinke huidirritaties ontstaan.

Als je labrador voor een langere tijd veel krabt en knaagt aan de huid, kan dit zelfs voor pleksgewijze kaalheid zorgen! Er bestaat zelfs een kans dat je labrador een allergische reactie ontwikkeld voor het speeksel van de vlo. Een enkele vlooienbeet kan dan al zorgen voor intense jeuk en eventueel natte etterende plekken op de huid.

Het frustrerende is dat je in zo’n geval misschien wel helemaal geen vlo kan vinden, omdat het er maar één hoeft te zijn die zorgt voor zo’n allergie reactie!

Vlooien kunnen zorgen voor een besmetting van de lintworm. Wanneer je ontdekt dat jou labrador lintwormen heeft is het goed om te ontwormen, maar dus ook om te checken of ze geen last hebben van vlooien!

Er bestaat een kans dat de vlooien in huis zich ook gaan voeden via jou als hondeneigenaar. Je zult dan last krijgen van jeukende bultjes op de huid.

Vlooien bij je labrador bestrijden

Wanneer je hebt ontdekt dat deze irritante bloedzuigers zich bij jou labrador bevinden, is het noodzaak de juiste maatregelen te treffen. Je kunt er vanuit gaan dat wanneer je één vlo hebt gevonden, er zich heel wat eitjes in huis bevinden!

Het is van belang dat niet alleen de volwassen vlooien bestreden worden, ook alle eitjes en larven moeten worden uitgeroeid. De hele omgeving waar de hond zich bevind moet worden behandeld. Alle donkere plekken in huis, zoals kieren in de vloer, kieren bij plinten, onder en in het tapijt, maar ook dekens en kussen moeten worden gewassen.

De vloer moet worden gezogen en zo ook de auto als je labrador daar komt. Zodra je de stofzuiger hiervoor gebruikt hebt, gooi de stofzuiger zak dan gelijk weg in een goed dichtgeknoopte plastic zak!

Als je meerdere huisdieren hebt, is het wijsheid deze tegelijk te behandelen. Let wel dat het per diersoort kan verschillen welk bestrijdingsmiddel je hiervoor moet gebruiken. Voor je labrador kun je uit verschillende type anti-vlooien middelen kiezen. Zo zijn er tabletten, sprays, poedervorm middelen, spot-on oliën, shampoos en vlooienhalsbanden. Niet te vergeten ook bestrijdingsmiddelen voor je huis!

Anti-vlo bestrijdingsmiddelen op een rij

Heb jij vlooien bij je labrador gevonden? Dan zit er maar één ding op, bestrijden die handel! Om je te helpen bij het zoeken van de juiste producten zet ik ze hieronder voor je op een rij.

Anti-vlo tabletten – Beaphar Anti Vlo

De anti-vlo tabletten van Beaphar werken razendsnel en zijn zeer effectief. Na 15 min start de werking al, en binnen ongeveer 6 uur zijn alle vlooien bij je labrador verleden tijd! De vlooien raken vergiftigt doordat het bestrijdingsmiddel zich in het bloed van je labrador bevind. De tabletten zijn geschikt voor je labrador vanaf 11 kilo tot 57 kilo.

Bij een zeer heftige vlooien besmetting kan het zijn dat de behandeling herhaalt moet worden. Per dag mag je niet meer dan 1 behandeling doen.

De tabletten dienen via de bek bij je labrador te worden toegediend. Dit kan je doen in combinatie met wat voedsel. Mocht je van jouw labrador weten dat dit niet werkt, breng dan de tabletten zover mogelijk achterin de keel en houdt de bek even gesloten tot ze doorgeslikt worden.

Het voordeel van tabletten is dat ze zo effectief zijn en goed te combineren met eventueel jonge kinderen. Bij bijvoorbeeld een vlooien spray op de vacht, die bevat giftige stoffen. Wij als volwassen kunnen daar rekening mee houden maar bij jongere kinderen is dit een lastige opgave!

Beaphar anti vlo tabletten

Verlos jouw lieve labrador van die vervelende bloedzuigers!

Via de knop hieronder kom je bij de Beaphar Anti Vlo Tabletten

Ga Direct Naar Beaphar Anti Vlo Tabletten

Spot-on Frontline Combo pipetten – Tegen vlooien én teken

Frontline Combo is een bestrijdingsmiddel die vlooien én teken dood. Door de samenstelling van dit product doodt het niet alleen volwassen vlooien en teken, ook de eitjes en larven van de vlooien!

Je behandeld je labrador aan de hand van een pipet met olie druppels op een plekje op de huid. De olie wordt langzamerhand opgenomen in het bloed. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur de teken en luizen. Het beschermt je hond tot 2 maanden tegen vlooien en tot één maand tegen teken.

Het is de belangrijk dat je hond na de behandeling 2 dagen niet zwemt of gewassen word. Als je bijvoorbeeld een fanatieke zwemmer hebt, zal tot 6 weken na toediening de werkingsduur niet verkort worden. Daarna kan de werking wat sneller afnemen.

frontline combo pipetten

Begin met bestrijden en bescherm jouw labrador!

Via de knop hieronder kom je bij de Frontline Combo Pipetten

Ga Direct Naar Frontline Combo Pipetten

Anti vlo Beaphar Shampoo

Er is ook een shampoo van Beaphar die je kunt gebruiken. De werkingsduur is echter maar maximaal 1 week. Het is dan ook enkel een middel om een vlooienbesmetting uit te roeien. Het geeft daarna verder geen bescherming tegen een nieuwe vlooienbesmetting.

Het is slim om de was behandeling na 1 week nogmaals te herhalen om zeker te weten dat je alles hebt bestreden. Het is aan te raden om bij gebruik van de shampoo bijvoorbeeld ook de anti-vlo tabletten te gebruiken. Zo maak je de bestrijding wat krachtiger.

Let wel altijd op bij het combineren van bestrijdingsmiddelen dat het niet te giftig word voor je labrador zelf. Bij twijfel kan je altijd even je dierenarts raadplegen.

Het is aan te raden voor een labrador om 2x – 200ml shampoo aan te schaffen.

Beaphar vlooien shampoo

Ga aan de slag met de Beaphar Shampoo en was die vlooien weg!

Via de knop hieronder kom je bij de Beaphar Shampoo

Ga Direct Naar De Beaphar Shampoo

Anti-vlo Beaphar Vlooienband

De vlooienband van Beaphar werkt optimaal na zo’n 2 tot 4 dagen en geeft tot 6 maanden bescherming. Dit is vooral een bestrijdingsmiddel om een vlooienbesmetting voor te zijn.

De vlooienband is op maat te maken. Bij bevestiging moeten nog twee platte vingers tussen hals en band kunnen. Het uiteinde wat je overhoud kun je afknippen. De vlooienband is ook waterbestendig. Het zwemmen in het water heeft dus geen invloed op de effectiviteit van de vlooienband.

De vlooienband van Beaphar is in 3 verschillende kleuren te verkrijgen; zwart, wit en rood.

Beaphar vlooienband

Voorkom die akelige vlooien met de vlooienband van Beaphar!

Via de knop hieronder kom je bij de Beaphar vlooienbanden

Ga Direct Naar De Beaphar Vlooienbanden

Anti-vlo sprays en poeder voor je labrador

Deze variant is een stuk minder populair tegenwoordig, daar er veel betere alternatieven zijn en ook nog eens veiliger. Als je nagaat dat de behandeling inhoud dat je jouw labrador volledig moet in sprayen of poederen. Dan zit lekker knuffelen er niet meer in voor een aantal dagen. Met jonge kinderen is deze vorm van bestrijding ook niet aan te raden.

Anti-vlo Beaphar spray voor de omgeving in huis

Wanneer je het hele huis hebt stof gezogen wordt het tijd voor de Beaphar omgevingsspray! Dit is een spray die de vlooien, eitjes en larven bestrijd. Het werkt door middel van aerosolen en is hierdoor heel gebruiksvriendelijk. Je kunt de spray gebruiken voor het tapijt, de bank, de hondenmand en verdere omgeving van je labrador.

De ontpopte vlooien kunnen tot zo’n 6 maanden overleven in hun cocon en zijn zeer goed beschermt. Zo ook tegen de omgevingsspray. Hierdoor is het aan te raden de spray minimaal 6 maanden toe te passen in huis. Zo doorbreek je de levenscyclus van de vlo en voorkom je her besmetting!

Beaphar omgevingsspray

Bestrijd het huis met de Beaphar spray en voorkom zo her besmetting!

Via de knop hieronder vind je de Beaphar omgevingsspray

Ga Direct Naar De Beaphar Omgevingsspray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *