Je labrador leren apporteren? Zo pak je het aan!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

zwarte labrador met eend

Geregeld zie je hondeneigenaren het bekende balspel spelen met hun hond. Het is iets leuks om samen te doen en je hond krijgt gelijk zijn beweging. Niet iedere hond vind een voorwerp ophalen en terugbrengen even leuk. Het is echt één van de eigenschappen van de labrador, het zit in zijn bloed. Daarom misschien wel extra leuk je labrador te leren apporteren.

Retrievers zijn gefokt om geschoten wild op te halen en naar de voorjager te brengen. Door zijn enorme uithoudingsvermogen en uitstekende oriëntatievermogen als het gaat om het ophalen van wild, is de labrador een kei in apporteren.

Het is een actieve bezigheid en een labrador werkt graag voor zijn baas. Om een gelukkige evenwichtige labrador in huis te hebben is het slim om apporteer werk met hem te doen.

In dit artikel lees je hoe je jouw labrador kan leren apporteren en wat je daarbij nodig hebt.

Benodigdheden bij apporteren

Wanneer je aan de slag gaat met apporteren heb je niet zoveel nodig. Voor een jonge pup is het goed een voorwerp te gebruiken wat niet te zwaar is. Je kan bewijze van kiezen voor een oude sok, maar misschien leuker om een speeltje of een “dummy” te gaan gebruiken.

Officieel word de “dummy” gebruikt bij apporteren en is te verkrijgen in verschillende gewichtsklasse. Het prettige aan een dummy is dat hij mooi blijft drijven in het water en een goede grip heeft. Als de dummy steeds natter wordt zal hij ook iets zwaarder worden, een extra uitdaging voor je labrador!

Bij een jongere labrador kun je dummy’s gebruiken met een gewicht van 250 gram. Bij een volwassen labrador kun je gerust kiezen voor de dummy met een gewicht van 500 gram.

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken bij apporteren. Zo zijn er ook speciale ballenwerpers waarmee je zelf heel handig de bal heel ver weg kunt gooien. Ook zijn er flashing sticks met led verlichting erin, zo kun je ook in het donker apporteren!

Het is van belang dat het gekozen voorwerp enkel gebruikt word voor apporteer werk en het daarna weer opbergt als jullie klaar zijn. Zo blijft het interessant voor je labrador en zal hij het voorwerp associëren met apporteren!

Verder heb je wat lekkere snacks nodig om je labrador te kunnen belonen.

Je labrador aanleren te apporteren

We zijn aangekomen bij de praktijk. Je labrador leren apporteren vergt wat tijd en geduld. Het is belangrijk dat je het stap voor stap doet en niet te snel gaat. Wanneer je jouw labrador pup leert apporteren bouwt hij ook aan zijn zelfvertrouwen als hij successen behaald. Het is aan jou als eigenaar om hierin goede sturing te geven.

Hieronder volgt een stappenplan om je labrador te leren apporteren. Er zijn wellicht meerdere manieren om dit aan te leren. Ik persoonlijk vond deze erg prettig werken, en met succes! In de training ga ik er even vanuit dat er gewerkt wordt met een Kong Cool. Het is gemaakt van ijzersterk rubber en zeer geliefd onder de hondenliefhebbers en hun viervoeters! De Kong blijft drijven en met het touw wat eraan vastzit, kan je met gemak wat verder gooien. Uiteraard ook buiten het water te gebruiken. Maat L of M van de Kong Cool is aan te raden bij een labrador. Met een pup kan je de kleinste maat kiezen.

Stap 1: Kong Cool introduceren en interesse wekken

Om te beginnen heb je de interesse van je labrador nodig om aan de slag te kunnen. Pak de Kong erbij en laat het je labrador zien alsof het iets allemachtig prachtigs is! Praat erbij en wees enthousiast. Doe dit wel op een manier dat je labrador de Kong Cool niet kan pakken.

Ga hiermee door totdat je merkt dat hij de Kong gaat volgen en zelf enthousiast raakt. Je zult merken dat je labrador er graag mee wilt spelen! Het is belangrijk dat hetgeen wat je introduceert dus ook nieuw is voor jou labrador. Geen speeltje o.i.d. waar hij al eerder mee heeft gespeeld.

Stap 2: Het commando aanleren

Als je nog een hele jonge labrador pup hebt zal hij het commando ‘wacht’ nog niet kennen. In dit geval is het handig een halsband met lijn bij de hand te hebben. Kent je labrador dit commando wel kun je deze gelijk toepassen zonder lijn.

Je labrador zijn interesse in de Kong is gewekt en hij kan niet wachten hem te veroveren! Vanaf dat moment leg je de Kong bij je op de grond. Als je labrador het commando ‘wacht’ kent, dan geef je dit commando zodra je de Kong op de grond legt.

Bij je pup houd je hem vast aan de lijn zodat hij niet bij de Kong kan komen. Mocht hij het commando ‘zit’ kennen dan kan je deze op dat moment toepassen.

labrador pup leert apporteren

Zodra je labrador de Kong mag pakken zeg je bijvoorbeeld “apport” of “Kong” als commando. Zodra hij de Kong heeft beloon je hem uitbundig! Herhaal dit een aantal keer per dag zodat je labrador de link legt bij het commando. Zodra dit goed gaat kun je de Kong steeds iets verder van je wegleggen. Op deze manier kun je de afstand steeds meer vergroten.

Wanneer je het commando “apport'” gebruikt kan je dit in principe bij elk willekeurig voorwerp toepassen. Het kan ook zijn dat je jouw labrador verschillende voorwerpen bij de naam wilt laten apporteren.

Dit is goed mogelijk, maar begin dan wel eerst met één voorwerp totdat hij het helemaal onder de knie heeft. Dan kun je doorgaan naar een ander voorwerp met andere benaming.

Stap 3: De Kong Cool leren loslaten

Dan volgt er een belangrijk onderdeel van de training, het leren loslaten! Het is natuurlijk fantastisch dat hij het voorwerp ophaalt voor je, maar moet het daarna wel willen afstaan. Je start deze oefening wanneer je labrador de Kong in zijn bek heeft.

Je pakt de Kong Cool vast en bied de beloning aan. Zodra je labrador de Kong loslaat geef je het commando “los”. Daarna geef je de beloning en reageer je met een blije stem. Dit blijf je zo een aantal keren herhalen zodat je labrador het commando “los” doorkrijgt.

Op den duur kun je de beloning van een snack gaan vervangen voor bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje. Nog weer later laat je de speciale beloning weg en word het opnieuw mogen apporteren de beloning voor je labrador.

Stap 4: Het terugbrengen van de Kong Cool

Als de bovengenoemde stappen feilloos worden uitgevoerd komt misschien wel het moeilijkste gedeelte. Het terugbrengen van de Kong naar jou. In sommige gevallen is het geen probleem, en heb je mazzel als jouw labrador dit uit zichzelf doet.

Wanneer dit niet zo is is ook hierbij het gebruik van de halsband en lange lijn aan te raden. Als je labrador niet van plan is zijn buit bij jou af te geven, kan je hem toch op een rustige manier jouw kant op krijgen. Voorkom dat je achter hem aan gaat, dit kan je labrador gaan zien als een leuk spelletje!

Zorg er weer voor dat je een leuke of lekkere beloning hebt voor je labrador zodat hij reden heeft om bij jou terug te komen. Zoals ik eerder benoemde bij stap 3, zal ook hierbij de lekkere beloning uiteindelijk achterwege kunnen blijven. Je labrador zal doorkrijgen dat het terugbrengen van de Kong resulteert in opnieuw apporteren!

Apporterende zwarte labrador met dummy

Tip: Apporteren is leuk! Zorg dat het voor beide een plezierig spel blijft. Word niet boos op je labrador als het niet meteen lukt. Ga pas door naar de volgende stap als de huidige stap helemaal goed gaat!

Houd in het begin de oefenmomenten nog kort. Denk aan ongeveer een minuut of tien per keer, en dat zo’n 2 a 3 keer per dag. Zo houd je de interesse van je labrador vast en stop je weer voordat hij zich verveelt.

Apporteren voor gevorderden

Het aanleren van apporteren aan je labrador is inmiddels geslaagd! Dan is het leuk om dit wat uit te breiden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het voorwerp te verstoppen zonder dat jouw labrador dit ziet. Vervolgens geef je het commando “apport” of de benaming die je bij het voorwerp hebt aangeleerd. Dit kan je doen in verschillende ruimtes in huis of buiten!

Nog een andere optie is dat je samen met je labrador het voorwerp ergens neerlegt. Hierbij is het dus de wél de bedoeling dat hij dit ziet. Vervolgens ga je even wat anders doen en geef je na een poosje het commando aan je labrador.

De kunst is dat hij nog heeft onthouden waar het voorwerp ligt. Merk je dat dit nog lastig is dan kun je je labrador een beetje de goede richting op sturen.

Klaar om je labrador te leren apporteren?

Ben jij enthousiast geraakt na het lezen van dit artikel? Heb jij wel zin in een nieuw plezierig spel met je labrador?

Het Complete Labrador Handboek is daar een mega goed hulpmiddel bij! Hierin vind je alles over wat betreft het leren apporteren. Niet alleen dat, het staat bomvol informatie met betrekking tot jouw labrador!

Zoals onder andere;

  • De basis opvoeding van jouw labrador
  • Verschillende commando’s (ook het commando “wacht” of “blijf” waar je veel baat bij hebt met apporteren!)
  • Technieken om je labrador te laten komen wanneer je hem roept (ook ideaal i.c.m. apporteren)
  • Het allerbelangrijkste onderdeel van succesvol trainen
  • Geheimen van professionele hondentrainers

Bij de aanschaf van het complete labrador handboek heb je 60 dagen niet goed geld terug garantie. Daarbij is er nu een actie! Je krijgt er gratis 4 ebooks bij! De titels van deze e-books zijn;

  1. Je Hond De Baas
  2. Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy
  3. Honden Training Geheimen
  4. 8 Ongelofelijke Simpele Technieken Om Je Hond Te Laten Terugkomen Als Je Hem Roept
het complete handboek voor de labrador

Leer jouw labrador te apporteren en maak jullie band samen nóg sterker!

Via de knop hieronder vind je Het Complete Labrador e-book en de extra’s!

Ga DIRECT Naar Het Labrador Boek En de Extra’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *