Je labrador bang voor vuurwerk? Lees hier tips

Heeft jou labrador vuurwerkangst? Lees hier hoe je het kan voorkomen of tips die goed van pas komen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Blonde labrador kop

Iedere jaar weer opnieuw komt dat ene moment, Oud en Nieuw! Voor veel mensen een leuk moment om naar uit te kijken, reden voor een feestje! Helaas voor veel viervoeters een veel minder leuk moment. Wellicht is je labrador bang voor vuurwerk, is hij erg angstig zodra de klok twaalf uur slaat.

Vaak zelfs al eerder, gezien er meestal al een aantal dagen van tevoren vuurwerk word afgestoken. Erg sneu voor labradors die hier veel stress en angst bij ervaren. Het uitlaten kan ineens een hele strubbeling worden, zeker als jouw labrador zijn behoefte niet eens meer doet.

De ene hond is de andere niet, hierdoor zit er ook zeker verschil in qua hoe een hond reageert op in dit geval vuurwerk. Sommige maken zich van nature hier niet zo druk om terwijl de ander zelfs met goede begeleiding van jongs af aan angstig bij blijft.

In dit artikel geef ik je een aantal tips als je labrador bang is voor vuurwerk en hoe je jou pup van jongs af aan kan laten wennen .

Redenen waarom je labrador bang is voor vuurwerk

Het oorverdovende kabaal zo ineens uit het niets, het is net oorlog! Niet zo gek dat jou labrador niet weet wat hij daarmee aan moet en bang is. Het valt niet uit te leggen aan je viervoeter wat er gebeurd en waar het goed voor is.

Een van de redenen waarom je labrador bang is voor vuurwerk kan zijn dat hij als pup of als jonge hond een traumatische ervaring heeft meegemaakt. Dit kan daadwerkelijk met vuurwerk zijn geweest maar ook met een andere harde knal of harde klap. Dit kan een herinnering blijven waar je labrador maar moeilijk van los komt.

Een andere reden kan zijn dat er niet goed ingespeeld is op de schrikreactie op zo’n moment. Wanneer er op wat voor manier dan ook aandacht besteed word aan de geschrokken hond, bevestig je de angst die je hond op dat moment heeft. Hierdoor zal jouw labrador in soortgelijke situaties iedere keer opnieuw die angst ontwikkelen.

Niet alleen het geluid maakt dat je labrador bang is voor vuurwerk, ook de geur speelt hierin een belangrijke rol. Het is een geur van zwavel en brand. In deze situatie is het van essentieel belang dat jouw labrador vertrouwen heeft in jou. Als hondeneigenaar bouw je aan een band waarin je vertrouwen geeft en bied je veiligheid.

Wanneer het eenmaal Oud en Nieuw is kan je van tevoren een aantal maatregelen treffen voor jezelf en je labrador. Juist de weken voor en na oud en nieuw zijn soms funest. Ineens bedenkt een grapjas op straat dat het leuk is om een rotje richting jou en je labrador te gooien. Schiet er toch per ongeluk een pijl van iemand anders de verkeerde kant op precies in jullie richting.

Als dit soort situaties zich voor doen, heb je kans dat je labrador zijn vertrouwen op dat moment in jou verliest. Wij als mens weten dat je er zelf op dat moment niet zoveel aan kunt doen, maar jouw labrador snapt dat niet. Die heeft helaas een traumatische ervaring opgedaan met alle gevolgen van dien!

Helaas kun je jouw labrador daar niet volledig voor behoeden.

Je labrador pup laten wennen aan vuurwerk

Als je zo goed als zeker wilt weten dat vuurwerk jouw labrador niks doet, is het belangrijk van pup af aan daarmee aan de slag te gaan. Je zal je pup spelenderwijs moeten leren omgaan met harde, onbekende geluiden.

bruine labrador pup onder stoel

Wat ik zelf een hele fijne manier vind is om te werken met de laptop of ipad en bijvoorbeeld youtube. Wanneer je pup moe is en al lekker in zijn bench ligt, zette ik de ipad op een afstandje van de pup. Ik zocht dan een geluidsopname van vuurwerk op, en zette het geluid nog zacht.

Via youtube kun je speciale opnames vinden die geschikt zijn op te gebruiken bij zo’n training. Doordat jouw pup op dat moment heel relaxt is of zelfs slaapt zal hij bewust of onbewust toch het geluid opnemen in de hersenen. Het geluid staat nog zacht dus voorkom je een schrikreactie.

Op deze manier leert je pup dat er bij deze geluiden niks aan de hand is en geen reden is tot paniek. Als je merkt dat dit steeds goed gaat kun je het volume langzamerhand steeds iets opvoeren. Uiteindelijk vond ik het een bijzonder moment dat het geluid best hard stond en mijn pup gewoon heerlijk lag te slapen!

Volledig gewend aan het geluid en niks bijzonder meer om bang voor te zijn. Je kunt het wel een beetje vergelijken met de deurbel in huis en een slapende baby. Wij hebben altijd de deurbel gewoon gelaten voor wat het is. Een baby went gaandeweg aan dit geluid en zal er dan tijdens een slaapje ook niet zo gauw wakker van worden.

Nog een tip hierover, je zou je pup op deze manier ook kunnen laten wennen aan sirenes! Ook daarvan zijn speciale opnames via youtube te vinden.

Een volwassen labrador laten wennen aan vuurwerk

Als het gaat om een angstige volwassen labrador die al een patroon in zijn gedrag heeft gevormd, kost dat meer geduld en energie. Voorkomen is nou eenmaal makkelijker dan genezen.

Wees ervan bewust dat deze angst nooit helemaal zal verdwijnen, daarvoor zit het waarschijnlijk te diep. Wat een goed teken is, is als je labrador jouw bevestiging ‘vraagt’ over deze situatie. Dit kan zijn doordat hij je aankijkt of naar je toe komt. Op zo’n moment is het onwijs belangrijk dat je de juiste houding aanneemt als roedelleider, krachtig en zelfverzekerd!

vragende blonde labrador kop

Waar het fout gaat is als je jou labrador gaat troosten. Zoals eerder benoemd bevestig je dan juist zijn angst. Wel kun je een steun zijn voor hem. Als je labrador er behoefte aan heeft laat hem dan bij je liggen of zitten. Probeer dit te doen voor de situatie zich voor doet die angst en stress veroorzaakt.

Zorg ervoor dat je zelf neutraal blijft, dat houd in, niet aaien of troostende woorden zeggen tegen je labrador. Straal uit dat er niks bijzonders aan de hand is en laat vooral je labrador niet merken dat ook jij je irriteert aan het vuurwerk. Dat is best logisch gezien juist dat hetgeen is waarvoor jou labrador zo angstig is. Hij voelt jou feilloos aan dus is het van belang dat je zelf rustig en kalm blijft.

Als je labrador wilt vluchten

Sommige honden zijn zo angstig dat ze willen vluchten bij het horen van vuurwerk of soortgelijke geluiden. De hond van mijn moeder bijvoorbeeld, die kroop met Oud en Nieuw helemaal achter het toilet. Een plek waar die normaal nooit kwam echter op zo’n moment was dat de uitweg!

In dit soort situaties is het al heel mooi als je “het vluchtgedrag” kan omzetten in “naar jou toekomen”. Zo kan je de steun zijn voor je labrador die hij op dat moment nodig heeft. Om dit voor elkaar te krijgen zal je de angst situatie voor moeten zijn.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets lekker aanbieden aan je labrador waar je hij dol op is, net voor het vuurwerk echt begint. De timing is cruciaal, want wanneer je te laat het lekkers geeft beloon je de angst die hij op dat moment ontwikkelt ,of zal hij acuut geen trek meer hebben.

Wanneer je merkt dat je zelf geen verandering kan maken in dit angst en vlucht gedrag, is het wijsheid een gedragsdeskundige te benaderen die hierbij hulp kan bieden.

Medicatie bij vuurwerkangst

Er zijn verschillende middelen om de markt te verkrijgen die zouden helpen wanneer je labrador bang is voor vuurwerk. Echter zit daar ook medicatie bij die je NIET zou moeten gebruiken. Dit is medicatie die spierverslappend werkt maar mentaal wordt je labrador juist gevoeliger.

Voor het oog lijkt je viervoeter heel relaxed alleen mentaal heeft je hond nog steeds dezelfde angst, maar kan die door de medicatie niet uiten! Dit is juist nog meer beangstigend voor je labrador om te ervaren. Dit zal dus averechts werken.

Enkele voorbeelden van medicatie die je wel goed zou kunnen uitproberen. Ze werken rustgevend en kunnen de scherpe randen van de angst wegnemen;

 • Adaptil tabletten®
 • Zylkene®
 • Telizen®
 • Clomicalm® (Niet gebruiken bij labradors met epilepsie of hartproblemen)

Aan te raden is om met bovengenoemde medicatie 1 ot 2 maanden van tevoren het gebruik te starten. Bij vuurwerkangst zal dat oktober zijn. Het kan per hond verschillen wat de effecten van de medicatie daadwerkelijk zijn.

Er zijn ook bepaalde verdampers die je in het stopcontact steekt. Deze dampen bevatten feromonen die een rustgevend effect hebben op jouw labrador. Hierbij is het goed 2 weken van tevoren te starten tot een week erna. Een voorbeeld hiervan is de verdamper van Adaptil®.

Ik raad aan wanneer je labrador bang is voor vuurwerk en je medicatie overweegt, eerst je dierenarts te raadplegen. Zo kun je in overleg de beste keuze maken welke medicatie je kan uitproberen.

#10 tips bij de jaarwisseling

 • Zorg dat je hond een veilige fijne plek tot zijn beschikking heeft. Als dit een bench is of hij onder een tafel of stoel gaat liggen kan je overwegen hier als extra nog een deken overheen te hangen
 • Zet de tv aan zodat het geluid afleid. Zorg ervoor dat het een zender is waar geen vuurwerk op verschijnt
 • Doe eventueel de gordijnen o.i.d. dicht zodat het vuurwerk niet te zien is
 • Zorg dat deuren goed dicht zitten zodat je labrador niet naar buiten kan schieten
 • Ga op een nog rustig moment een lange wandeling maken zodat hij lekker moe is en in de avond nog maar kort uit hoeft
 • Laat je labrador niet alleen
 • Laat je hond in de tijd rond Oud en Nieuw alleen nog aangelijnd uit
 • Bekijk eventueel de opties voor een vuurwerkvrije vakantie plek
 • Ga hersenwerk doen samen. Zo heeft hij afleiding en maak je hem mentaal moe
 • Geef je labrador iets lekkers, zoals een gevulde kong of een kauw bot waardoor hij afgeleid is. Het werkt ook kalmerend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *