Labrador reu laten castreren – waarom en wanneer?

Denk jij erover je labrador reu te laten castreren? Lees hier de juiste redenen waarom en de voor- en nadelen bij castratie.

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
blonde labrador reu

Als we praten over je labrador reu laten castreren, gaat dit over het verwijderen van de testikels. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hiervoor kiest. Het kan gaan om gezondheidsredenen of om eventueel bepaald (vaak ongewenst) gedrag van je labrador te beïnvloeden.

Bij het laten castreren van je labrador zitten voor- en nadelen. Het is slim op deze na te gaan voor je daadwerkelijk kiest voor castreren. Laat je eventueel goed informeren door een dierenarts.

Denk jij erover na je labrador reu te laten castreren? Weet je nog niet zeker of dit de juiste beslissing is? In dit artikel lees je welke redenen er zijn om je labrador reu te laten castreren. De voor en nadelen en bij welke leeftijd je dit het beste kan laten doen.

Kortom, informatie om een eventuele wel overwogen keuze te maken wat betreft castreren!

De castratie

Wanneer je jouw labrador reu laat castreren worden de testikels verwijderd. Het is heel belangrijk om te weten dat hij daarna nog korte tijd vruchtbaar is. Dit komt omdat er eventueel nog zaadcellen in de zaadleiders aanwezig zijn.

De castratie is een relatief kleine ingreep. Het gebeurd onder volledige narcose. Er is daarna geen antibiotica nodig, wel krijg je wat pijnstilling mee. In principe kan je labrador reu dezelfde dag weer mee naar huis.

De huid rondom de incisie is dun en kwetsbaar waardoor het gemakkelijk geïrriteerd raakt. Hierdoor is het belangrijk dat je labrador niet bij de wond kan. Je hebt grote kans dat hij eraan gaat likken en zo de wond beschadigt.

Op welke leeftijd je labrador reu laten castreren?

Op welke leeftijd jij je labrador reu laat castreren is een belangrijk punt. Het is vooral van belang dat je dit niet bij een te jonge leeftijd laat doen! De hormonen dragen bij aan de juiste groei en ontwikkeling van een jonge labrador reu.

Wanneer hij te vroeg word gecastreerd kan dit bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op de bot groei. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het op de langere termijn gaat zorgen voor gewrichtsproblemen.

Een goede leeftijd om je labrador reu te laten castreren is te wachten tot na zijn eerste levensjaar. Zo heeft hij zich eerst goed lichamelijk en geestelijk kunnen ontwikkelen.

Te lang wachten met castreren kan ook nadelen met zich meebrengen. Wanneer de reden van castreren gaat om ongewenst gedrag, kan dit in de loop der tijd een patroon geworden zijn. Het gedrag is er zo ondertussen ingesleten. Wanneer je labrador reu later pas gecastreerd word, heb je kans dat dit geen effect meer zal hebben op het ongewenste gedrag. Dan kun je beter aan de slag met een gedragsdeskundige om het gedrag te veranderen.

Redenen om je labrador reu te laten castreren

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor castratie. Het kan medisch zijn maar ook om praktische redenen. Medische redenen kan zijn dat er tumoren in de zaadballen aanwezig zijn. Of je labrador heeft prostaat problemen. Onder praktische redenen verstaan we dat jou labrador reu een teefje niet meer kan bevruchten.

bruine labrador liggend in het gras

Ongewenst gedrag

Een van de redenen om je labrador te laten castreren is om ongewenst gedrag te verhelpen. Dit is meteen een belangrijk punt die ik wil toelichten. Want het is niet met zekerheid gezegd dát het ongewenst gedrag tegengaat.

Ten eerste is het moment van castreren erg belangrijk. Wanneer jou labrador reu overmatig seksueel gedrag vertoond, obsessief gedrag bij loopse teven of dominant/agressief gedrag, wordt er gesproken over de invloed van de testosteronspiegel in het bloed.

Het testosteron kan voor een deel zeker van invloed zijn op dit gedrag, maar over het algemeen niet duidelijk in hoeverre dit echt zo is. Sommige mensen word wijsgemaakt dat na een castratie de gedragsproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wanneer er niet op het juiste moment gecastreerd word, kan het ongewenste gedrag al een patroon zijn geworden. Dan heeft je viervoeter het testosteron bij dit gedrag niet meer nodig! In deze gevallen zal een castratie dan ook veelal voor een teleurstelling zorgen.

Sowieso is niet altijd het testosteron de reden van het ongewenste gedrag. Er zijn zelfs gevallen waarbij het ongewenste gedrag juist verergerd na een castratie. Bij gedragsproblemen is het inschakelen van een gedragsdeskundige dan ook een goede optie. Zo kun je de exacte oorzaak van het ongewenste gedrag achterhalen en eventueel alsnog voor castratie kiezen

Voorhuid ontsteking – ‘het eeuwig druppelen’

Nog een reden om te kiezen voor castratie is het voorkomen van voorhuid ontstekingen. Het is iets waar veel labrador reuen mee te maken krijgen. Een voorhuid ontsteking houd in dat er een bacteriële infectie ontstaat die zorgt voor de afscheiding van groenige druppels. Deze vind je dan helaas terug in huis met name op de vloer!

Er zijn antibacterieel reinigers verkrijgbaar bij de dierenarts om de voorhuid mee te reinigen. Je labrador reu laten castreren kan eventueel een oplossing zijn tegen de ontstekingen aan de voorhuid en het druppelen. Helaas is dit niet bij alle reuen zo en bied het dan ook geen garantie.

Om erachter te komen of dit voor jou reu wel de oplossing bied is van tevoren het uitproberen van een chemische castratie. Hier kom ik verderop on het artikel nog op terug.

Het reuen gedrag

Wat onwijs vervelend is, is als jou labrador reu van huis wegloopt opzoek naar loopse teefjes. In huis heel erg onrustig is omdat hij buiten heeft geroken dat er een loops teefje in de omgeving is. Misschien zelf niet meer willen eten. Het is niet prettig om te merken dat dit zoveel invloed heeft op jou labrador en zoveel onrust brengt.

Je labrador reu laten castreren kan dan een goede optie zijn. Het eeuwig rond snuffelen en bij elke boom een druppel plassen is ook reuze irritant. Hiervan is niet met zekerheid gezegd dat bij castreren dit gedrag verdwijnt.

Uit ervaring had ik wel die mazzel met mijn reu. Ik heb toen eerst voor een chemische castratie gekozen en kwam er zodoende achter dat het voor mijn reu wel het verschil maakte.

Chemische castratie

Een chemische castratie houd in dat je de castratie nog kan terugdraaien. Het is dus een perfecte manier om uit te proberen of een definitieve castratie een goede keuze is. Bij een chemische castratie word er met een naald een chip met hormoon onder de huid geplaatst. De plek waar dit gebeurd is tussen de schouders van je labrador.

blonde labrador reu

In principe is het een eenvoudige ingreep en zal de chip met de tijd vanzelf oplossen. Hierdoor is het verwijderen van de chip niet nodig. Er zijn 2 keuzes in het kiezen van de werkingsduur van de chip. Je kunt kiezen tussen 6 maanden of 12 maanden.

Wanneer de chip gezet is zul je langzamerhand gaan zien dat de testikels van je labrador krimpen. Dit is een goed teken dat de chip werkt. Wanneer de chip begint uit te werken zul je dan ook weer zien dat de testikels de oude omvang weer terugkrijgen.

Het is belangrijk te realiseren dat in de eerste twee weken na het plaatsen van de chip, eventueel testosteron gerelateerde klachten juist kunnen toenemen. Daarna zal het testosteron gaan afnemen. De vruchtbaarheid zal bij een kleine chip ingaan na zo’n 6 tot 9 weken en bij een grote chip na zo’n 9 tot 12 weken.

Een chemische castratie bied eigenlijk een soort testperiode om te zien wat castratie doet voor jou labrador! Zo kun je uitproberen of bepaald ongewenst gedrag verminderd of zelfs verdwijnt na het chemisch castreren. Of hij hierdoor minder last heeft van voorhuid ontstekingen en dus niet meer druppelt.

Misschien heb je wel een labrador met een medische achtergrond en kan hij bijvoorbeeld i.v.m. hartklachten niet onder narcose gebracht worden. Ook dan is chemisch castreren een ideale oplossing, zo is het toch mogelijk!

Het is verstandig om met je dierenarts te overleggen wanneer je een chemische castratie overweegt. Samen kun je kijken naar de situatie en of het zinvol is om te kiezen voor castreren. Je dierenarts of jij zelf kan dit doen in samenwerking met een gedragsdeskundige om zo een compleet beeld te creëren.

Voordelen castratie

Laten we de voordelen van castratie eens op een rij zetten;

 • Zonder de paringsdrang die jou reu van nature heeft kan het een aangenamere labrador worden. Binnen en buiten
 • Minder tot geen voorhuid ontstekingen wat inhoud dat er bijna tot niet meer word gedruppeld
 • Minder territoriaal gedrag
 • Je labrador reu heeft minder drang tot weglopen op zoek naar teefjes
 • Ze kunnen rustiger worden in het algemene gedrag en daardoor soms makkelijk in omgang met mensen en/of andere honden
 • Minder dominant (dit kan maar hoeft niet! Ligt volledig aan of het daadwerkelijk testosteron gerelateerd gedrag is)

Nadelen castratie

Aan castreren kunnen ook nadelen zitten. Hieronder zet ik een aantal nadelen op een rij;

 • Gedragsverandering
  Het kan voordelen brengen in het gedrag maar ook nadelen. Wanneer je bijvoorbeeld een wat angstige onzekere labrador hebt, kan dat testosteron net dat beetje zelfvertrouwen nog brengen. Wanneer je dit wegneemt kan dat vervelende gevolgen hebben voor jou labrador. Je kunt dan denken aan het ontwikkelen van angstagressie.
 • Overgewicht
  Na de castratie kan de eetlust van je labrador toenemen, en ze zijn al zulke veelvraten! De stofwisseling wordt alleen wel langzamer na de ingreep dus halen ze langer energie uit de voeding. Wanneer je dus dezelfde hoeveelheid blijft voeren zal je labrador reu te dik worden. Een goede richtlijn is om een kwart minder te gaan voeren. Is dit niet voldoende dan bestaat er ook speciaal dieetvoer. Dit zorgt ervoor dat je in de voerbak wel een aantrekkelijke hoeveelheid kunt doen, zonder dat je labrador teveel calorieën binnenkrijgt.
 • Vachtverandering
  Het is mogelijk dat de vacht van je labrador na het castreren kan veranderen. Vaak niet in positieve zin. Het kan wat doffer worden en meer gaan pluizen. Er kan ook wat meer ‘slag’ in de vacht komen. Overigens heeft dit verder geen negatieve invloed op de gezondheid van je labrador reu.

Ga dus van tevoren goed na wat de reden is dat jij nadenkt over je labrador reu laten castreren. Twijfel je of het doet om de juiste redenen? Overleg dit met je dierenarts en eventueel met een gedragsdeskundige. Zo krijg je een compleet beeld.

Het fijne van een chemische castratie is dat je het eerst kunt uitproberen om te zien of dit het gewenste effect geeft. Zo niet dan raakt de chip uitgewerkt en kun je het daarbij laten. Brengt het wel veel goeds dan kun je eventueel daadwerkelijk gaan voor een permanente castratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *