Je labrador ontwormen

Lees hier waarom ontwormen belangrijk is, welke symptomen er zijn en hoe vaak en wanneer je moet ontwormen.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
blonde labrador kop

Het ontwormen van je labrador is belangrijk voor hem zelf, maar ook voor je eigen gezondheid. Vanaf het moment je pup nog bij de fokker is zal hij als het goed is zijn eerste wormenkuren al gehad hebben. Er zijn bepaalde symptomen die horen bij het hebben van wormen bij je labrador.

Bij een pup zie je dit bijvoorbeeld vaak aan een hele opgezette buik. Dit wordt ook wel een ‘wormenbuikje’ genoemd. Dit zie je ook als ze net hebben gedronken bij de moeder. Zie je zo’n opgezet buikje constant dan kan het een symptoom van wormen zijn.

Zelfs 90% van de pups worden geboren met spoelwormen. Ze zijn dan al besmet geraakt in de baarmoeder of later via de moedermelk. Je labrador ontwormen behoord dan ook tot de standaard verzorging. Zo houd je voor je viervoeter en jezelf de ziektes buiten!

In dit artikel leg ik je uit wat symptomen zijn, hoe vaak en wanneer je moet ontwormen en welke soorten wormen er precies zijn.

Soorten wormen die er zijn

Bij de spoelworm en lintworm zijn de klachten meestal wat vaag. Haak- en hartwormen geven vaak een duidelijker beeld wat betreft klachten.

Er zijn een aantal soorten darmwormen die je labrador kan oplopen. Hij kan zowel binnen als buitenshuis hiermee besmet raken. Hieronder beschrijf ik de worm soorten die het meest voorkomen.

Spoelwormen

Spoelwormen zijn de wormen die het meest voorkomen bij onze viervoeters. De eitjes van deze wormen bevinden zich in de de uitwerpselen van andere besmette honden. Wanneer jouw labrador lekker rond snuffelt in het gras, kan hij op deze manier in aanraking komen met de eitjes.

Labrador pups reageren gevoeliger op de spoelworm dan een volwassen labrador. Pups krijgen diarree of gaan braken. Een volwassen labrador heeft vaak niet echt klachten. Daar kom je meestal achter doordat je een worm in de ontlasting ziet. Daarom is het o.a. belangrijk altijd de ontlasting in de gaten te houden.

Lintwormen

Een lintworm leeft in de dunne darm en kan zo’n 20 tot 80 centimeter lang worden. Het kopje van de lintworm zuigt zich vast aan de darm, dit brengt weinig schade. De besmetting van deze lintworm vind plaats via vlooien.

Wanneer jouw labrador bijvoorbeeld met zijn bek op zijn huid “krabt” kan hij een besmette vlo inslikken. Symptomen van de lintworm zijn o.a. een jeukende anus. Bij een hevige infectie kan buikpijn, wat diarree of gewichtsverlies voorkomen.

Haakwormen

Infecties van de haakworm zijn vaak mild maar kunnen ook ernstige darmontsteking veroorzaken. In Nederland vind de besmetting meestal plaats bij het likken van besmette grond. Zuid-Europese haakwormen zijn wat agressiever. Deze dringen via de huid, zoals onderkant poten, bij de hond naar binnen.

Symptomen zijn jeuk aan de poten, donkere dunne ontlasting en bloedarmoede. Bloedarmoede kun je onder andere herkennen aan bleek tandvlees.

Hartwormen

Hartwormen zijn de meest levensbedreigende soort. Ze bevinden zich namelijk rond het hart en de longslagaderen. Het kan de hartfunctie beschadigen en daardoor leiden tot de dood. De hartworm komt voor rond het Middellandse Zeegebied.

De larven van deze worm bevinden zich bij muggen. Jouw labrador kan besmet raken door een steek van zo’n mug. Wanneer jouw besmette labrador dan weer door een andere mug geprikt word, kan deze mug de besmetting oppikken en zo weer doorgeven aan een andere hond.

Wanneer je labrador geprikt is zwemmen de mini wormpjes via de bloedbaan naar het hart. Het duurt 4 tot 6 maanden voordat deze wormen volwassen zijn. Je labrador wordt niet meteen heel ziek van hartwormen. Soms gaan er maanden of zelfs jaren voorbij voordat er waarneembare klachten ontstaan.

Na 7 jaar kan een hartworm komen te overlijden. Wanneer er in één keer een grotere hoeveelheid hartwormen overlijdt, kan dit een verstopping in de bloedvaten veroorzaken. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de gezondheid van jouw labrador.

Je labrador word niet meteen heel ziek van hartwormen. Soms gaan er maanden of zelfs jaren voorbij voordat er waarneembare klachten ontstaan.

Symptomen bij het hebben van wormen

Het hebben van wormen kan voor uiteenlopende klachten zorgen bij je labrador. Dit hangt er vooral vanaf om welk type worm /besmetting het gaat en hoe groot de besmetting is. Als ze in kleine aantallen aanwezig zijn zal je labrador daar weinig klachten van hebben.

Hieronder benoem ik een aantal symptomen bij het hebben van wormen;

 • Gewichtsverlies
 • Lusteloosheid
 • Doffe vacht
 • Jeuk aan de anus
 • Minder eetlust
 • Diarree
 • Worm in de ontlasting
 • Opgezette buik

Een aantal symptomen bij het hebben van hartwormen;

 • Hoesten
 • Vermoeidheid
 • Benauwd
 • Koorts
 • Hartritmestoornissen

Wanneer je merkt dat jouw labrador één of meerdere symptomen heeft, is het raadzaam de dierenarts te raadplegen. Deze kan vaststellen of uitsluiten dat er wormen aanwezig zijn bij je labrador.

Je labrador ontwormen – hoe vaak en wanneer?

Je labrador ontwormen is goed om regelmatig te doen. Het voorkomt verspreiding van eitjes in de omgeving. Ook wanneer je kleine kinderen hebt is dit van belang. Zij hebben een hoger risico zo’n besmetting van bijvoorbeeld een spoelworm op te lopen. Naast regelmatig ontwormen, is je labrador behandelen tegen vlooien en teken ook iets wat je niet mag vergeten!

Hoe vaak je jouw labrador moet ontwormen hangt af van welk middel je precies gebruikt. Wel is er een richtlijn voor standaard momenten dat je ontwormt. Bij een pup gebeurd dit bij een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken oud. Bij een juiste fokker is dit dus al gebeurd voor jou pup in huis komt.

labrador met moeder en kind

Daarna ontworm je weer bij 4 en bij 6 maanden. Na die tijd is het een keuze die je zelf kunt maken. Wanneer je kleine kinderen hebt is het aan te raden om elke 3 maanden te ontwormen. Zijn er geen kleine kinderen dan kun je kiezen voor 2 keer in het jaar te ontwormen.

Heb je meerdere honden in huis, ontworm ze dan allemaal tegelijk. Zo voorkom je dat je net ontwormde hond, eventueel weer word besmet door een nog niet ontwormde maar wel besmette hond.

Houd altijd de ontlasting van je labrador in de gaten zodat je eventueel vroegtijdig wormen kan constateren.

Tips bij je labrador ontwormen

Je hebt net kunnen lezen dat je labrador ontwormen van belang is voor zijn gezondheid. Ook voor die van jouzelf en je omgeving! Vraag bij het aanschaffen van jouw labrador aan de fokker of dit gebeurd is in de eerste weken. Meestal kun je dit ook terugvinden in het paspoort van je pup.

Nog een tip bij het geven van een ontwormingskuur. De meeste honden zullen zo’n ontwormingsmiddel niet met enthousiasme nuttigen. Daarom is het slim op bijvoorbeeld zo’n pil weg de moffelen in een paar plakken kaas. Of in een lekkere dikke plak leverworst.

Sommige zijn echter slim genoeg om dit door te hebben en werken die pil weer uit hun bek. Dan is het wijsheid de pil met eventueel wel wat lekker eromheen ver achterin de bek te steken. Houd daarna de bek van je labrador dicht en wrijf wat langs de keel. Op deze manier zal hij de pil door gaan slikken. Soms moet je even wat geduld hebben.

Via de knop hieronder vind je een overzicht met ontwormingsmiddelen. Zo kun je direct aan de slag!

Ga aan de slag met het ontwormen van jouw labrador!

Via de knop hieronder kom je bij het overzicht van de juiste ontwormingsmiddelen.

Ga Direct Naar De Ontwormingsmiddelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *