Muilkorf bij je labrador – welke functies heeft het?

In dit artikel omschrijf ik de functies van een muilkorf en hoe je jou labrador er aan kan laten wennen

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Dat er een soort taboe rust op de muilkorf is duidelijk. Veel mensen doen de aanname bij het zien van een muilkorf bij je labrador, dat het een valse hond is. Een hond die agressief is en bijt! Mensen lopen er met een grote boog omheen of kijken wat beangstigend.

Ik persoonlijk weet wel beter, maar ook ik blijf het altijd toch een wat minder fraai gezicht vinden. Zelfs voor iemand zoals ik, die nog zoveel andere redenen weet waarvoor een muilkorf gebruikt wordt. Helemaal kwalijk kun je het de mensen niet nemen. Ze weten waarschijnlijk niet beter dan dat het is om bijtincidenten te voorkomen.

Misschien weet ook jij niet wat nog meer redenen kunnen zijn voor een muilkorf bij je labrador? Of ben je van plan er eentje aan te schaffen en weet je niet waar je op moet letten? In dit artikel geef ik antwoord hierop.

Lees gauw verder!

Welke redenen zijn er voor een muilkorf bij je labrador?

Om een wat beter beeld te geven wat betreft de muilkorf, leg ik je hieronder uit welke redenen er zijn om hiervoor te kiezen. Wie weet herken je wel één van de problemen die ik benoem en kan het een oplossing zijn voor jou en je labrador!

Je labrador eet alles wat los en vast zit

Dat labradors veelvraten zijn is niks nieuws. Wat wel heel vervelend is, is als jou labrador dingen eet die niet goed voor hem zijn. Wanneer je op straat loopt en jou labrador vind een zakje met een broodje pindakaas erin. Met heel veel pech verdwijnt de boterham met zakje en al in de maag van jou labrador!

Dit is geen goede zaak en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Voor je het weet ligt jou labrador op de operatietafel, om het één en ander uit maag of darmen te vissen. Wie weet haalt jou labrador deze fratsen ook uit, alles opeten wat hij vind. Wellicht heb je al veel geprobeerd om dit te voorkomen.

Aan de lijn is dit dan ook nog redelijk te controleren. Al hebben ze een mega goede neus en kunnen ze razend snel zijn. Als je met je labrador in een losloop gebied loopt, zal hij daar hoogst waarschijnlijk lekker los mogen rond struinen. Dan is het veel moeilijker te voorkomen dat hij iets op eet wat hij tegen komt. Dan zou een muilkorf bij je labrador een verstandige keuze kunnen zijn.

Wat ook voorkomt is dat viervoeters de uitwerpselen van andere honden of katten eten. Niet heel erg smakelijk (zou je denken) maar ook zeker geen gezonde gewoonte! Ook dan kan de muilkorf zijn steentje bijdragen.

Een muilkorf gebruiken bij een dierenarts of trimsalon bezoek

Een dierenarts bezoek of een beurtje bij de trimsalon horen erbij. Helaas zijn er ook labradors die dit ervaren als heel stressvol. Dit kan zijn door een eerdere onprettige ervaring. Je labrador heeft misschien een keer bloed moeten prikken. Of is zelfs een keer geopereerd. De ene labrador trekt die nou eenmaal beter dan de ander.

Bij de trimsalon kan er een keer per ongeluk een nagel te kort geknipt zijn, auw! Of is jou labrador geschrokken van de harde blaas föhn bij het drogen. Genoeg redenen waarom het voor een labrador aardig wat stress met zich mee kan brengen.

Wanneer jou labrador iets moet ondergaan waar hij gestrest van word, kan daar angst bij komen. Bij angst kan jou labrador eventueel bijten. Dit is dan puur angst bijten. Het kan misschien wel de allerliefste labrador zijn die je kan bedenken, toch kan het gebeuren! Het bijten heeft dan ook geen agressieve of valse aard, het is puur uit angst of misschien wel pijn.

dierenarts

Stel jou labrador is helaas gebeten door een andere hond dan ga je naar de dierenarts. Ten eerste heeft hij een hele nare ervaring achter de rug van het bijtincident met de andere hond. Ten tweede komt je labrador bij de dierenarts en zal die de wond moeten bekijken, dit zal niet fijn voelen. Aangezien jou viervoeter niet kan praten kan het bijten een communicatiemiddel zijn om te zeggen “niet aanzitten dat doet pijn”!

Dan is het voor ieder zijn veiligheid een verstandige keuze om een muilkorf bij je labrador om te doen. Zo neem je geen risico’s en kan jou labrador de zorg krijgen die hij op dat moment nodig heeft!

Je labrador houd van jagen

In het karakter van de labrador zit ook jachtinstinct. Wanneer je in het bos loopt zal jou labrador soms ook wat verder van jou vandaan gaan en rond snuffelen. Het kan voorkomen dat er dan ineens wild voorbij schiet en jou labrador getriggerd word en erachteraan gaat.

Buiten dat het vervelend is dat jij er achteraan kunt, kan jou labrador het wild verwonden. Het kan ook gebeuren dat je het als baasje niet eens door hebt! Helaas komt het vaker voor dan je zou denken. Boswachters komen het geregeld tegen.

Als jij dit al een keer hebt meegemaakt of het risico niet wilt nemen, kies dan voor een muilkorf voor je labrador. Zo kan iedereen zorgeloos genieten van de mooie natuur!

Wettelijke redenen voor een muilkorf bij je labrador

In sommige delen in de wereld zijn er strengere regels wat betreft de muilkorf. Sommige rassen moeten ze verplicht dragen en in andere landen hoef je hem bijvoorbeeld alleen bij je te hebben. Mocht je op vakantie gaan met je labrador, is het goed dit van tevoren even uit te zoeken.

Hier in Nederland ben je in principe vrij om te kiezen voor een muilkorf of niet, mits je geen wettelijke verplichting hebt gekregen. Het kan voorkomen dat een labrador meerdere malen een bijtincident heeft veroorzaakt. Dit kan komen omdat hij bijvoorbeeld is doorgefokt, dit komt helaas voor bij dit populaire ras.

Wie weet is de labrador mishandelt geweest en heeft dit negatieve gevolgen in het gedrag veroorzaakt. Gedrag wat niet word goedgekeurd. Dan kan er wettelijk besloten worden dat jou labrador een muilkorf plicht krijgt.

Wanneer jou labrador om wat voor reden dan ook, onvoorspelbaar of minder betrouwbaar is, dan is een muilkorf bij je labrador een verstandige keuze. Zo voorkom je onnodige bijtincidenten en kun je samen ontspannen wandelen.

Waar let ik op bij het kopen van een muilkorf?

Er zijn twee verschillende varianten van de muilkorf. Je hebt een stoffen muilkorf, die als een strak bandje om de neus zit. Met een bevestiging achter de oren word deze vastgemaakt. De band om de neus moet zo strak zitten dat de bek van je labrador niet open kan. Zit dit te los dan kan hij alsnog bijten.

Deze soort muilkorf word veelal gebruikt bij bijvoorbeeld een dierenarts bezoek. Belangrijk om te weten is dat ze met deze muilkorf niet kunnen hijgen en dus niet kunnen ventileren. Deze muilkorf bij je labrador is dus niet geschikt voor langere duur, bij een wandeling of met heel warm weer.

De andere variant muilkorf is echt meer een korf om de neus. Ook deze word achter de oren van de hond bevestigd. Dit type heeft voor je viervoeter een hoger draagcomfort.

muilkorf

Het grote voordeel van deze muilkorf bij je labrador is dat hij nog wel kan hijgen en zijn bek kan bewegen. Hij kan er zelfs mee drinken en je kunt door de korf een beloningssnoepje geven. Deze muilkorven zijn er in o.a. in kunststof, rubber en leer.

Kijk bij de aankoop van zo’n muilkorf of de maat goed is. Wanneer hij te strak zit kan dit pijn veroorzaken bij je labrador. Niet te dicht op de ogen, de zijkanten mogen niet teveel op de lippen drukken en mag de voorkant niet tegen het topje van de neus aanzitten. Voor een labrador zul je ongeveer uitkomen bij maat M of L, geheel afhankelijk van de grote van neus/kop.

Je labrador laten wennen aan de muilkorf

Het is van belang de muilkorf met beleid te introduceren bij je labrador. Wanneer je de muilkorf van de een op andere dag omdoet bij je labrador, kan hij een nare associatie ermee krijgen. Wellicht brengt het stress en angst met zich mee. Hieronder leg ik je uit hoe je jou labrador kan laten wennen aan de muilkorf.

Om te beginnen laat je enkel de muilkorf aan je labrador zien. Zodra hij er wat aan snuffelt beloon je hem met je stem of een snoepje. Hierna wacht je met belonen tot je labrador zijn neus een stukje in de muilkorf doet. De volgende stap word dat hij zijn hele neus in de muilkorf doet. Hierbij kun je ervoor kiezen het snoepje in de muilkorf te leggen, of door een van de gaatjes aan de voorkant het snoepje aan te bieden.

Als dit goed gaat kun je de muilkorf een aantal seconden om de neus houden. Het aantal seconden probeer je steeds verder te verlengen. Tolereert jou labrador dit dan kun je de bandjes achter de oren daar even vasthouden. Gaat dit goed dan maak je de bandjes daadwerkelijk vast. Houd dit kort en blijf je labrador goed belonen.

Vanaf hier ga je de tijd dat je labrador de muilkorf om heeft steeds verder verlengen. Probeer de muilkorf af te doen vóór dat je labrador het als onprettig ervaart. Voorkom dat hij met zijn voorpoten probeert de muilkorf af te krijgen. Je kunt dan eerst in huis een stukje wandelen met de muilkorf om.

Gaat dit goed dan kun je het buiten gaan proberen. Blijf met regelmaat belonen met je stem of wat snoepjes. Nadat de muilkorf weer af is, is het beter geen beloningen meer te geven. Zo blijft de muilkorf om een stuk interessanter!

Het vergt wat tijd en energie om je labrador te laten wennen, maar dan beschouwt jou labrador het als een gewoonte.

Soorten muilkorven op een rij

In dit artikel heb ik je uitgelegd waar zoal een muilkorf voor gebruikt word. Wie weet herken jij jou labrador in één van deze redenen en kan het voor jou een oplossing zijn?! Voel je vooral niet bezwaard om er eentje aan te schaffen.

Laat je niet gek maken door wat andere mensen zullen denken. Of dat de snoet van je labrador en wat minder schattig uitziet met een muilkorf. Als het kan voorkomen dat het jou lieve labrador in nare situaties brengt, dan ben jij alleen maar goed bezig!

Hieronder een overzicht van verschillende type muilkorven die het meest gekocht worden.

Beeztees Comfort Muilband – Maat L –

Deze muilband is gemaakt van de stof nylon. Onder de bek van de hond zit een een stukje ventilatiegaas voor comfort. De maten die vermeld staan hebben betrekking tot de omvang van de snuit van je viervoeter. Voor een labrador zal je ongeveer op een maat L uitkomen maar kan per hond verschillen.

Een goede maat is van belang zodat de muilband niet te strak of te los zit. Let op bij deze muilband, het is alleen geschikt voor korte momenten! Denk aan korte wandelingen of een bezoek aan dierenarts of trimsalon. Je labrador heeft niet de mogelijkheid tot maximaal ventileren door middel van hijgen.

Lijkt de Beeztees Comfort Muilband geschikt voor jouw labrador?

Via de knop hieronder vind je de muilband!

Ga Direct Naar Beeztees Comfort Muilband

Baskerville Ultra Muzzle Muilkorf – Zwart – Maat 5

Deze muilkorf is gemaakt van kunststof dat erg sterk en duurzaam is, maar wel flexibel en zacht. Het bied ruimte en comfort voor de snuit van jouw labrador. Met deze muilkorf heeft jouw labrador nog de mogelijkheid tot het ontvangen van snacks en kan door middel van hijgen goed ventileren!

De muilkorf bevat twee sluitingen die afzonderlijk van elkaar te verstellen zijn. Zou kun je hem goed pas maken. Aan de onderkant zit een extra lus waar de halsband doorheen gehaald kan worden. De omtrek van deze muilkorf is 35 cm en de lengte 12 cm.

Bij deze muilkorf is het de bedoeling dat de neus niet klem zit in de ruif. Ook de top van de neus mag niet tegen de muilkorf aanzitten. Deze maten zijn dus anders als de bovengenoemde muilband die veel nauwer sluit. Voor een labrador zal een maat 5 waarschijnlijk geschikt zijn. Ook hier geld dat opmeten van belang is omdat het per labrador kan verschillen.

Lijkt de Baskerville Ultra Muzzle Muilkorf geschikt voor jouw labrador?  

Via de knop hieronder vind je de muilkorf!

Ga Direct Naar Baskerville Muilkorf Zwart

Baskerville Muilkorf – Bruin – Nr. 9

Deze muilkorf lijkt op de eerder genoemde baskerville muilkorf. Dit type is anders door de kleur, deze muilkorf is bruin. Sommige hondeneigenaren vinden dit prettiger omdat het er wat minder ‘heftig’ uit ziet bij de hond. Bij deze muilkorf zit enkel een bevestiging achter de oren. Er loopt dus niet nog een extra riempje over het voorhoofd.

Voor de gemiddelde labrador zal je qua maat nr. 9 nodig hebben.

Lijkt de Baskerville Muilkorf Bruin geschikt voor jouw labrador?

Via de knop hieronder vind je de muilkorf!

Ga Direct Naar Baskerville Muilkorf Bruin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *