Een hondenmand voor je labrador – welke variant kies ik?

In dit artikel lees je waar je op moet letten om de juiste keuze te maken!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
slapende labrador pup

Als er een puppy in huis komt dan ga je opzoek naar een hondenmand voor je labrador. Het kan ook zijn dat de huidige hondenmand toe is aan vervanging, of misschien niet in de smaak valt bij je labrador.

Net als voor ons mensen een goed bed belangrijk is, is een goede hondenmand voor je labrador heel belangrijk. Als je nagaat dat je pup ongeveer 16 – 18 uur per dag slaapt en een volwassen labrador 12 – 14 uur per dag. Dan is het goed om te kijken naar een geschikte hondenmand die past bij jou viervoeter. De juiste mand in huis kan de nachtrust van je labrador aanzienlijk verbeteren.

Bovendien moet het een plek zijn waar jou labrador zich fijn en veilig voelt. Waar hij zich lekker kan terug trekken om te rusten.

Er zijn enorm veel varianten op de markt als het gaat om een hondenmand. Je ziet door de bomen het bos niet meer! In dit artikel vertel ik je welke varianten er zijn, en waar je naar moet kijken bij het maken van een keuze.

Waar je op let bij het kopen van een hondenmand voor je labrador?

Als je opzoek gaat naar een hondenmand, vind je een overdosis aan kussens, manden, hondenbanken en stretchers. Teveel om op te noemen! Wel fijn dat er zoveel aanbod is, maar waar let je nou eigenlijk op? Waar hangt mijn keuze vanaf? De belangrijke punten neem ik met je door.

Het formaat van de hondenmand

Een heel belangrijk punt is natuurlijk het formaat. Wanneer er een labrador pup in huis komt, is het slim om het formaat daarop af te stemmen. Puppy’s houden van warmte en geborgenheid. Een mega grote mand of kussen is dan wat minder geschikt.

Je pup is klein en qua gewicht nog licht, een wat kleinere mand of kussen voldoet prima. Je kunt de mand wel iets op de groei kopen, anders ben je na een paar weken al weer toe aan een grotere. Ze groeien immer als kool!

De vuistregel voor je volwassen labrador van gemiddeld 35 kilo, zou een mand moeten hebben van 90 – 100 cm breed. Met dit formaat kan jou labrador heerlijk languit liggen! Er worden ook formaat aanduidingen gebruikt als M, L of XL etc. Check dan even goed welke maten daar precies bij worden aangegeven.

Niet iedere labrador heeft de gemiddelde grootte van de rasstandaard. Kijk voor het formaat dan ook goed naar jou eigen labrador. Er zijn richtlijnen die je kunt hanteren bij het opmeten van je labrador.

Voor je juiste breedte van de mand, kun je de schofthoogte opmeten. Is dit bijvoorbeeld 65 cm, dan moet de breedte van de hondenmand minimaal 65 cm zijn. Voor wat meer comfort tel je daar nog zo’n 10 cm extra bij op.

Voor de juiste lengte van de mand, meet je jou labrador van neus tot het begin van de staart. Ook hier geldt weer, voor wat extra ruimte tel je er weer ongeveer 10 cm bij op.

De houding waarin je labrador ligt als hij slaapt

Bij het zoeken naar een hondenmand voor je labrador kun je ook kijken naar, wat is zijn favoriete slaap houding? Je hebt namelijk verschil tussen ‘languit liggers’ of ‘opgerolde liggers’. Je kunt ook een labrador hebben die van beide houd!

Uit eigen ervaring had ik er eentje die beide prettig vond. Wanneer hij net de mand in dook lag hij helemaal opgerold. Zodra het warmer werd in de mand ging hij alsnog languit. Over het algemeen werkt het zo bij de labradors. Het overgrote deel is wel een languit slaper.

Wanneer je merkt dat jou labrador meer een opgerolde slaper is, stem daar dan de mand op af. Als ze bijvoorbeeld wel eens in een wat koudere ruimte verblijven, dan bied zo’n opgerolde ligging veel meer warmte. Bij deze houding is een mand met opstaande rand heel prettig.

Helemaal mooi als de mand dan ook nog een ovale vorm heeft. Zo kunnen ze ideaal in de opgerolde ligging liggen. Als de mand de grootte heeft om ook languit te kunnen liggen heb je twee vliegen in één klap!

Van welk materiaal wil je de hondenmand?

Als het gaat om het materiaal van de hondenmand, is de keuze ook reuze! Je kunt kiezen voor hout, kunststof, een rieten mand of helemaal van stof. Wat betreft de hygiënische kant. Een kunststof mand is makkelijk te reinigen met een doekje. Bij een rieten mand is dit een stukje lastiger.

Als je bijvoorbeeld voor een hout of een kunststof mand kiest, zal daar nog een los kussen in komen. Bij het kiezen van zo’n kussen zou ik goed kijken naar de samenstelling.

Je hebt kussen die uit één geheel bestaan. De stof aan de buitenkant zit dan vast gestikt aan de binnenvoering. Wanneer je deze wilt wassen is dat een behoorlijk formaat wat je wasmachine in moet. Wellicht dat dit niet past.

Dan is het slimmer om te kiezen voor een kussen waar een losse hoes omheen zit. Deze kun je loshalen van het kussen en in de wasmachine stoppen. Als je het mij vraagt veel praktischer!

Eenvoudig schoon te maken

Een voordeel is als het materiaal van het kussen of de hoes eenvoudig te reinigen is. Stel je labrador heeft in zijn mand lekker liggen kauwen op een bot, dat brengt altijd wat vlekken met zich mee. Dan is het prettig als je met een simpel doekje de nodige vlekken er makkelijk af krijgt. Zo hoeft het niet meteen in de was.

Waterdicht

Gezien de meeste labradors graag zwemmen is een waterdichte stof een must! Zodra je labrador wat is afgedroogd, is de beste plek toch zijn eigen mand. Ten eerste wil je hem niet op je mooie kleed of op de bank hebben, en is hij vast toe aan een dutje.

Bij een waterdichte stof zal de vulling van het kussen niet nat worden. Dit voorkomt dat er schimmels kunnen ontstaan en het gaat stinken. Nog een ander voordeel is dat je hond zelf ook sneller droogt. Als hij op een kussen ligt waarvan de vulling nat word, zal hij zelf ook veel langer nat blijven.

Makkelijk wasbaar

Nog een ander belangrijk detail is of de hoes wasbaar is? Je labrador brengt aardig wat uurtjes door op zo’n kussen, ook wanneer die soms niet de allerschoonste is! Dan is het heerlijk als je de hoes zo hop de wasmachine in kan bonjouren. Ook je labrador geniet van een schoon en fris bed.

Let dus op bij het aanschaffen van een hondenmand of deze mogelijkheid er is. Ook of de hoes zelf er een beetje eenvoudig afgehaald kan worden.

De vulling

Niet alle vullingen die je vind in hondenkussens of hondenmanden zijn even goed van kwaliteit. De vulling heeft veel invloed op het comfort van je labrador. Hieronder beschrijf ik een aantal vullingen.

EPS parelvulling

EPS parels is een vulling die veel gebruikt word. Het zijn kleine piepschuim bolletjes die zich makkelijk vormen om het lichaam van je labrador. Dat brengt een hoop comfort met zich mee. Met de parelvulling neemt het kussen gemakkelijk de lichaamstemperatuur van je labrador over. Hierdoor heeft hij het niet te warm of te koud.

Wel is het nodig het kussen geregeld wat op te schudden omdat de vulling niet terugspringt. De vulling is ook gemakkelijk zelf bij te vullen als het volume ervan wat is afgenomen. De parels zijn niet heel duur in aanschaf.

Polyether vlokken

Polyether vlokken zijn meestal het overblijfsel van grote stukken polyether schuimrubber. Dit word dan in kleinere vlokken gesneden. Voordelen zijn dat het heel veerkrachtig is en isolerend werkt. Het is duurzaam materiaal en geeft veel comfort aan je labrador. In vergelijking met de EPS parels is een polyether vulling goedkoper in aanschaf.

Een nadeel is dat deze kussens of manden vaak uit één geheel bestaan. Dit houd in dat de mand in totaliteit in de wasmachine zou moeten. Voor je labrador zal dit een aardig groot kussen of mand zijn. Dit maakt dat je het waarschijnlijk met de hand zal moeten reinigen. De droogtijd van de polyether vlokken is ook vrij lang.

Koudschuim

Koudschuim word veelal gebruikt als onderste laag bij onder andere orthopedische hondenmanden. Het heeft de eigenschap dat het een gelijkmatige drukverdeling geeft. Daarbij is het een stuk veerkrachtiger dan polyether en heeft het een langere levensduur.

Traagschuim

Traagschuim, ook wel memory foam genoemd heeft een druk verlagend vermogen. Het vormt zich makkelijk naar het lichaam van de hond. Het is warm, vocht regulerend en uitstekend voor de rug en spieren van jou labrador. Dat word genieten!

Uit welke types kan ik kiezen?

Als je eenmaal weet waar je op moet letten kom je al een heel eind. Nu rest de keuze alleen nog voor wat voor type mand je gaat.

Hieronder geef ik een aantal opties;

De hondenmand

Een hondenmand kan uit verschillende materialen bestaan. Zo kan hij van hout zijn, leer of kunststof, of helemaal van stof. Bij een kunststof of houten mand zal er nog een los kussen in komen te liggen.

Handig aan een hondenmand is dat je enkel na verloop van tijd het kussen hoeft te vervangen. Zolang jou labrador geen fratsen uithaalt en de hondenmand van goede kwaliteit is. Dan zou die in principe een heel hondenleven mee kunnen.

zwarte labrador slapend op de bank

Enkel een kussen

Je kunt ook de keuze maken voor enkel een los kussen. Sommige honden vinden dit prima. Ze kunnen er op allerlei manier op gaan liggen. Het neemt ook wat minder ruimte in doordat je niet én een groot kussen hebt, én een houten of kunststof mand daar nog omheen. Het kan wel een wat minder geborgen gevoel geven voor je labrador.

Een bench

Een bench is ook een fijne keuze. Vooral met een puppy is dit handig in gebruik. Wel belangrijk is dan om aandacht te besteden aan benchtraining. Met een bench kun je gemakkelijk zorgen dat je pup ook daadwerkelijk even op zijn eigen plaats blijft. In een bench kun je zelf kiezen wat voor kussen je er inlegt.

Een hondenbank

Misschien heb jij een labrador die maar wat graag op de bank ligt, maar zit jij daar zelf niet altijd op te wachten. Grote kans dat jou labrador graag wat hoger ligt van de grond. Dan is een hondenbank een goed alternatief.

Je hebt ze in allerlei soorten. Zelfs varianten die daadwerkelijk op een bank lijken, zoals wij die als mens voor onszelf kennen. Kan dus erg leuk te stijlen zijn in je interieur!

Een stretcher

Een stretcher kun je een beetje vergelijken met een hondenbank. Je labrador ligt ook op een stretcher wat hoger van de grond. Doordat het geen harde ondergrond heeft, ligt het ook nog eens heel comfortabel voor jou labrador.

Een pluspunt is dat je de stretcher kan inklappen. Ideaal om bijvoorbeeld mee op vakantie te nemen.

Een orthopedisch bed

Een hondenmand voor je labrador met de juiste kwaliteit, dat verdienen alle viervoeters naar mijn mening! Wanneer jou labrador last heeft van bijvoorbeeld spieren, gewrichten of artrose is een orthopedische hondenmand een aanrader.

De vulling bestaat vaak uit de combinatie koudschuim en traagschuim. Dit zorgt ervoor dat de mand zich perfect vormt naar het lichaam van de hond. Hierdoor heb je een hele goede drukverdeling zonder pijn.

Welke hondenmand voor je labrador gaat het worden?

Een heleboel informatie over het kiezen van een hondenmand voor je labrador. Nu kun je tegen elkaar afwegen waar de voorkeur ligt voor jou en je labrador.

Misschien nog een goede tip! Let bij de aanschaf van een hondenmand op de kleuren combinatie, van de mand en vachtkleur van jou labrador. Hierdoor kun je voorkomen dat je elke haar zit zitten op de hondenmand.

Een helder overzicht van alle bovengenoemde hondenmanden vind je via de knop hieronder! Via het menu links kun je eventueel jou specifieke voorkeur aangeven.

Vind het perfecte hondenbed voor jou labrador!

Jou Labrador blij maken met een heerlijke slaapplek? Bekijk het overzicht via de knop hieronder!

Ga Direct Naar Hondenmanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *