Labrador mee in de auto

Lees hier hoe je jou labrador pup kan laten wennen aan de auto en hoe je hem veilig vervoerd

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
labrador bij de auto

Er zijn genoeg momenten te bedenken waarbij jou labrador mee in de auto zou gaan. Je gaat bijvoorbeeld een boswandeling maken en rijd je eerst richting het bos. Of je gaat verder weg op visite bij familie of vrienden waar je labrador ook gewenst is. Naar de puppycursus of zelfs lekker op vakantie!

Het is dan prettig dat jou labrador auto rijden niet heel vervelend vind. Zeker bij lange ritten is het vervelend als dit veel stress met zich mee brengt. Van nature houden honden an sich niet zo van autorijden. Waar autorijden voor ons als mens heel vanzelfsprekend is, kan dat voor een hond heel anders zijn.

Daarbij kunnen ze wagenziek zijn, heel onrustig of veel angst hebben bij autorijden. Het is daarom van belang dat je jouw labrador van pup af door goede associaties laat wennen aan autorijden. Om je labrador veilig mee in de auto te vervoeren zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel leg ik je uit hoe je jouw pup kunt laten wennen aan autorijden. Hoe je jouw labrador veilig mee neemt in de auto en een aantal praktische tips.
Lees gauw verder!

Labrador pup laten wennen aan de auto

De kans is groot dat jou labrador pup nog geen ervaring heeft gehad met autorijden. In sommige gevallen is de fokker misschien al wel met de pups gaan autorijden. Om bijvoorbeeld naar de dierenarts te rijden voor de inentingen. Of juist bewust om de labrador pups vast kennis te laten maken met de auto.

Wanneer je jouw labrador gaat ophalen bij de fokker die verder weg woont, zal je hier met de auto naartoe gaan. Als je dit van tevoren weet, kun je jouw fokker dus vragen of zij je pup alvast wat kennis kunnen laten maken met de auto. Hierdoor voorkom je dat jou pup bij het ophalen abrupt de auto in moet.

Dit kan door je pup als een nare ervaring beleefd worden. Hierdoor bestaat de kans dat in de toekomst autorijden als iets negatiefs gezien word. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

De eerste stappen bij het wennen

Om te beginnen is het belangrijk te weten dat je jouw labrador pup nooit moet dwingen. Dwing hem dus niet om in de auto te gaan als je pup dit spannend vindt. Bewapen jezelf met lekkernij als beloning en ga met je pup richting de auto. Observeer je pup goed wanneer je eenmaal bij de auto bent. Open het portier daar waar jouw pup zijn plek krijgt in de auto.

Wanneer er vrolijk gesnuffeld en gekwispeld wordt is dit een goed teken. Zie je dat je labrador pup schuw is met zijn staart naar beneden, ga hem dan niet ’troosten’. Wanneer je dit wel doet bevestig je dat het inderdaad eng is wat er gebeurt.

labrador pup in autobench

Praat gewoon op een vrolijke en rustige stem en doe anders toch een stapje terug van de auto. Zoek naar het moment waarbij je pup zich weer prettig voelt in de buurt van de auto en beloon hem dan. Op deze manier probeer je steeds een stukje dichterbij te komen.

Wat ik nog als tip kan geven bij het laten wennen aan de auto. Geef je labrador bij zijn plek in de auto een aantal keren daar zijn eten (niet in combinatie met een echte autorit). Of speel op die plek een aantal keren met zijn favoriete speeltje. Een beetje hetzelfde idee als bij benchtraining in huis. Op deze manier wordt het een fijne plek waar je pup zich veilig voelt.

Eenmaal in de auto

Als je labrador pup gewend is bij de auto kun je door naar de volgende stap, samen in de auto gaan. Stel je labrador zijn plek word in de kofferbak in een auto bench, dan ga je daar heen met je pup. Laat de klep gewoon open en zorg dat je een lekkere beloning of een speeltje hebt. Als je labrador het goed doet kun je even spelen met het speeltje of het lekkernij geven als beloning.

Als dit eenmaal weer vlekkeloos verloopt kun je ditzelfde doen maar dan met draaiende motor. Zorg ervoor dat de motor al draait voor je labrador de auto in gaat. Wanneer je de motor start met je labrador in de auto kan dit een schrikeffect veroorzaken.

Als hij hierbij weer rustig is gebleven kun je het eerste kleine stukje gaan rijden. Letterlijk een paar meter en dan weer terug naar je pup. Is je pup rustig gebleven dan beloon je hem weer! Zo kun je het verder uitbouwen naar steeds een iets langere autorit.

Zorg dat de autoritten iets leuks oplevert

Bij honden komt wagenziek zijn ook voor. Zeker als ze nog pup zijn zie je dit veel. De hersenen registeren dat de omgeving beweegt, het lichaam zelf pakt dit niet zo soepel op. Hierdoor komt er een storing bij het evenwichtsorgaan.

Als je labrador mee in de auto gaat, zorg er dan voor dat hij minimaal 3 uur van tevoren niet meer heeft gegeten. Dit maakt de kans op overgeven kleiner. Want een labrador die wagenziek is kan hevig gaan kwijlen en overgeven.

Wanneer je pup of oudere labrador dit veel meemaakt zal hij autorijden associëren als iets vervelends . Labrador puppy’s groeien meestal over hun wagenziekte heen. Echter zullen ze de herinneringen daaraan niet helemaal vergeten. Helaas kun je het nou eenmaal niet altijd voorkomen.

Een tip hiervoor is dat de autorit eindigt met iets heel leuks! Denk hierbij aan wat ravotten en wandelen in het bos. Of lekker naar het strand en zwemmen! Naar de puppycursus en dus andere pups ontmoeten. De autorit zelf is bij wagenziekte misschien niet zo heel leuk, maar de eindbestemming maakt een heleboel goed. Als je dit consequent doet zul je zien dat het later zijn vruchten afwerpt!

Labrador veilig vervoeren in de auto

Het is een grappig gezicht zo’n hondenkop uit het raam met van die flapperende oren, veilig is het niet! Er zijn een hoop producten op de markt waarmee je jouw labrador veilig mee zou vervoeren.

Uit vele onderzoeken blijkt dat riemen en tuigjes of nylon benches een stuk minder veilig zijn dan een auto bench/reis bench. Wanneer je in een ongeluk terecht komt kan het tuig of de riem knappen. Of de stof van een nylon bench die gewoon open scheurt door de vaart waarmee je labrador er tegenaan vliegt.

labrador in autobench

Op de weg gebeuren helaas ongelukken die je misschien niet eens zelf veroorzaakt. Een auto bench is uiteraard geen onverwoestbare kooi. Maar bij plotseling remmen of de wat minder zware botsingen, bied het wel degelijk veiligheid voor jou en je labrador!

Bij een botsing en losse voorwerpen in de auto, krijg je te maken met versnelde zwaartekracht. Hoe groter en zwaarder de massa van een voorwerp, persoon of dier, hoe harder het gaat. Wanneer de botsing plaatsvind veroorzaakt dit een harde beweging/verschuiving. Hierdoor word het gewicht van een los voorwerp in de auto een aantal keren verdubbeld.

Als je nagaat dat bij een botsing, jouw labrador met een gemiddeld gewicht van 33 kg nog eens een aantal keren verdubbeld in gewicht! Dan moet je er niet aan denken dat dit bij jou in je nek beland. Met daarbij de gevolgen voor jouw lieve labrador.

Tips bij het kopen van een autobench

Jij gaat voor maximale veiligheid met een autobench. Waar let je dan op als je zo’n bench aanschaft?

Bij het uitkiezen van een geschikte autobench gaat het voor een groot deel om het formaat ervan. Bij een volwassen labrador is het fijn dat die net kan liggen in de bench en wat rechtop kan zitten. Bij teveel ruimte in de bench kan bij een ongeluk je labrador juist meer gewond raken.

Ook is het van belang je kofferbak op te meten. Let goed op of je een hoge opstaande rand hebt waardoor eventueel een benchdeurtje geblokkeerd kan worden bij het openen. Het kan ook zijn dat je kofferklep heel schuin loopt. Je hebt ook autobenches met een schuine vorm.

Belangrijk dus om goed meetwerk te verrichten voor de aankoop!

Via de knop hieronder vind je een overzicht van autobenches.

Ga voor maximale veiligheid voor jou en je labrador!

Via de knop hieronder kom je bij het overzicht van de autobenches

Ga Direct Naar De Autobenches

2 reacties op “Labrador mee in de auto

    1. Hoi Von Sudmont,

      De zwarte bench op de afbeelding is een orginele reisbench uit de accessoires van de Volvo dealer. Daar zou je kunnen infomeren over deze bench. Wellicht zijn er wel ook andere benches die zouden passen in de auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *