Fietsen met je labrador – Hoe start ik daarmee?

Lees hier hoe je start met het fietsen met je labrador en #9 waardevolle tips!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Wanneer je om je heen kijkt zie je geregeld mensen fietsen met de hond. Jij bent waarschijnlijk van plan te gaan fietsen met je labrador. Stel je bent bijvoorbeeld een periode druk en hebt wat minder tijd voor lange wandelingen, zul je toch moeten kijken hoe je jou labrador de juiste hoeveelheid beweging kunt geven. Fietsen met je labrador is dan een goede oplossing!

In een kortere tijd kan jou viervoeter toch lekker zijn energie kwijt. Zelf ben je ook gelijk in beweging, een win win situatie! Belangrijk om te weten is dat je labrador pas volgroeid is rond zijn 3e levensjaar. Als ze nog jong zijn is het skelet vooral nog kraakbeen en moet het groeien tot harde beenderen.

Tot die tijd is het aan jou je labrador te beschermen. Labradors kunnen echte rouwdouwers zijn zonder een rem erop. Vanaf 12 maanden kun je rustig aan starten met fietstraining. Dit kan alleen wanneer het gecontroleerd en goed opgebouwd word met genoeg rustmomenten tussendoor.

In dit artikel leg ik uit hoe je kunt starten met de fietstraining, en een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Lees gauw verder!

Hoe start ik de fietstraining?

Als je van plan bent om te gaan fietsen met je labrador is het slim om hem eerst uit te laten. Zeker als je pas net bent gestart met de fietstraining. Zo zorg je er voor dat je labrador een deel van zijn energie al kwijt is. Daarbij heeft hij zijn behoefte al gedaan en hoef jij onder het fietsen niet steeds daarvoor op de rem.

In de tekst hieronder leg ik je een aantal belangrijke punten uit bij het fietsen met je labrador. Je vind ook een aantal schema’s die laten zien hoe je de training kunt opbouwen.

Belangrijke punten

Fietsen met je labrador is dus een goede vorm van lichaamsbeweging. Het zorgt voor een mooie gelijkmatige spieropbouw en een goede conditie. Besef wel dat je je labrador alleen lichamelijk uitdaagt en niet mentaal. Voor dit laatste zou je aan de slag kunnen gaan met hersenwerk.

Tijdens het fietsen is de beste gang voor je labrador de ‘draf’. Dit is een versnelde gang van de gewone looppas. Zo verdeeld je labrador de belasting gelijkmatig en is dit goed vol te houden voor hem. Pas het fietstempo hierop aan. Wanneer je te snel gaat zal je labrador over gaan op de ‘galop’ gang. Dit is meer belastend en minder lang vol te houden voor je viervoeter.

Wat heel erg helpt is als je hond de commando’s ‘wachten’ of ‘let op’ en ‘naast’ kent. Er zijn genoeg momenten waarbij deze commando’s goed van pas komen en de fietstraining dan ook een stuk veiliger maakt.

Nog wat anders als het gaat om veiligheid bij fietsen met je labrador. Hierbij is een “dogrunner” aan te raden. Een dogrunner is een stang met een spiraalveer die je bevestigd aan je fiets. Aan deze dogrunner maak je jou labrador vast.

Het voordeel hiervan is dat jou hond op afstand blijft van jou en je fiets. Nog een voordeel is dat je beide handen aan het stuur kunt houden waardoor je niet snel ten val komt. Tevens zal door het verende gedeelte een plotselinge beweging van je labrador gedempt worden.

Laten wennen aan de fiets

Wanneer je begint met fietstraining is de eerste stap je labrador laten wennen aan de fiets en de dogrunner. Hieronder zet ik de stappen op een rij;

Stap 1: Ga richting de fiets en laat je labrador de fiets even besnuffelen/bekijken.

Stap 2: Maak nu je labrador vast aan de dogrunner. Zelf ga je aan dezelfde kant als je labrador lopen. Zo loop jij nog tussen de fiets en je labrador in. Op deze manier kan hij wennen aan de fiets en de dogrunner. Als hij rustig meeloopt beloon je je labrador en ga je door naar stap 3.

Stap 3: Nu ga je aan de andere kant van je fiets lopen. Nu zit de fiets tussen jou en je labrador in. Hij loopt nu direct naast de fiets aan de dogrunner. Als dit goed gaat beloon je hem met regelmaat. Zodra je merkt dat je labrador gaat trekken stop je met lopen. Pas wanneer de lijn weer slap hangt beloon je hem en loop je weer door. Zo krijgt je labrador in de gaten dat trekken betekend dat hij niet verder komt. Als dit vlekkeloos verloopt ga je door naar stap 4.

Stap 4: Nu kun je daadwerkelijk op de fiets stappen en heel langzaamaan beginnen met fietsen. Ook nu geld, zodra je labrador trekt stop je met fietsen en wacht je tot de lijn weer slap hangt. Let er goed op dat je hond in ‘draf’ mee loopt en niet in ‘galop’.

Bouw het rustig op

Bouw de afstand bij het fietsen met je labrador heel rustig op. Het heeft impact op spieren en gewrichten maar ook op het hart en de longen. Dit is een andere manier van bewegen vergeleken met de uitlaat rondes in de wijk.

Begin met een klein rondje en breid dit langzamerhand steeds iets verder uit. Kijk hierbij goed naar hoe je labrador hierop reageert. Het is natuurlijk niet erg als hij wat gaat hijgen. Let er wel op dat het thuis niet té lang duurt voordat hij weer wat op adem is gekomen. Wanneer dit wel zo is ben je net te ver geweest en is het slim het rondje weer iets in de korten.

labrador liggend in het gras

De draf is dus het beste looptempo. Als je hond wat meer gevorderd is, kan het leuk zijn om af en toe een sprintje in te lassen. Het geeft net wat afwisseling voor je labrador en het houd hem alert. Bij een sprintje trekken mag hij wel in galop. Doe dit op rechte stukken en op een rustige plek. Zo voorkom je eventuele blessures bij je labrador door een verkeerde beweging in een bocht bijvoorbeeld. Maak de sprintjes niet te lang.

Fietsschema voor je labrador vanaf 1 jaar

Je hebt het stappenplan doorlopen en je labrador loopt rustig en netjes mee naast de fiets. Dit is het moment dat je kunt gaat starten met het volgen van een fietsschema. Begin echt eerst met die 5 min fietsen voor je ongetrainde labrador. In 6 weken tijd zou je een rondje van ongeveer 20 min kunnen fietsen. Geef je labrador tussendoor genoeg rustmomenten zoals te zien is in onderstaand schema. Op die momenten kan je labrador fysiek herstellen en kunnen de spieren de verbruikte energie omzetten in kracht.

De schema’s die je ziet staan zijn slechts een algemene richtlijn. Observeer zelf goed jou labrador en volg zijn tempo. Zo blijft het voor beide leuk!

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7
Week 15 minrustdag10 minrustdag10minrustdagrustdag
Week 210 min10 minrustdag10 min10 minrustdagrustdag
Week 310 min10 min10minrustdag10min10minrustdag
Week 415 min10 minrustdag15 min10 min15 minrustdag
Week 515 min10 min10 minrustdag1 min10 minrustdag
Week 615 min10 min10 minrustdag20 min10 minrustdag

Fietsschema voor je labrador vanaf 2 jaar

Als je op het moment bent aangekomen dat je langere afstanden kan fietsen met je labrador, las dan een pauze in halverwege. In die pauze laat je hem wat tot rust komen en bied je wat water aan. Check gelijk even de voetzolen om te zien of er geen beschadigingen zijn of iets tussen de tenen zit.

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7
Week 125 min15 minrustdag25 min20 minrustdagrustdag
Week 230 minrustdagrustdag30 minrustdag30 minrustdag
Week 335 min20 min30 minrustdag30 min20 minrustdag
Week 440 min20 minrustdag40 min20 minrustdagrustdag
Week 540 min25 minrustdag40 min20 minrustdagrustdag
Week 645 min20 minrustdagrustdag60 minrustdag20 min

Schema voor het behoud van de conditie

Nadat je bij beide schema’s 6 weken intensief getraind hebt is het goed om na zo’n schema 2 weken rust in te plannen. Wil je daarna de conditie op peil houden om zo nu en dan te fietsen met je labrador kun je onderstaand schema aanhouden.

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7
Wekelijks25 min15 minrustdag25 min20 minrustdagrustdag

#9 Tips bij het fietsen met je labrador

  • Let op de ondergrond waar je fietst. Voor korte afstanden (1 tot 2 kilometer) kun je wel op asfalt fietsen. Langer dan dat kan ervoor zorgen dat de voetkussentjes kunnen beschadigen. Ga je een langere afstand fietsen kies dan bijvoorbeeld voor gelijkmatig gras of in het bos.
  • Bij heel warm weer is het asfalt ook heel warm! Dit is iets wat niet iedere hondeneigenaar beseft. Ook al voelt het asfalt misschien niet meer zo heet. Als je labrador langere tijd op warm asfalt loopt kunnen de voetkussentjes verbranden. Heel pijnlijk voor je labrador!
  • Bij een temperatuur boven de 15 graden is het goed om niet meer al te intensieve fietsrondes te doen.
  • Bij een temperatuur boven de 20 graden is het af te raden nog te gaan fietsen. Je hond heeft een hogere kans op oververhitting. Tekenen daarvan zijn extreem kwijlen, hijgen en sloom worden. Gekrulde tongranden laat zien dat je labrador toe is aan water.
  • Laat hem na het fietsen niet al te koud water drinken.
  • Geef je labrador een uur of drie voor je gaat fietsen geen eten. Dit omdat zwaardere inspanningen slecht zijn bij een volle maag. Het kan zelfs een maagkanteling veroorzaken. Later als je terug bent van het fietsen met je labrador, wacht je totdat hij weer tot rust is gekomen en geef je hem dan pas eten.
  • In de winterperiode word er gestrooid op de weg. Wanneer je bent wezen fietsen is het belangrijk na thuiskomst de poten van je labrador goed af te spoelen. Anders heb je kans dat hij dit zelf gaat schoonlikken.
  • Laat jou labrador je niet ‘voorttrekken’. Dit lijkt misschien leuk maar vergt enorm veel energie van jou viervoeter.
  • Als je een wat oudere labrador hebt zal die niet meer grotere afstanden kunnen lopen naast de fiets. Om te voorkomen dat je hierdoor altijd dezelfde rondjes gaat fietsen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een fietskar. Hier kun je jou labrador in meenemen en een andere fiets plek opzoeken. Vanuit daar kun je dan een rondje gaan fietsen met je labrador naast de fiets. Zo geniet je beide toch nog van een andere omgeving!

Aan de slag met de fietstraining!

Nu je weet hoe je de fietstraining aan moet pakken is het een kwestie van beginnen. Ga aan de slag en geniet samen met jouw labrador van heerlijke fietstochten!

Eerder in het artikel heb ik het gehad over het gebruik van de dogrunner. Voor veiligheid van jou en je labrador tijden het fietsen. Het is van belang dat je voor een kwalitatief goede dogrunner gaat. De labrador is een wat grotere hond met het daarbij behorende gewicht. Een dogrunner moet dat aankunnen.

Met een dogrunner ben je voorzien van het juiste gereedschap bij het fietsen met jouw labrador! Via de knop hieronder kom je terecht bij een overzicht van de dogrunner.

Beleef fijne fietstochten met jouw labrador en de veilige dogrunner!

Klik op de knop hieronder om naar het overzicht van de dogrunner te gaan.

Ga Direct Naar Overzicht Dogrunner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *