Labrador trekt aan de lijn – hoe leer ik dat af?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
bruine labrador in het gras

Je labrador trekt aan de lijn, dit is iets wat niemand wilt als baasje. Het is enorm vermoeiend en dus niet ontspannen wandelen samen. Bij een labrador pup is dit nog niet zo storend. Wanneer jou labrador eenmaal groter en volwassen is , is het wel wat gewicht aan je arm en word het hinderlijk.

Het trekken aan de lijn is één van de meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag bij honden. Het is van belang om dit al bij de opvoeding van je pup in goede banen te leiden.

Wanneer je volwassen labrador trekt aan de lijn zit hij dus al langer in deze gewoonte. Hierdoor kan het oppakken van dit ongewenste gedrag soms wat meer tijd en geduld kosten. In dit artikel lees je wat de reden is waarom jouw labrador trekt en wat je eraan kunt doen.

Labrador trekt aan de lijn – wat is de reden?

Je hoort om je heen allerlei verschillende scenario’s waarom jouw labrador trekt aan de lijn. Er zijn dan ook vaak meerdere redenen waarom ze dit gedrag vertonen. Een veel voorkomende reden is dat ze buiten het bereik van de lijn, iets zien of ruiken waar ze dolgraag heen willen.

Om dat doel te kunnen bereiken zal je labrador aan de lijn gaan trekken. Wanneer dit lukt dan boekt hij succes! Op deze manier zal die doorkrijgen dat het trekken aan de lijn dus werkt! Zo ook bij pups, die enorm nieuwsgierig zijn en de wereld willen ontdekken.

Het is heel verleidelijk om je labrador pup die ruimte te geven. Het is allemaal nog niet zo storend voor jezelf en je gunt je pup deze ontdekkingen. Alleen hierdoor leer je misschien onbewust, het ongewenste gedrag wel aan.

Iedere keer wanneer je dit als baasje toelaat, zal ook je labrador pup doorkrijgen dat hij op die manier zijn doel bereikt. Het word al gauw een gewoonte. Niet trekken aan de lijn levert hem in dit geval gewoon minder op!

Het looptempo bij het wandelen

Bij grotere hondenrassen ligt het looptempo veel hoger dan bij een kleiner ras. Een labrador zal van nature een wat sneller looptempo hebben vergeleken met dat van de gemiddelde mens. Zeker als je nog een jonge energieke en nieuwsgierige hond hebt! Voor hen is het ook nog lastiger om zich meer te focussen op jou als baasje.

Hierdoor zal je ook sneller zien dat er weer spanning op de lijn komt te staan. Wanneer je een wat angstige hond hebt kan dit ook een reden zijn om te trekken. In situaties waarbij jou hond angstig is, zal hij ook gaan trekken op weg te komen.

Hoe leer ik het trekken aan de lijn af?

Gelukkig is het niet zo dat dit gedrag niet meer af te leren is. Of je labrador nou jong of al wat ouder is, voor leren is het nooit te laat! Krijg ook zeker niet het gevoel dat je gefaald hebt als baasje. Dit soort gedrag sluipt er gauw in en weet jouw labrador nou eenmaal niet beter.

Goed om te weten is dat het afleren van het trek gedrag, veel geduld en vooral consequentie nodig heeft. Ook is het heel belangrijk om geen harde rukken aan de riem te geven. Dit is geen oplossing en kan eventueel zelfs schade aanrichten aan de nek van je hond. Ook boos praten of zelfs schreeuwen tegen je hond heeft totaal geen effect en is zelfs sneu. Het heeft geen positief effect op jullie band samen.

labrador trekt aan de lijn

Besef dat wanneer je de training start, vanaf dat moment jouw labrador nooit meer aan de lijn mag trekken. Dit is makkelijk gezegd dan gedaan. Wanneer je haast hebt omdat je weg moet, of omdat het regent buiten. Je moe bent of even geen zin hebt in de training. Zodra je ook maar weer een paar keer toch toegeeft aan het trekken, zal het trek gedrag aan de lijn niet definitief veranderen.

Het doel is om het gewenste gedrag interessanter te maken i.p.v. het zelf belonende gedrag bij het trekken. De vergissing die nog wel eens gemaakt wordt is dat mensen aan de slag gaan met het commando ‘volg’. Dit vergt een intensieve concentratie van jouw labrador.

Wanneer je dus een wandeling van 30 minuten maakt is dit niet haalbaar voor hem. Het moet voor zowel baas als hond een ontspannen wandeling zijn zonder dat jouw labrador steeds onder commando staat.

De trainingsmethodes

Als je aan de slag gaat met trainen maak je gebruikt van een lijn die niet te lang en niet verstelbaar is. Wat namelijk veel gebruikt word is een flexlijn. Dat is een lijn die kan uitrollen tot bijvoorbeeld 5 meter. Dit is niet aan te raden bij het afleren van het trekken aan de lijn.

Wanneer je in de toekomst wel een flexlijn wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om 2 commando’s te hanteren. Eentje die aangeeft dat hij bij je moet lopen zoals ‘naast’. Op het moment dat hij verder van je weg mag lopen kun je het commando ‘vrij’ of ‘vooruit’ gebruiken.

Methode 1

Één van de methodes om het trekken af te leren is pas te gaan lopen als de lijn slap hangt. Elk moment dat jouw labrador de lijn strak trekt stop je met lopen. Op dit moment negeer je de hond en kijk je gewoon om je heen. Hierdoor bereikt jouw labrador niet meer zijn doelen door middel van trekken aan de lijn.

labrador trekt aan de lijn

Bij zo’n stop moment is het wachten tot de lijn weer slap hangt en je labrador aandacht heeft voor je, door bijvoorbeeld naar je te kijken. Zodra dat zover is kun je de wandeling weer voort zetten. Iedere keer wanneer de lijn weer strak staat herhaal je dit.

Als je labrador goed reageert op het moment wanneer je stopt kun je hem gaan belonen met je stem en eventueel wat lekkers. Wanneer je ziet dat hij uit zichzelf aandacht voor je heeft of netjes meeloopt, beloon dan uitbundig.

Door dit continu te herhalen, kan het betekenen dat dit misschien wel 20 keer of vaker voorkomt in één wandeling. Het maakt de wandeling in de eerste periode van het trainen minder plezierig. Dat is dan ook de reden waarom mensen op een gegeven moment de handdoek in de ring gooien. Houd vast aan de gedachte dat er echt verbetering komt zolang je maar consequent door blijft gaan.

Methode 2

Een andere variant op de genoemde methode hierboven is trekken en omdraaien. In plaats van dat je stopt met lopen bij een strakke lijn draai je je 180 graden om. Op deze manier ben jij aan de leiding en niet je labrador. Het kan zijn dat je in het begin amper vooruit komt door al het omdraaien.

Jouw labrador krijgt wel door dat hij op deze manier niet bij die ene grasspriet komt, of bij de hond verderop in de straat. Hij boekt geen succes dus word het stukken minder aantrekkelijk.

Zelf aan de slag!

De hierboven genoemde methodes zijn slechts een greep uit de oplossingen tegen het trekken aan de lijn. Wil jij hier nog meer over lezen? Zijn er nog andere problemen waar je tegenaan loopt? Wil jij jouw labrador die voorbeeldige hond laten worden die je stiekem voor ogen had?

Het Complete Labrador Handboek bied de oplossing! Een e-book bomvol informatie over hoe je onder andere het trekken aan de lijn kan afleren. Je vind ook informatie over bijvoorbeeld;

  • Waarom straffen niet werkt
  • Hoe wij de labrador soms teveel willen ‘vermenselijken’
  • Technieken om je labrador te laten komen als je hem roept
  • De reden achter probleemgedrag als opspringen, blaffen en onzindelijkheid
  • Nog zoveel meer!

Bij de aanschaf van het complete labrador handboek is nu een tijdelijke actie. Je krijgt er gratis 4 e-books bij en toegang tot de automatische gratis update van het e-book.

het complete handboek voor de labrador

Ga direct aan de slag met het trainen van jouw labrador!

Klik op de knop hieronder om deze mooie actie te bekijken

Ga Direct Naar De Boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *