Hersenwerk voor je labrador

Lees hier waarom hersenwerk goed is om te doen samen en welke voordelen het heeft!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
labrador met bal

Hersenwerk voor je labrador is een ideale manier om hem moe te maken. Je kunt ook lange wandelingen maken. Dit kan met jou volwassen labrador, maar met een pup is dit nog niet mogelijk. Wanneer jij veel lange wandelingen maakt met je labrador, word hij fysiek steeds sterker. Net als dat jij zelf een betere conditie opbouwt geldt dat ook voor jou labrador!

Dit betekend dat op de lange termijn je steeds verder en langer moet wandelen om je labrador een beetje uitgeput te krijgen. Een ander goed alternatief is dus hersenwerk! Hierbij daag je je hond geestelijk uit in plaats van fysiek. Je zet zijn hersenen aan het werk en de meeste honden vinden dit heel leuk om te doen!

Dit is ook ideaal voor je labrador pup, je kunt nou eenmaal nog niet zover wandelen. Een heel goed alternatief om dan samen hersenwerk te doen en tegelijkertijd een band op te bouwen! Zowel een pup als een volwassen labrador die geestelijk uitgedaagd zijn, zullen daarna lekker tevreden zijn en waarschijnlijk slapen als een roos!

Neemt niet weg dat fysieke beweging belangrijk is. Je kunt hersenwerk en lange wandelingen goed met elkaar combineren. Als het een keer ‘hondenweer’ is buiten, kunnen jullie na een korte plaspauze lekker binnen hersenwerk spelletjes doen.

In dit artikel leg ik je uit hoe hersenwerk in zijn werk gaat en wat voor spelletjes je zoal kunt doen. Wil jij aan de slag met hersenwerk voor je labrador? Lees dan gauw verder!

Voordelen van hersenwerk voor je labrador

Er zijn meerdere redenen waarom hersenwerk voor je labrador goed is. Zoals eerder genoemd prikkel je jou hond geestelijk en daag je hem uit op een andere manier. Een voordeel van hersenwerk is dat je dit samen doet. Je begeleid jou labrador op een niveau dat hij aan kan.

Het is daarom belangrijk om goed te observeren hoe jou labrador reageert op het hersenwerk. Bied verschillende vormen van hersenwerk spelletjes aan. Probeer op deze manier te onderzoeken welke variant van de spelletjes hij echt leuk vind om te doen. Welke variant ook past bij het gedrag en het niveau van jou labrador.

Belangrijk is dat je op de juiste momenten ondersteuning bied om je labrador verder te helpen. Hij moet het natuurlijk zelf ontdekken, maar soms wat gepaste sturing is nodig. Hierdoor blijft het leuk voor je labrador en voelt hij zich gezien door jou. Dit zorgt er voor dat jullie band samen versterkt!

Bij onzekere of terughoudende honden is dit ook een uitstekend hulpmiddel. Door de hersenwerk spelletjes uit te voeren behalen ze succes. Hierdoor bouwt je onzekere of terughoudende labrador aan zijn zelfvertrouwen!
Een heel mooi boek over hersenwerk is Hersenwerk Voor Honden. Geschreven door een coach voor mens en hond en door een honden gedragsdeskundige. Hersenwerk is zoveel meer dan een spelletje!

Hersenwerk voor je labrador pup

Een ander voordeel is hersenwerk voor je labrador pup. Het is bekend dat pups nog niet zover mogen wandelen. Dit komt omdat de meeste botjes nog bestaan uit kraakbeen en langzamerhand ontwikkelen naar goede sterke botten. Tot die tijd zul je dus wat anders moeten bedenken om je pup uit te dagen!

Dan komt hersenwerk om de hoek kijken. Labrador pups vinden dit reuze interessant en zijn wel in voor een spelletje! Op deze manier werken ze aan hun concentratie en worden hun zintuigen geprikkeld. Zorg ervoor dat de moeilijkheidsgraad in het begin nog laag is. Ontdek eerst waar de meeste interesse ligt en welke inspanning je labrador pup aan kan.

labrador hersenwerk puzzel

Zorg ervoor dat het in het begin ook nog niet te lang duurt. Net als bij kleine kinderen is de concentratie vaak nog kort. Bij pups is het van belang dat jij bepaald wanneer het spel begint en ook weer eindigt. Zodra je merkt dat je pup te fanatiek word of de interesse juist wegzakt stop je met het hersenwerk.

Het is natuurlijk jammer om te stoppen wanneer je labrador pup nog zo lekker bezig is. Alleen jij bent de baas, jij bepaald! Het is dus ook handig om de hersenspelletjes weg te leggen op een plek waar jouw pup er niet bij kan. Zo blijft het interessant en bepaal jij wanneer ermee gespeeld word.

Hersenwerk bij fysieke beperking of ouderdom

Nog een voordeel is dat je het kan inzetten wanneer je labrador fysiek beperkt is. Als hij bijvoorbeeld is geopereerd aan een poot, hoort in bepaalde situaties daar verplichte rust bij. Die verplichte rust is vaak alleen haalbaar bij gebruik van een bench. De leefruimte van je hond word daardoor flink beperkt. Even naar buiten voor de behoefte is dan de enige inspanning.

Voor je labrador is dat best heftig, zeker als hij vrij energiek is qua karakter. Dit is een mooi moment om hersenwerk te gaan doen. Hierdoor kun je hem ieder geval een bepaalde voldoening geven en geestelijk moe maken. Hierdoor zal je labrador in situaties als deze zich een stuk meer tevreden voelen.

Dit zelfde geld voor ouderdom. Als jouw labrador al aardig op leeftijd is, zullen de hele lange wandelingen ook wat meer verleden tijd zijn. Of ze krijgen lichamelijke klachten of hebben zelf die behoefte niet meer zo. Dan is het wel heel leuk om nog hersenwerk spelletjes te doen!

Zo heeft je labrador toch enige uitdaging en ben je samen lekker bezig . Kijk goed naar wat jou senior viervoeter leuk vind om te doen en pas je aan naar zijn tempo. Op deze manier zorg je dat jou oudje mentaal wat scherper blijft.

Tips voor hersenwerk spelletjes

Het mooie van hersenwerkjes is dat er echt van alles te krijgen is. Voor iedere labrador wat wils! Wanneer je iets aanschaft let dan goed op het niveau van het spel. Bij je pup moet dit nog veel lager liggen dan bij je volwassen labrador. Zorg voor afwisseling tussen de spellen, dat houd het interessant.

Zo zijn er de zogeheten snuffelmatten. Dat is een mat met allemaal lapjes stof erop waar je snoepjes tussen kunt verstoppen. Lekker speuren!

labrador hersenwerk snuffelmat

Of een snackbal met een kleine opening waar je lekkers in kan stoppen. Een voorbeeld hiervan is de Kong Wobbler. Wanneer je labrador de Kong rolt en draait zal er zo nu en dan een snoepje uitvallen. Het is gemaakt van uitermate sterk rubber met een opening erin. Deze kun je bijvoorbeeld vullen met wat brokjes of snoepjes en kost je labrador moeite dit eruit te krijgen!

Je hebt ook echte puzzels. Waarbij ze vakjes moeten openschuiven, blokjes eruit moet tillen of klepjes openen. Ook spelletjes waarbij ze op een knop moeten drukken om het lekkers eruit te krijgen.

Bij dit soort spellen zullen ze allemaal verschillend te werk gaan. De ene labrador doet dit veel met zijn bek, de ander met zijn neus of juist met de poten. Met alle drie kan uiteraard ook! Niks is goed of slecht, het is maar net waar je hond de voorkeur voor geeft.

Wat ook een goed moment is om hersenwerk te doen, is wanneer je labrador bang is voor vuurwerk! Het is een mega goede afleiding en kan stress verlagend werken. Ligt er uiteraard aan in hoeverre je labrador angstig is, het is het proberen waard!

Aan de slag met hersenwerk voor je labrador

Ben je enthousiast geraakt en wil jij aan de slag met hersenwerk? Jouw labrador die geestelijke voldoening geven? Samen een sterke of nóg sterkere band opbouwen?

Wacht dan niet langer en ga samen het plezier beleven met hersenwerk voor je labrador!

Bekijk welke hersenwerk spellen er zijn en ga aan de slag!

Via de knop hieronder ga je direct naar een overzicht van allerlei hersenwerk spellen.

Ga Direct Naar De Hersenwerk Spellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *