
Als je eenmaal je labrador pup in huis hebt, komt er ook een moment dat hij moet leren alleen te zijn. Je kunt niet van de een op de andere dag een hele dag van huis zijn om bijvoorbeeld te gaan werken. Je zult dit stapsgewijs moeten aanpakken zodat je pup hier langzamerhand aan gaat wennen.
In de tijd dat je niet thuis bent wil je wel zeker weten dat je labrador pup rustig is, zich goed voelt bij jou afwezigheid. Wanneer je dit proces niet vanaf het begin goed aanpakt, kan dat in de toekomst een hoop problemen geven.
Zo kan je labrador de hele dag janken of blaffen, wat de buren ook zullen horen. Wanneer hij zich niet in de bench bevind, kan hij schade aanrichten aan bijvoorbeeld je bank of stoelpoten. Daarbij is het overduidelijk dat je labrador op die momenten niet gelukkig is!
In dit artikel omschrijf ik hoe je jou labrador pup vanaf het begin goed kunt leren alleen te zijn.
Inhoudsopgave
Het alleen zijn oefenen met de bench
De labrador is een sociale hond die uiteindelijk het liefste altijd samen met iemand is. Dat neemt niet weg dat hij toch moet leren momenten alleen thuis te blijven. Ook al zal er gaandeweg altijd in het gezin wel iemand thuis zijn, toch is het slim dit aan te leren. Er kan altijd iets zijn waardoor je er niet aan ontkomt.
Wanneer je gebruik maakt van de bench kun je dit goed gebruiken bij het oefenen. Als je deze niet gebruikt is het uiteraard nog steeds mogelijk, het kost dan vaak wel iets meer inzet en geduld. Hier kom ik later op terug. Is een bench noodzakelijk voor je labrador pup? Het is geen moeten maar in mijn ogen onmisbaar. Het fijne van de bench is dat als ze daar eenmaal aan gewend zijn, ze dit als een veilige fijne plek zien. Dit kun je natuurlijk goed gebruiken bij het alleen laten van je labrador pup.
Een goed moment om te starten met leren alleen te zijn is als je labrador pup lekker moe is. Wanneer je merkt dat hij wilt gaan slapen pak je je pup op en zet je hem in de bench. Probeer op dat moment lekker te kroelen en te knuffelen zodat je pup in slaap valt.
Zodra dat is gelukt is het slim om nog een lekker kluifje of een gevulde Kong vlakbij je pup in de bench te leggen. Probeer dit te doen zonder dat je pup dit door heeft. Als dat gelukt is ga je stilletjes weg bij de bench.
Houd goed in de gaten of je labrador pup nog slaapt. Wanneer hij wakker word zal hij eerst het lekkers burgemeester maken, dit is het moment dat jij weer in beeld komt. Loop weer richting je pup en praat opgewekt tegen hem.
Het is belangrijk om dit consequent te blijven herhalen. Als dit goed gaat, wat vrij snel kan gaan, kun je het wat gaan uitbreiden. Wanneer je normaal wegloopt bij de bench als je labrador pup slaapt, ga je in plaats daarvan even de kamer uit. Ook dan houd je jou pup nauwlettend in de gaten. Zodra hij weer wakker wordt en aan het lekkers begint kom je weer terug bij je pup met een vrolijke stem.

Op den duur ga je de tijd van terugkomen naar je pup wat verlengen. In het begin loop je gelijk terug richting je pup zodra die wakker word. Als je dit een aantal keren zo gedaan hebt blijf je net ietsje langer weg zodra hij wakker is geworden. Dit ga je steeds verder uitbreiden. Kijk goed naar je pup wat hij aankan en ga niet meteen te snel. Reken eerst in secondes langer wegblijven, als dat eenmaal goed gaat ga je over op minuten.
Zo zal je labrador pup leren dat jij als baasje niet 24/7 in zijn buurt bent maar weet dat je altijd weer terugkomt.
Mocht je nog geen bench in huis hebben en wel van plan zijn deze aan te schaffen. Dan geef ik je graag een goede tip! De Adori Draadkkooi Bench verzinkt met het formaat 107x71x77 cm. De bench is gemakkelijk in en uit te klappen en heeft een voor en zij-ingang. Je pup is in het begin nog klein en de bench aardig groot. Door de grotere ruimte loop je het risico dat je pup misschien zijn behoefte in de bench doet. Daarbij voelen ze minder die geborgenheid. Door gebruik te maken van het Beeztees Scheidingspaneel is dit zo opgelost! Hiermee kan je de bench verkleinen en aanpassen aan de grootte van je labrador.
Alleen zijn oefenen zonder bench
Wanneer je geen gebruik maakt van de bench is de aanpak net ietsje anders. Op het moment dat je pup wil gaan slapen breng je hem naar zijn slaapplek. Zodra je pup slaapt loop je weg bij zijn slaapplek. Als je pup wakker word en naar jou toe komt, zet je je pup opnieuw terug bij zijn slaapplek.
Grote kans dat je dit een aantal keren zal moeten herhalen. De aanhouder wint en dat ben jij, heel belangrijk! Als je labrador pup een kort moment netjes op zijn plaats blijft, keer dan terug en beloon hem uitbundig! Op deze manier beloon je jou pup voor zijn kalme gedrag in jou afwezigheid. Je gaat nu op dezelfde manier verder zoals hierboven omschreven. Het verlengen van de tijd dat je wegblijft.
Nogmaals is geduld hebben met je labrador pup bij het leren alleen te zijn heel belangrijk! Als je te snel je pup te lang alleen laat kan dit trauma’s met zich meebrengen. Hierdoor kan je labrador pup verlatingsangst ontwikkelen.
Verlatingsangst betekend veel janken, blaffen, poepen of plassen in huis en schade veroorzaken aan uw inboedel. Een andere tip om de kans op verlatingsangst te voorkomen is uw hond goed te socialiseren. Laat je labrador veel kennis maken met mensen in uw omgeving. Zo voorkom je dat je labrador pup te sterk aan jou gehecht raakt.
Voorkom routine bij het weggaan
Als wij als mens de deur uitgaan heb je in de aanloop daar naartoe vaak een soort van ‘routine’. Naar het toilet, jas aantrekken, even in de spiegel kijken en je sleutels uit het kastje pakken. Jouw labrador pup krijgt dat al gauw genoeg in de gaten en legt dan de link met dat je weggaat.
Om dit te kunnen voorkomen zou je dit soort ‘routine’ op momenten van de dag kunnen doen zonder dat je daarna de deur uitgaat. Zo voorkom je dat je voorspelbaar word voor je pup.
Zo ook met wat lekkers in de bench of bij de slaapplek leggen. Doe dit op allerlei verschillende momenten. Zo wordt er geen duidelijk patroon ontwikkeld waarbij je pup vooraf al weet wat er staat te gebeuren.
Maak ook niet een heel ‘drama’ van het weggaan bij je pup. Breng hem netjes naar de bench of slaapplek en zeg met opgewekte stem eventueel wat woordjes en verlaat het huis. Op zo’n moment van weggaan kun je ook bijvoorbeeld een speeltje geven met lekkers erin verstopt. Zo is je labrador afgeleid wanneer jij de deur uitgaat.
#8 tips bij het leren alleen zijn van je labrador pup
Hieronder een aantal belangrijke tips op een rij;
- Maak een lekker wandelingetje met je pup voor je weggaat, zo is hij uit geweest maar ook lekker moe wat gunstig is.
- Geef hem een lekker kluifje of gevuld speelgoed zodat hij wat te doen heeft wanneer je er niet bent.
- Wanneer er altijd iemand thuis is en je labrador pup hierdoor bijna niet alleen is, laat hem jou dan niet continu volgen naar verschillende plekken in huis. Op deze manier is je pup op bepaalde momenten toch even alleen.
- Het gebruik van een bench maakt het aanleren van alleen zijn een stuk makkelijker. Mits goede benchtraining vind je pup dit een fijne plek.
- Op het moment van vertrekken besteed je geen overdreven of extra aandacht aan je hond. Houd het luchtig of negeer de hond bij het weggaan. Zo word het geen ‘herkenbaar’ afscheid voor je pup.
- Bouw het rustig op, ga je te snel dan heeft dit vervelende gevolgen in de toekomst zoals verlatingsangst.
- Beloon je pup uitbundig als die zich braaf heeft gedragen terwijl jij weg was. (Niet als hij jankt op piept op dat moment)
- Straf je pup nooit bij ongewenst gedrag in de tijd je er niet was!
Straf je labrador pup niet bij thuiskomst!
Als je bij thuiskomst erachter komt dat je labrador pup niet braaf is geweest, straf hem dan niet! De verleiding is misschien groot, want hij heeft bijvoorbeeld net zijn mooie nieuwe kussen compleet kapot gebeten in de bench. Of wanneer je traint zonder bench, een stuk aan je mooie salontafel poot heeft liggen kauwen.

Ook al zijn labradors nog zo intelligent, dit snappen ze niet. Je labrador pup legt de link niet met het ongewenste gedrag en jou boosheid. Wellicht zal je pup schuldig kijken of zijn houding zo ogen, dit is puur omdat je met een boze toon tegen hem spreekt.
Je labrador pup zal dit enorm verwarrend vinden en de reden van jou boosheid dus niet kunnen plaatsen. Op deze manier wordt je onvoorspelbaar en daardoor ook minder betrouwbaar voor je pup. De consequentie zal zijn dat wanneer je weer een volgende keer thuiskomt, jou pup in elkaar duikt en heel onzeker kan zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
Als je wat verder bent met je labrador leren alleen te zijn
Op het moment dat je wat verder in de training bent kan je verdere stappen maken. Waarbij je in het begin nog wat drukker met je pup bezig bent bij het weggaan, is het goed dit af te bouwen. Uiteindelijk is het het beste om je hond zo min mogelijk aandacht te geven bij het weggaan. Zo is het contrast van je aanwezigheid en wanneer je weg bent zo klein mogelijk.
Wanneer je thuis komt en je labrador pup is onrustig, piept of blaft dan negeer je hem. Wanneer je dit aandacht geeft zal je pup gaan denken dat dit gedrag helpt bij je terugkomst. Probeer dus te wachten tot je pup rustig is en ga dan naar hem toe. Als dit eindeloos door blijft gaan dan is de tijd dat je weg was te lang geweest.
Je pup is dan echt overstuur. Dit is een teken dat de training net iets te snel is gegaan. Doe weer een stapje terug in de training en bouw vanaf daar weer rustig op.
Kortom, het kost dus wat tijd en geduld maar het werpt zeker zijn vruchten af. Het geeft jou als baas ook een stuk vrijheid!
Zoek jij nog meer informatie bij het trainen van jouw pup?
Je labrador pup leren alleen te zijn is een onderdeel van de opvoeding. Uiteraard komt er nog veel meer bij kijken.
Zoals onder andere;
- zindelijkheidtraining
- benchtraining
- je pup socialiseren
- aanleren van de basis commando’s
In het complete labrador handboek vind je al deze informatie en meer! Het is een ebook waarbij je nu tijdelijk ook nog eens 4 gratis ebooks krijgt en automatisch toegang tot de update van het ebook.

Bonus boek 1
Succevolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Pup (ebook)
Onmisbare informatie over je puppy.
Waarde €9,95 nu gratis!

Bonus boek 2
Je Hond De Baas (ebook)
Gids om probleem gedrag van je hond voor eens en voor altijd op te lossen.
Waarde €9.95 nu gratis!

Bonus boek 3
Honden Training Geheimen (ebook)
Ontdek de geheimen van professionele hondentrainers.
Waarde €9,95 nu gratis!

Bonus boek 4
#8 Ongeloflijk Simpele Technieken Om Je Hond Te Laten Komen Als Je Hem Roept (ebook)
Wie wilt nou niet zo’n gehoorzame hond!
Waarde €9,95 nu gratis!

Bonus 5
Je Krijgt Automatisch Toegang Tot De Update Van Het Ebook
Waarde €9,95 nu gratis!

WIl jij meteen aan de slag met het trainen van jouw labrador?
Dan is Het Complete Labrador Handboek de perfecte handleiding!