Een bench noodzakelijk voor labrador pup?

Lees in dit artikel welke functies en voordelen horen bij een bench en mijn eigen ervaring hiermee

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

bruine labrador pup

De vraag of een bench noodzakelijk is voor je labrador pup is iets wat veel mensen zich afvragen. Is een bench echt nodig? Is het niet zielig? Waar is een bench precies goed voor? Welke mogelijkheden biedt een bench? Hoe leer je je pup dan kennis maken met zo’n bench? Hoe groot moet een bench zijn?

Als je nog nooit een pup hebt gehad, of ieder geval niet eerder gebruik hebt gemaakt van een bench, zijn dit vragen die in je opkomen. Zelf heb ik veel ervaring met het hebben van een bench en pups. In dit artikel ga ik je dan ook antwoord geven op de meest voorkomende vragen, en waarom ik het gebruik van een bench een groot voordeel vind.

Een bench voor je labrador pup

Wanneer je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van een bench, ben je uiteraard benieuwd naar de functie hiervan. Het hebben van een bench is niet verplicht. Je kunt je labrador pup met of zonder bench opvoeden, het blijft een eigen keuze. Ik persoonlijk vind een bench bij het opvoeden van je labrador pup ideaal.

Wanneer je niet kiest voor een bench is het wel belangrijk om te beseffen dat je continu je pup in de gaten moet houden. Vergelijk het met kleine kinderen. Je kunt ze op hele jonge leeftijd niet zomaar aan hun lot overlaten. In de meeste huishoudens zal je dan ook een box vinden en een baby wieg.

Een bench voor jou labrador pup kun je daar goed mee vergelijken. Er zijn momenten dat je niet steeds kunt opletten. Je gaat bijvoorbeeld eten koken of de was doen boven. Dat zijn ideale momenten om jou pup veilig in de bench even alleen te laten.

Een bench is ook een ideale plek om jou pup verplichte rust te geven. Heb jij een pup die wel uit zichzelf genoeg rust neemt op de juiste momenten dan is een bench daarvoor niet perse nodig.

Jou labrador pup zal een bench niet vanzelfsprekend meteen leuk of fijn vinden. In het begin gaat het vaak gepaard met piepen en janken zodra je het deurtje sluit. Het is dus wel van belang om dit rustig en bewust op te bouwen.

De voordelen van een bench

Ik zet een aantal voordelen van een bench voor je op een rij;

  • het bied structuur, rust en veiligheid voor je pup
  • Het is handig wanneer je in huis wilt stofzuigen/dweilen, pups vinden dit nog eng of juist veel te interessant
  • Wanneer je bezoek krijgt kun je de bench i.c.m. wat lekkers gebruiken om teveel opwinding bij je pup te voorkomen
  • Wanneer je op vakantie gaat kun je de bench meenemen
  • helpt bij zindelijkheidstraining
  • kan dienen als een positieve ’time out’ plek voor je pup bij oververmoeidheid
  • doordat vrijheid even beperkt word geeft dat kwalitatief betere slaap voor je pup
  • dienst als trainingsmiddel om ongewenst gedrag te voorkomen of in goede banen te leiden.

Hieronder zal ik wat voordelen toelichten.

Een bench en zindelijkheidstraining

Een bench is heel fijn om te gebruiken bij de zindelijkheidstraining van jou labrador pup. Wanneer je geen bench hebt loopt jou pup de gehele dag en nacht vrij rond. Zo zul je dus ook steeds in de gaten moeten houden of hij niet plast of poept in huis.

Over het algemeen bevuilen pups niet graag hun eigen slaapplaats, in dit geval dus de bench. Wanneer je pup dit wel doet kan het zijn dat ze nog teveel ruimte hebben in de bench. Een oplossing kan zijn de ruimte wat kleiner te maken door middel van het plaatsen van speciale tussenschotten in de bench. Zo is je pup minder snel geneigd de behoefte in de bench te doen en zal alarm slaan door bijvoorbeeld te gaan piepen.

Met een beetje geluk zal die ook in de nacht wanneer die in de bench slaapt, alarm slaan als die nodig moet. Zo heb jij de kans om je pup naar een plek te brengen waar hij zijn behoefte wel mag doen.

Een bench bij het geven van rust aan je labrador pup

Pups hebben de eigenschap om zich niet gauw over te geven aan hun slaap. Ze zijn nog jong en kunnen zelf niet altijd even goed aanvoelen wanneer het genoeg is. De hele wereld is reuze interessant en er gebeurd altijd wel iets!

Vaak betekend het wel dat ze in een zogenoemde ‘overdrive’ kunnen komen. Dit houd in dat ze over de slaap heen komen en bijvoorbeeld heel druk worden, bijterig en allerlei fratsen uithalen. Het mooiste is om deze situatie voor te blijven.

Door een bench te gebruiken voor jou labrador pup kun je hem verplichte rust geven. Zo voorkom je dat jou oververmoeide pup vervelend word en krijgt hij de mentale en lichamelijke rust die een pup hard nodig heeft. Doordat een bench een kleinere ruimte is, is er minder mogelijkheid om echt te kunnen spelen.

labrador puppy in bench

Wat heel goed kan werken is om een kleed of een speciale hoes over de bench heen te hangen, gedeeltelijk of helemaal. Zo creëer je echt een soort holletje wat de meeste pups fijn vinden. Dit zorgt ervoor dat je pup een stuk minder prikkels tot zich neemt. Zo zal hij veel sneller geneigd zijn om zijn rust te pakken en lekker in slaap te vallen.

Bovendien is de bench echt een eigen plekje voor jou labrador pup. Zo’n plekje is belangrijk op de momenten dat jou pup de behoefte heeft zich even terug te trekken. Zeker wanneer er ook kinderen in het gezin zijn, is het heel belangrijk hen ook te leren de pup daar met rust te laten. Het is van belang dat jou pup de bench ziet als een fijne veilige haven.

Je labrador pup laten wennen aan de bench

Zodra je hebt besloten een bench te gaan gebruiken zal je jouw pup met rust en geduld ermee kennis laten maken. Als je dit niet doet zal je pup negatieve ervaringen opdoen met een bench en dat wil je voorkomen. Ik zal je wat uitleg geven over hoe je jou pup gaandeweg kan laten wennen aan de bench.

Ten eerste is het belangrijk een goede plek voor de bench te vinden in huis. Bij voorkeur is dit een plek waar de pup het grootste gedeelte van de ruimte kan overzien. Een ruimte waar jijzelf het meeste bent maar waar niet continu vlak langs de bench word heen en weer gelopen. Dit laatste kan wanneer je pup slaapt of verplichte rust heeft storend zijn en averechts werken.

Wanneer de bench goed en wel staat kun je hem aankleden met een lekker dekentje erin of een kussen. Wat leuke speeltjes, knuffeltje en een lekker kluifje. Zodra je labrador pup in huis is kun je de bench nog even laten voor wat het is. Je pup gaat sowieso op onderzoek uit en wie weet ook wel even kijken bij de bench!

Wat praktische voorbeelden

Je kunt bijvoorbeeld wat lekkere snoepjes in de bench leggen om te kijken of jou pup het aandurft de bench in te gaan. Doe dan zeker niet gelijk het deurtje dicht, laat je pup maar even zijn gang gaan. Vanaf het eerste eet moment bij ons thuis zette ik het voer in de bench. Vaak zijn ze hongerig genoeg en op deze manier eet jou labrador pup elke keer in de bench. Op deze manier legt hij een positieve link met de bench, lekker eten!

Dit herhaalde ik bij iedere maaltijd, zo word het een routine en krijgt je pup steeds meer vertrouwen in de bench. Wanneer je merkt dat dit goed gaat kun je, wanneer je pup eet, het deurtje steeds ietsje verder dicht doen. Doe dit in kleine stapjes zodat je niet te snel gaat en het vertrouwen gelijk weg is.

honden bench

Ook kun je als je labrador pup in slaap is gevallen ergens in huis, hem oppakken en in de bench leggen. Wanneer hij moe genoeg is of diep slaapt, zal je pup daar rustig verder slapen en heeft hij weer een positieve ervaring in de bench! In het begin zou ik het deurtje nog openlaten en wanneer het goed gaat het deurtje steeds verder dicht doen.

Als je pup eenmaal een speeltje heeft die favoriet is, kun je die ook inzetten bij het laten wennen aan de bench. Wanneer je met jouw pup speelt kun je tussendoor het favoriete speeltje eens in de bench gooien. Zodra hij die gewoon gaat halen en daarna weer verder speelt met jou heeft hij opnieuw een positieve ervaring te pakken!

Eerste nacht in de bench

Bij mij gingen ze de eerste nacht wel altijd in de bench. Het is nou eenmaal een veilige plek voor je pup en de ruimte is zoveel kleiner dan een hele woonkamer. Zo voelt je pup meer geborgenheid en kan die niet gaan lopen dwalen. Ik zorgde altijd dat ik een speeltje of een lapje stof vanuit het nest bij de fokker mee had naar huis. Hier zit dan de vertrouwde nest geur nog aan en kun je die bij je labrador pup in de bench leggen.

De eerste nachten sliep ik of mijn partner wel beneden (gelukkig ligt de bank heerlijk!) Wanneer je pup begint te piepen of janken kun je laten weten dat je er nog bent. Dit deed ik door bijvoorbeeld even mijn vingers door de bench te steken of mijn stem te laten horen. Probeer niet meteen je pup eruit te halen en te ’troosten’.

Hij zal hoe dan ook even moeten wennen zonder broertjes en zusjes en zijn moeder. Het is zeker niet de bedoeling je pup extreem overstuur te laten raken, maar in de avond/nacht klinkt het piepen of janken al gauw ‘heftig’. Je zult vaak zien als je even doorbijt en laat weten dat je er bent, je pup uiteindelijk zal gaan slapen.

Bij de ene pup kan het wennen snel en soepel gaan en bij de ander kan het wat meer tijd kosten. Kijk goed naar jou pup en volg zijn tempo. Wanneer je merkt dat het ineens weer wat minder gaat doe je weer even een stapje terug en help je jouw pup vertrouwen te krijgen. Uiteindelijk hebben ze bij mij allemaal baat gehad bij de bench en was het echt een fijne plek.

Verschillende soorten benches

Er zijn meerdere varianten als het gaat om een bench. Zo heb je een bench die is gemaakt van stof. Deze is heel licht en bijvoorbeeld makkelijk mee te nemen op vakantie of een logeerpartij. Je kunt zo’n stoffe bench een beetje vergelijken met een soort tentje. Enige nadeel eraan is dat het sneller kapot gaat, zeker als het gaat om scherpe puppy tandjes en kauwbehoefte!

Dan heb je nog de transportbox. Deze zijn van kunststof of metaal en vaak alleen aan de voorzijde ‘open’. De zij- en achterzijde zitten vaak dicht en kan je dus niet of nauwelijks doorheen kijken. Dit kan juist heel prettig zijn tijdens bijvoorbeeld een autorit of een vliegreis. De naam zegt het al, de transsportboxen worden vooral gebruikt voor onderweg.

De meest populaire zijn de draadkooi benches. Deze zijn van metaal en kan je van alle kanten volledig doorheen kijken. Er zijn speciale hoezen op de markt waarbij je de bench wat meer kan afdekken indien nodig. Ze zijn volledig in te klappen en vaak iets zwaarder. Je hebt varianten waar zowel een deurtje aan de voorkant als aan de zijkant zit, net wat gunstig is! Deze bench is heel geschikt voor in huis.

Welke maat bench heb ik nodig?

meetlint

Het is natuurlijk belangrijk om te weten welke bench maat jij nodig zou hebben. Ik ga je daarbij helpen. Een richtlijn om te weten welke maat je nodig hebt is het opmeten van je hond. Je meet dan de schofthoogte en de rug lengte. De schofthoogte meet je vanaf de grond langs de voorpoot omhoog tot aan de schoft(het stukje wat van nek naar rug overloopt). De schoft hoogte bepaald de breedte van de bench.

Dan meet je de rug lengte. Je meet vanaf het punt net achter de kop waar de nek begint tot aan de staartaanzet. Bij deze uitkomst reken je er nog 25% bij op. Deze totale lengte bepaald de lengte van de bench.

Om een voorbeeld te geven bij een labador reu:
– schofhoofte is 57 cm
– rug lengte is 60cm + 25% = 75 cm

De lengte van de bench zal dus minimaal 75 cm moeten zijn en de breedte minimaal 57 cm.

Waar koop ik de juiste bench?

Ben jij na het lezen van dit artikel de voordelen gaan inzien van een bench? Wil jij zo’n fijne plek aanschaffen voor jouw pup? Hieronder de Adori Draadkooi Bench die qua kwaliteit en formaat perfect is voor jouw labrador pup! De bench is gemaakt van metaal in de kleur RVS en makkelijk in en uit te klappen! Het beschikt over een voor en zij-ingang.

Tip voor bij de bench

Omdat in het begin je pup nog klein is, is zo’n bench nog heel groot. Daar is een ideale oplossing voor, namelijk het gebruik van een scheidingspaneel. Zo kan je de ruimte in de bench kleiner maken. Hierdoor is je pup minder snel geneigd zijn behoefte in de bench te doen. Daarnaast voelen ze meer geborgenheid in een kleinere ruimte. Dit scheidingspaneel past in de Adori Draadkooi die ik hierboven heb vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *