Labrador pup opvoeden – Zindelijkheidstraining en bijtgedrag

Lees tips waar jij meteen mee aan de slag kunt

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
zwarte labrador pup met vrouw

Eindelijk is die dag aangebroken, je mag je pup ophalen! Een leuker moment bestaat er gewoon niet. 7- 8 weken is het wachten tot jouw nieuwe maatje groot genoeg is om naar zijn forever home te gaan, naar jou! Aan jouw de taak je labrador pup opvoeden!

Hoe fijn is het om met zo’n onwijs schattig klein zacht puppekind te knuffelen en te spelen. Dit hoort er zeker bij, maar je labrador pup opvoeden minstens net zo! Hierover vertel ik je meer in dit artikel, de belangrijke punten en geef ik je tips.

Aankomst in nieuw huis

Op de dag dat jij jouw pup gaat ophalen, is het slim dit zo vroeg mogelijk te doen. Op deze manier heeft je pup genoeg tijd om zijn nieuwe omgeving te ontdekken of huis(dier)genoten te leren kennen voor de nacht begint.

Je nieuwe maatje is dan eenmaal bij jou in huis en dan begint het, jou labrador pup opvoeden. Laat je pup de plek zien waar hij zijn eigen plaats heeft. Zijn lekkere kussen en wat speeltjes en een kluifje. Wat heel erg helpt is om een lapje stof of een speeltje van de fokker mee te nemen naar zijn nieuwe huis. Hier zit de vertrouwde geur aan vanuit het nest en werkt kalmerend en geeft troost voor je pup.

Daarna is het heel fijn om je pup na aankomst eerst eens even rond te laten snuffelen in zijn nieuwe huis. Het is dan ook goed om je pup op zo’n moment even zijn gang te laten gaan. Probeer hem niet steeds achterna te lopen of op te tillen. Laat hem maar even op ontdekkingsreis gaan en de nieuwe geurtjes opdoen.

Wees je ervan bewust dat deze ontdekkingstocht enorm veel energie kost voor je labrador pup. Want naast het ontdekken moet er ook plaats gemaakt worden voor plaspauzes en eetmomenten. Wat betreft het voer krijg je meestal van de fokker wat mee voor de eerste dagen. Dit is wel zo relaxed voor je pup. Zodra die wat meer gewend is kun je langzamerhand eventueel overstappen op ander voer.

Zindelijkheidstraining

Je kunt je pup enorm veel verschillende dingen leren, dat verschilt per eigenaar wat hij belangrijk vind. Maar over één ding zijn de meeste het wel eens als het gaat over je labrador pup opvoeden. Poepen en plassen gebeurd buiten!

Een goede start begint vaak al bij de fokker. Puppy’s willen van nature de slaapplaats niet bevuilen met hun eigen behoefte. Belangrijk is dat de pups genoeg ruimte hebben en bijvoorbeeld een hoekje met wat kranten. Op deze manier word je kleine pup bij de fokker al gestimuleerd zindelijk te worden.

Wel is het belangrijk dat dit hoekje steeds vernieuwd word. Niet alleen voorkomt het ziektes maar kan het de zindelijkheidstraining ook een stuk moeilijker maken. Het is meteen een goede manier om te zien hoe het ervoor staat met de hygiëne waar je je pup vandaan haalt!

De geijkte momenten dat jou pup ongetwijfeld zijn behoefte moet doen is na het slapen, na het spelen en na het eten. Wanneer je ziet dat jouw pup wat onrustig rond snuffelt is de kans groot dat er ook wat staat te gebeuren. Het is goed om zoveel mogelijk ongelukjes te voorkomen in huis. Wanneer je pup buiten zijn behoefte heeft gedaan is het belangrijk dit meteen uitbundig te belonen met je stem en eventueel wat lekkers.

bruine labrador puppy kop

Van nature sluit de pup zijn blaas af wanneer hij word opgetild. Wat bij mij erg goed werkte is de pup meteen optillen zodra je denkt dat hij een behoefte moet doen. Loop gelijk naar de plek waar de pup dit wel mag en zet hem daar neer. Grote kans op succes!

Probeer vaste plekken aan te houden voor je pup zijn behoeften mag doen. Op deze manier zal hij de link leggen en steeds beter doorkrijgen wat precies de bedoeling is. Zorg ervoor dat je je pup altijd in het gras of op het zand zet. Zo leert je pup dat midden op de stoep of op straat zijn behoefte doen niet wenselijk is. Op den duur zul je merken met ouder worden dat ze zelf ‘het plekje’ in het gras of zand opzoeken.

Het kan zijn dat je niet in de gelegenheid bent steeds snel naar buiten te kunnen doordat je bijvoorbeeld op een appartement woont. Hier hebben ze een soort hondentoilet voor, die hier een goede oplossing voor kan bieden. Het is natuurlijk wel prettig om uiteindelijk de behoefte buiten te laten doen.

Als je pup wat ouder word zal hij de behoefte ook steeds langer kunnen ophouden. Als je ziet dat hij richting het hondentoilet gaat kun je hem aanlijnen en alsnog naar buiten lopen. Wanneer dit goed gaat en de behoefte is gedaan: weer wat lekkers erbij en een vrolijke stem die hem uitbundig beloond!

Een ongelukje!

Tijdens je labrador pup opvoeden met zindelijkheidstraining zullen er heus ongelukjes gebeuren in huis. Word absoluut niet boos op je pup! Het beste is om je hem op dat moment te negeren. Als je bijvoorbeeld liefdevol tegen je pup praat kan hij dit alsnog als belonend ervaren.

Word absoluut niet boos op je pup en straf hem niet! Op deze manier kun je ervoor zorgen dat hij zijn behoefte niet meer wilt doen in jou bijzijn.

Je kan je pup wel meenemen naar buiten om zeker te weten dat hij helemaal klaar is. Wanneer je ziet dat je pup zijn behoefte nog aan het doen is, til hem op en loop meteen naar buiten. Zo kan hij de rest buiten doen en laat je hem alsnog zien wat de bedoeling is.

Zodra je pup klaar is met zijn behoefte kun je hem even op zijn eigen plek zetten of in een ruimte waar hij even niet bij je kan. Zo kun je rustig het ongelukje opruimen. Er zijn speciale producten op de markt om dit te doen. De geur van honden is enorm sterk.

Wij vinden het misschien fris en schoon ruiken maar honden kunnen alsnog de geur van het ongelukje ruiken. Zodra dit het geval is dan is het heel aantrekkelijk voor je pup om daar een volgende keer weer zijn behoefte te doen.

Plassen op commando

Je kan je labrador pup aanleren op commando zijn behoefte te doen. Ben je van plan om veel te reizen met je hond dan kan dit wenselijk zijn. Hierdoor kun je in de plaspauzes die er zijn je hond aansturen. Maar het is simpelweg ook heel prettig als het stormt en regent buiten en je wat sneller weer terug naar binnen wilt!

De manier waarop je dit aanleert is niet heel ingewikkeld. Ten eerste bedenk je wat voor commando je er aan wilt hangen. Ben er van bewust dat je dit commando ook gebruikt in het bijzijn van anderen. Simpelweg ‘plas doen’ is al een prima commando.

Het is niet handig om een commando te kiezen als bijvoorbeeld ’toe maar’. Dit is iets wat je ook al gauw in een andere situatie tegen je hond zegt, dan kan het wat minder grappig uitpakken!

Je gaat met je pup naar buiten en wacht op het moment dat hij zijn behoefte gaat doen. Wanneer het zover is geef je het commando ‘plas doen’ en wacht je tot hij klaar is. Gelijk daarna beloon je je pup met stem en/of wat lekkers.

Dit blijf je zo een tiental keren herhalen. Op een gegeven moment ga je het commando iets vervroegen. Probeer dus goed te kijken wanneer je pup zover is en geef gelijk het commando. Op deze manier kun je het commando steeds iets vervroegen en legt je pup uiteindelijk de link met het commando. Missie geslaagd!

Zindelijk maken lukt maar niet?

Wanneer je merkt dat het niet wilt lukken met de zindelijkheidstraining kunnen dat meerdere oorzaken zijn. Ten eerste kan het een medisch probleem zijn, denk bijvoorbeeld aan blaasontsteking. Je pup was misschien eerst wel zindelijk en ineens gaat het weer helemaal mis. Schroom dan niet om even je langs de dierenarts te gaan om je pup te laten nakijken.

Wat ook voorkomt zijn de zogeheten deemoedplasjes. Deze kunnen voorkomen wanneer je als baasje thuiskomt en je pup vol enthousiasme zijn urine laat lopen. Ze zijn gewoon nog erg jong en kunnen dan op zo’n moment de controle over de blaas spier nog wel eens verliezen.

Word op dat moment niet boos. Wat kan helpen is om bij thuiskomst je pup eerst even te negeren. Zo neemt de overload aan enthousiasme wat af en kan je alsnog je pup op een rustige manier begroeten. Het gaat op den duur vanzelf over.

Deemoedplassen komt ook voor als de pup/hond bijvoorbeeld heel onzeker is. Het plassen op het moment van begroeten kan voor de viervoeter een onderdanig signaal zijn. Randorde is voor een hond heel belangrijk. Een onzekere hond/pup laat maar wat graag blijken dat hij zijn baas als veel ‘hoger’ in de rang ziet. Eigenlijk is het op zo’n moment dus een vriendelijk gebaar!

Ook hier geld als goede oplossing, negeren. Je zou je pup wat brokjes kunnen toe strooien bij binnenkomst, want eten en plassen gebeurd nooit tegelijk! Daarna zou je door je knieën kunnen gaan of op de grond kunnen gaan zitten en je hond rustig begroeten. Dit is een van de ‘minst’ dominante manieren in de ogen van jouw pup.

Labrador pup opvoeden en bijtgedrag

Het kan voorkomen dat je er tegen aanloopt dat je pup veel bijt. Er zijn verschillende redenen waarom je pup kan bijten;

 • ontdekken
 • speelsheid
 • verveling
 • vermoeidheid
 • tanden wisselen
 • vorm van communiceren met soortgenoten

Puppy’s ontdekken alles met hun bekje. Je kunt het vergelijken met baby’s of jonge kinderen, die stoppen ook alles in hun mond. Natuurlijk word je niet blij als je pup overal zijn tandjes in zet in huis. Op zulke momenten is het slim om je pup af te leiden met iets wat wel mag. Zijn eigen speeltje of een lekker kluifje.

Ook bij het spelen met je labrador pup zal je meemaken dat hij wat kan bijten. Doordat het speels bedoeld word is het geen ‘doorbijten’ en doet het niet perse heel erg zeer. Wanneer je merkt dat je pup wat te enthousiast word en wat harder gaat bijten, kun je roepen “auw”!

Je stopt dan het spel en gaat wat anders doen zonder je pup. Op deze manier krijgt hij door wanneer hij te hard bijt, het spel stopt en je geen aandacht meer hebt voor hem. Dit vind je pup natuurlijk jammer en zal op deze manier zonder echte ‘straf’ doorkrijgen dat te hard bijten niet oke is.

twee labrador puppy's met tak

Er kunnen momenten zijn dat je pup zich verveelt en gaat dan opzoek naar actie. Bijvoorbeeld in je broek hangen, in je handen bijten. Aan een plant trekken of een tijdschrift verscheuren. Probeer je op die momenten te focussen op de dingen die je pup wel mag en begeleid hem daar in.

Wanneer je pup oververmoeid is zal hij lastig worden. Hij zit gewoonweg zichzelf in de weg en geeft zich niet over aan zijn slaap. Een pup slaapt gemiddeld zo’n 18uur per dag, om te kunnen groeien en prikkels te verwerken. Het is dan slim om gebruik te maken van een bench. Hiermee kun je je pup verplichte rust geven en zul je zien dat hij, soms met wat tegenstribbelen, uiteindelijk als een blok in slaap valt.

Tandjes wisselen

Zo rond de 3 maanden gaat je pup zijn tandjes wisselen. Dit kan wat irritatie geven. Wat kan helpen daarbij zijn lekkere kluifjes waar hij zijn kauwbehoefte door het wisselen lekker op los kan laten!

Pups en honden onderling communiceren onder andere veel met de bek. Als jouw labrador pup met een andere pup of hond speelt is een beetje happen en ‘bijten’ meestal speels bedoelt. Ze kunnen het ook gebruiken als signaal wanneer ze iets niet zo leuk vinden of zeer doet. Op deze manier leert je pup ook de signalen van andere pups of honden kennen.

Wil jij nou meer weten over hoe jij jouw labrador pup kunt opvoeden?

Tips en informatie over nog meer belangrijke zaken die hierbij komen kijken? Zoals;

 • 8 gouden tips voor de omvang van je pup
 • meer over deemoedplassen
 • eerste nacht met je pup
 • omgaan met je pup en autoritten
 • en nog veel meer!

Dan is het Het Complete Handboek Voor de Labrador een echte aanrader! Nu tijdelijk krijg je er 4 gratis bonus ebooks bij!

het complete handboek voor de labrador

Lees hier meer informatie over je labrador pup opvoeden!

Ga aan de slag en maak meteen een goede start

Ga Naar Het Boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *