
Dan is het zover! Je hebt een labrador in huis of hebt de beslissing genomen dit te gaan doen. Een Labrador opvoeden, hoe doe ik dat?
Of je labrador nou een pup is of een volwassen hond, voor opvoeden is het nooit te laat! Het is een intelligente en leergierige hond waardoor een labrador opvoeden onwijs leuk is om te doen. Zij hebben een sterke ‘will to please’ wat inhoud dat ze graag voor je werken en hier dan ook moeite voor doen. Dit is natuurlijk heel mooi meegenomen wanneer je bezig gaat met het opvoeden van je labrador.
Wanneer je bijvoorbeeld een labrador uit het asiel haalt kan het zijn dat hij al goede manieren heeft en de juiste commando’s kent. Het kan ook zijn dat hij die niet kent en zelfs een minder fijn verleden heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan verwaarlozing. Dit neemt niet weg dat ook deze labrador pienter genoeg is om met alle plezier de juiste dingen te leren qua opvoeding.
In sommige gevallen kan het zijn dat het een wat langer traject zal worden. Zoals ik eerder als voorbeeld noemde, de hond kan verwaarloosd of geslagen zijn. Hierdoor zie je geregeld dat de hond angstig of onzeker kan zijn. Dan zul je eerst zijn vertrouwen moeten winnen en zijn hartje opnieuw moeten veroveren! Daar staat de labrador wel voor open.
Inhoudsopgave
Labrador pup opvoeden
Wanneer je een pup in huis neemt begint het opvoeden meteen al bij binnenkomst. Het is heel belangrijk om meteen de grenzen aan te geven. Een pup is onwijs zacht, onhandig en nog zo klein. Je ziet geregeld dat mensen snel vallen voor deze overload aan schattigheid.
Fouten die al gauw gemaakt worden zijn bijvoorbeeld dat de pup nu die nog zo klein is wél op de bank mag. Zodra deze groter word is het ineens verboden. Of dat de pup in het begin wél boven mag komen of op schoot mag zitten maar uiteindelijk ook ineens niet meer.
Dit is voor een hond heel verwarrend. Daarom is het goed wanneer ze nog klein zijn gelijk je grenzen aan te geven en jezelf daar ook aan te houden. Neemt niet weg dat een pup die net in zijn nieuwe huis terecht komt, lekker veel liefde en geborgenheid nodig heeft. Want het is best spannend in een nieuwe omgeving zonder broertjes/zusjes en mama!
Doordat ze nog helemaal ‘blanco’ zijn kun je vrijwel gelijk starten met het opvoeden van je labrador pup. Leer gelijk dat je het niet goedkeurt als die tegen je benen opspringt of in je handen bijt. Ook al is het speels bedoelt van je pup, leer hem dat je speelt met speelgoed als knuffeltjes of een balletje. Daarnaast kun je lekker aan de slag met de eerste commando’s als zit/af(of lig) en het commando ‘nee’.
Naar de hondenschool
Een goede optie is om met je pup of volwassen labrador naar een hondenschool te gaan. Hier zijn dan een tal van cursussen waar je uit kan kiezen. Zo zijn er speciale puppy cursussen, daarna de jonge hond cursussen en ook voor de meer gevorderden. Naast deze cursussen heb je bijvoorbeeld ook nog behendigheid, speurwerk of ringtraining.
Bij behendigheid doe je een soort parcours waarbij je hond allerlei oefeningen doet. Zoals hindernissen, slalommen of door een hoepel springen. Bij speurwerk zegt de naam het al, je gaat je hond leren speuren. De labrador heeft daar overigens een prima neus voor! Met ringtraining leer je hoe je met je hond een show kunt lopen en welke regels daar allemaal bij komen kijken. Echter zijn dit cursussen die je pas kan volgen na het eerste echte opvoedwerk!

Als je voor het eerst een pup of oudere hond hebt kan het heel fijn zijn om je bij een hondenschool aan te melden. Daar zijn instructeurs die precies van A tot Z weten hoe je het beste je labrador kunt opvoeden. Met een pup is het ook gelijk een perfecte kans om hem te laten socialiseren met andere honden en leeftijdsgenootjes! Je kunt er gaandeweg terecht voor al je vragen of dingen waar je tegenaan loopt.
Het is ook mogelijk om een honden gedragsdeskundige in de arm te nemen voor de opvoeding van je labrador. Dan kan je eventueel bij je thuis en in de omgeving trainen. Dan heb je één op één begeleiding. Een goede ervaren gedragsdeskundige is vaak wel iets kostbaarder in vergelijking met de hondenschool. Ik persoonlijk vond het juist zo leuk om in contact te zijn met andere eigenaren en honden, eveneens het trainen in groepsverband op de hondenschool.
Het voordeel kan wel zijn dat wanneer je in je wijk problemen ervaart met bepaalde honden in de buurt, dan kun je met zo’n gedragsdeskundige ter plekke die situatie aanpakken. Zij kunnen gelijk zien wat er gebeurd en jou en je labrador hierin begeleiden.
Probleem gedrag volwassen labrador
Met je volwassen labrador kun je ook prima terecht bij een hondenschool. Het kan zijn dat je labrador misschien een slechte start heeft gemaakt bij een vorige eigenaar, of vertoont hij probleem gedrag. Vaak zie je dan dat je één op één training krijgt. Dan kan zo’n instructeur zich volledig focussen op jou en je hond en goed bekijken wat er aan de hand is.
Zelf heb ik dit ook meegemaakt, mijn reu was helemaal niet leuk naar andere reuen en viel uit. Dat houd in dat hij vreselijk begon te trekken, te blaffen en te grommen. Toen heb ik mij en mijn hond aangemeld bij een hondenschool waar een gedragstherapeut aanwezig was. Ik kreeg toen ook één op één training, zo had ik geen ‘last’ van andere honden en was er alleen aandacht voor mij en mijn hond.
Ik heb dit als heel prettig ervaren. De oorzaak was dat mijn hond als puber een aanvaring had gehad met een andere puberhond. Dit leek hem vrijwel direct een houding te geven als “dit gebeurd mij één keer en nooit weer”! Hij moest dus opnieuw leren vertrouwen te krijgen in mij en in andere reuen waardoor ik alle zeilen moest bijzetten in mijn leiderschap. Want ik had de leiding en hij hoefde alleen maar te volgen en vertrouwen te hebben in mij.
Instructeurs en gedragsdeskundigen kennen het instinkt van de hond en weten precies de kleine signaaltjes op te merken die je hond je kan geven. Ze kunnen je dus onwijs veel kennis meegeven over het natuurlijk gedrag van de hond en waar je allemaal precies op moet letten.
Consequent en geduldig zijn
Erg belangrijk bij het opvoeden van je labrador is consequent zijn en geduld hebben. Wanneer jij niet wilt dat je labrador graaft in de tuin, zul je iedere keer wanneer hij dit doet het probleem moeten aanpakken. Als je dat voor een vijfde keer op een dag moet doen is het heel belangrijk om vol te houden.

Wanneer je ook maar een keertje denkt “jeetje ik heb nu echt geen zin om er wéér naartoe te lopen en te corrigeren, hij doet het straks toch weer” zal dit verwarrend zijn voor je labrador. Dan kun je niet verwachten dat hij het zal afleren. Daarom is consequent zijn enorm van belang.
Als je een pup hebt komt hij op een gegeven moment in de puberteit, jaja ook labradors hebben daar last van! Dit begint zo rond de 6 a 7 maanden. Wanneer jij met je labrador pup een goede basis hebt gelegd in de opvoeding, is de puberteit het moment dat ze alles lijken te zijn vergeten. Ze luisteren enorm slecht en halen allerlei fratsen uit.
Dit is heel normaal en hoort helemaal bij de ontwikkeling van jou labrador, leuk is het niet! Denk je alles goed gedaan te hebben lijk je weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Je labrador is het zeker niet allemaal vergeten, don’t worry! Ook hierbij is het dus weer onwijs belangrijk om consequent te blijven maar ook veel geduld te hebben.
Blijf alle aangeleerde commando’s toepassen en de grenzen duidelijk aangeven. Uiteindelijk wanneer de puberteit weer afneemt zul je zien dat hij zich weer beter zal gaan gedragen en niet alles voor niks is geweest. Gelukkig!
Zoek jij nog meer informatie over het opvoeden van je labrador?
Wil jij je wat meer verdiepen in de opvoeding of het probleem gedrag van jou labrador? Iets in huis hebben om je vragen te kunnen beantwoorden of tips en technieken terug te vinden? Je zelf al aan de slag kunt in deze gekke corona tijd!
In Het Complete Handboek Voor De Labrador van Jan Jacobs ga je dit allemaal vinden!
Je leest onderandere in dit ebook;
– de reden achter probleemgedrag als opspringen, blaffen en onzindelijkheid.
– Wat te doen als je labrador continu aan de lijn trekt
– allerbelangrijkste onderdeel voor succesvol trainen
– Eenvoudige methode je pup leren alleen te zijn
En nog zoveel meer! Het is een waardevol ebook waarbij je tijdelijk ook nog eens extra 4 bonus boeken gratis krijgt. Ook gratis toegang tot de automatische update van het ebook!
Daarbij heb je nog een 60 dagen niet goed geld terug garantie.
Klik op de knop hieronder en ga direct aan de slag!

Veel tips en informatie over hoe jij jouw labrador kan opvoeden!
Klik op de knop hieronder en pak deze tijdelijke actie