De labrador eigenschappen

Lees hier of de labrador retriever de hond is die jij zoekt!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
de labrador eigenschappen linkboven

In dit artikel ga ik je uitleg geven over de labrador eigenschappen. Als je van plan bent om een hond aan te schaffen, is het erg belangrijk je te verdiepen in welke hondenrassen er precies zijn en welke eigenschappen daarbij horen. Het zijn er immers nogal wat, en wie weet ontdek je wel een heel leuk ras waar je zelf nog geen weet van had!

Zo zijn er grote rassen en kleinere rassen waarvan de één heel veel beweging nodig heeft en de andere weer minder. Als je voor een groter ras kiest, zie je vaak dat deze honden ook meer beweging nodig hebben in vergelijking tot kleinere rassen.

Als je een gezin hebt is het ook zeer belangrijk om te kijken naar een ras die daar wat meer geschikt voor zou zijn in combinatie met kinderen. Er zijn bepaalde rassen die echt kenmerkend zijn als een heel goede gezinshond.

Zoals de labrador! In de tekst hieronder vertel ik je meer over de labrador eigenschappen.

De karakter eigenschappen

Wat er bekend is over de oorsprong van de labrador is dat ze in Engeland gefokt zijn voor de eendenjacht in drassige gebieden. Kenmerkend aan de labrador is dat ze zwemvliezen tussen de tenen hebben en dol zijn op apporteren. Zo weet je dus dat ze gek zijn op water en heel erg graag een plons nemen om een balletje te gaan halen!

De labrador is een zeer intelligent ras met een sterk reukvermogen. Dit is tevens een reden waarom ze veel ingezet worden als blindengeleidehond, drugshond of reddingshond. Een van de labrador eigenschappen is dat hij graag werkt voor zijn baas, ondanks dat ze veel gezien worden als gezinshond is het wel van belang om met hem te werken zodat de verveling niet toeslaat. Je zult ook merken wanneer je dit doet je een tevreden labrador zult hebben.

Verder houd de labrador erg van gezelschap en ondanks dat hij wat groter van formaat is, kun je hem veelal overal mee naartoe nemen. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen waardoor dit gemakkelijker gaat. De labrador is erg vriendelijk en enthousiast naar anderen. Het is een levendige hond en altijd in voor een spelletje.

Ze hebben een groot uithoudingsvermogen waardoor je heerlijk lange wandelingen met ze kunt maken. Welke zeker niet vergeten mag worden onder de labrador eigenschappen is dat het geduldige honden zijn met een stabiel karakter waardoor ze erg goed samen gaan met kinderen. Het blijven honden maar in grote lijnen hebben ze dan net een streepje voor qua betrouwbaarheid.

Zoek je een echte waakhond die jou zal beschermen dan is de labrador een minder goede keuze. Hij zal bij het bellen aan de deur misschien een paar keer blaffen maar vervolgens vol enthousiasme de bezoekers ontvangen.

De labrador vacht eigenschappen

De vacht van de labrador is kortharig met een dikke ondervacht. Die dikke ondervacht zorgt er voor dat hij bestand is tegen flinke kou en water/vuil afstotend werkt bij het zwemmen of op het droge. Tevens zorgt de ondervacht voor verkoeling bij warm weer.

De labrador hoeft niet echt getrimt te worden. Wel is het goed om iedere week of tenminste om de week te kammen, dat helpt dat je niet alle losse haren in huis terugvind. Wanneer je merkt dat je labrador veel jeuk heeft, kan dat komen door veel losse haren. Ook dan is het goed om te gaan kammen. Zelf deed ik dit vaker op de momenten dat ik merkte dat de vacht ging uitvallen. Dit gebeurd over het algemeen twee keer in het jaar.

De labrador hoeft dus absoluut niet geknipt of geschoren te worden. Wat je kan doen als je labrador in de rui is, is een zogeheten spa behandeling bij de trimsalon. Dan word hij gewassen en droog geblazen. Deze behandeling zorgt er voor dat er veel losse haren verwijderd worden. Fijn voor zowel baas als hond!

Uiterlijk

De labrador is een middelgrote hond. Ze hebben een brede schedel en neus, niet al te grote oren die dicht tegen het hoofd aanliggen. De staart is net als de vacht dik bekleed en staat ook wel bekend als de ‘ottertaart’. Is van middelmatige lengte en word vrolijk gedragen maar niet gekruld over de rug.

De vachtkleur van de labrador was van oorsprong veelal zwart maar daarna kwam ook de gele/blonde vachtkleur en de chocoladekleurige variant.

De gemiddelde schofthoogte voor een teef is 54-56 cm en voor een reu is dat 56-57 cm.

Het gemiddelde gewicht van een teef is 25-32 kg en voor een reu is dat 29-36 kg. Wat goed is om te weten is dat de labrador enige aanleg heeft om wat sneller te zwaar te worden.

Erfelijke aandoeningen

Een actieve labrador die genoeg beweegt is over het algemeen een gezonde sterke en robuuste hond. Hierbij hoef je niet snel te vrezen voor ziektes. Ondanks dat zijn er bij de labrador toch bepaalde erfelijke aandoeningen.

Deze zijn te voorkomen wanneer een fokker met goede combinaties fokt ,waarbij aandacht is voor goede gezondheid van de honden. Enkele aandoeningen zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie en erfelijke oogziektes.

Het is dus belangrijk dat een fokker werkt met honden die genetisch gezond zijn. Soms moet je daardoor meer geduld hebben voor een pup maar doordat de labrador een geliefd ras is, zijn er genoeg onzuivere fokkers op de markt. Ook wel broodfokkers genoemd.

Voeding

Er zijn veel verschillende soorten voer te verkrijgen, dit in de vorm van brokken of rauw vlees. Wat vooral belangrijk is, is dat de samenstelling van het voer klopt. Eiwitten is de belangrijkste voedingsbron en kwalitatief goed voer zal dan ook zo’n 70% aan vlees bevatten. Ook is het goed als het groente en fruit bevat, voor de nodige vitaminen. Granen daarin tegen hebben ze maar weinig van nodig.

Labradors hebben aan 1 tot 2 maaltijden per dag genoeg. Ze hebben de eigenschap om uit zichzelf teveel te willen eten en zul je dus een afgewogen hoeveelheid voer moeten voorschotelen. Richtlijnen hiervan vind je terug op de verpakkingen van het aangeschafte voer.

Onthoud dit zijn richtlijnen, het is van belang om zelf goed op je labrador te blijven letten. Ik persoonlijk voer altijd ‘op het oog’. Dat houd in dat je rode draad de richtlijnen op de verpakking is maar je goed kijkt naar hoe jou hond het doet. Een goed gewicht is dat je de ribben met de vlakke hand kan voelen maar met het blote oog niet kan zien.

Beweging

De gemiddelde labrador heeft zo’n 1 tot 1,5 uur per dag goede beweging nodig, dit kan wat verschillen per hond. Voor pups geld dit niet, die mogen in het begin nog minder lang en ver weg. Voor de oude labrador betekend dit dat ze vaak minder actief worden en de behoefte aan beweging dan wat minder word.

Doordat de labrador een intelligente hond is, is fysieke maar ook mentale uitdaging van belang. Wanneer het hieraan ontbreekt bestaat de kans dat hij zich gaat vervelen en ongewenst gedrag gaat vertonen. Denk hierbij aan blaffen of schade toebrengen in huis aan meubels, schoenen en dergelijke.

Wil jij nog meer informatie over de labrador?

In grote lijnen heb je kunnen lezen over de eigenschappen van de labrador. Wil je meer informatie over bijvoorbeeld het trainen van je labrador of over de aanpak bij probleemgedrag, dan is Het Complete Handboek Voor De Labrador wat voor jou.

Het is een ebook waarin je onder andere leest over de 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een labrador, als je wilt gaan fokken of hoe je een goede band op bouwt met jou pup.

Bij aanschaf van dit waardevolle ebook krijg je er nu ook nog eens gratis 4 bonus ebooks en de geautomatiseerde update bij!

Klik op de knop hieronder om naar de ebooks te gaan.

het complete handboek voor de labrador

Lees in dit eBook alle informatie met betrekking tot jou labrador!

Klik op de knop hieronder om naar Het Complete Hanboek Voor De Labrador te gaan

Ga DIRECT Naar Het Boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *